donderdag 8 september 2022

Drink jij genoeg?

als je niet genoeg drinkt, krijg je waarschijnlijk dorst en misschien hoofdpijn. 
maar wist je dat ook andere verrassende tekenen erop kunnen wijzen dat je niet voldoende water drinkt?

droge lippen
als je maar kan blijven smeren met een lippenbalsem maar je lippen toch droog blijven, is de kans groot dat het probleem ligt bij de hoeveel water je drinkt. 
net als al je andere organen, heeft je huid en dus ook je lippen hebben water nodig om hun werk goed te blijven doen. 
drink je niet genoeg water, dan zijn droge lippen vaak één van de eerste tekenen die dat aangeven. 

een snelle hartslag
als er te weinig vocht in je lichaam is, moet je hart harder z’n best doen om de bloedstroom op gang te houden. 
het kan dan dus voorkomen dat je hartslag sneller wordt, of dat je last van hartkloppingen krijgt als je onvoldoende gedronken hebt. dat kan er vervolgens weer voor zorgen dat je een onrustig en opgejaagd gevoel krijgt, waar je natuurlijk niet op zit te wachten. 
houden deze klachten aan, ga dan altijd langs bij je huisarts. naast tekenen van dat je niet genoeg water drinkt, kan het namelijk ook wijzen op een andere aandoening.

duizeligheid
als je een slap gevoel hebt en duizelig bent, denk je misschien dat het tijd is om wat te eten. 
maar zo zit het niet altijd. natuurlijk kun je duizelig zijn omdat je bloedsuikerspiegel te laag is, maar het kan ook zo zijn dat het tijd om meer water te drinken. als je te weinig water drinkt, wordt er vocht uit je hersenen onttrokken. en dat zorgt voor hoofdpijn en duizeligheid. 
ga bij duizeligheid dus even rustig zitten met een groot glas water.

slapeloosheid
er zijn er tientallen redenen te noemen die ervoor kunnen zorgen dat je niet goed slaapt, maar wist je dat niet voldoende water drinken er ook één is? 
het liefste drink je 's avonds misschien niet meer zo veel zodat je 's nachts niet hoeft te plassen, dus probeer door de hele dag heen voldoende vocht binnen te krijgen.



concentratieproblemen
problemen om  je je ergenst op te concentreren? 
ook dat kan één van de tekenen zijn dat je niet genoeg water drinkt. je hersenen krijgen te weinig vocht en daardoor te weinig zuurstofrijk bloed, waardoor je minder helder kunt denken. 
dat leidt tot concentratieproblemen, hersenmist en vermoeidheid.

constant zin in zoetigheid
heb je steeds zin in chocolade, cake, koekjes en meer van dat soort lekkernijen? dan zou kan dat een teken zijn dat je gewoon niet voldoende gedronken hebt. 
als je niet genoeg drinkt, kan het voor je lever moeilijk zijn goed te functioneren. daardoor komt er niet voldoende energie vrij in je lichaam, waardoor je trek krijgt in zoete producten.
in principe kun je overal cravings voor krijgen, maar vooral zoetigheid is in dit geval vaak aantrekkelijk.

een stinkende adem
nee, dat komt niet door het snoepen, maar een van de tekenen dat je niet genoeg water drinkt, is ook een stinkende adem.
wanneer je te weinig drinkt, neemt je speekselproductie namelijk drastisch af. speeksel is belangrijk voor het afbreken van voedseldeeltjes, maar ook voor het schoonhouden van je gebit. de plaque die tijdens deze droogte in je mond blijft hangen, draagt bij aan een slechte adem.

wat is voldoende om te drinken?
per dag moet je ongeveer zo’n 2 à 2,5 liter aan vocht binnen krijgen. 
dat betekent niet dat je 2,5 liter aan water naar binnen moet tanken, want ook in allerlei voedingsmiddelen en drankjes zit vocht. 
bij een normaal eetpatroon en met een paar andere drankjes moet je gemiddeld nog zo’n 1,5 liter water per dag drinken om aan die 2,5 liter vocht te komen. 
maar je kunt ook doorslaan. wanneer je veel meer dan die 2,5 liter drinkt of in korte tijd een hele hoop water achterover giet, dan kan je lichaam dit moeilijk verwerken. 
je nieren kunnen maximaal zo’n 8 tot 10 liter water op een dag aan. 
drink je te veel water? dan kun je weer last krijgen van andere klachten. 

tot het volgende blog …. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Grote verandering bij PostNL

foto: ? PostNL komt om de dag langs Hoewel het aantal brievenbuspakketjes alleen maar toeneemt, staat PostNL toch op het punt om een grote v...