dinsdag 6 september 2022

harde randen van de handdoeken

je zou het niet zeggen als je de kranten leest, maar het is een voorrecht om in de 21ste eeuw te leven. 
wij mogen bijvoorbeeld dagelijks genieten van het privilege onszelf af te drogen met zachte badstof handdoeken.
dat was twee eeuwen geleden wel anders. 
toen had niemand ter wereld ooit de zachtheid van badstof ervaren. het geheim achter dit materiaal, uitgevonden in 1841, is een weefmethode waarbij duizenden ingeweven katoenen lusjes naar boven en onder uitsteken. 
hoe groter de lusjes, hoe meer water een handdoek (of washand) kan absorberen.

ik hoef je waarschijnlijk niet uit te leggen hoe een handdoek eruitziet, maar is het je weleens opgevallen dat een handdoek aan beide korte zijden een harde strook heeft. 
waarom hebben handdoeken deze harde randen eigenlijk en waarom bestaan ze niet helemaal uit een zachte stof? 

handdoeken waren alleen voor rijke mensen
hoewel handdoeken van badstof voor ons de normaalste zaak van de wereld zijn, was deze stof in die tijd alleen voor de rijken. 
katoen was namelijk veel te duur voor de ‘normale’ burger, die zich met een beetje geluk kon afdrogen met een linnen doek.
in de negentiende eeuw hadden mensen niet de luxe om regelmatig een schone of nieuwe handdoek te pakken. 
je kunt je voorstellen dat een doek na veel gebruik vanzelf gaat rafelen aan de uiteinden. 
de oplossing? vrouwen sloegen de onder- en bovenkant twee keer naar binnen en naaiden het vast. dat noemen ze ook wel een dubbele zoom. 
uiteindelijk kregen ook badhanddoeken zo’n rand aan de korte zijden. 
om het nog steviger te maken, werden de stroken wat dikker genaaid, zoals we dat nu kennen. de randen hadden nog een extra functie: het was namelijk de perfecte plek om allerlei patronen, namen of figuren op te borduren. 
inmiddels zien we die borduursels nog maar weinig terug op handdoeken, maar de harde randen zijn niet meer weg te denken. 
zo een dubbele zoom is nu niet meer noodzakelijk, want nieuwe handdoeken zijn gelukkig niet alleen weggelegd voor de allerrijksten. 

je hebt er misschien niet bij stil gestaan of het je afgevraagd, maar bij deze weet je dan nu wel waarom die randen er zitten. 

tot het volgende blog ….

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Grote verandering bij PostNL

foto: ? PostNL komt om de dag langs Hoewel het aantal brievenbuspakketjes alleen maar toeneemt, staat PostNL toch op het punt om een grote v...