donderdag 15 september 2022

6000 stappen zijn genoeg voor een goede gezondheid

we weten allemaal dat wandelen goed is voor je gezondheid. dat is algemeen bekend. 
veel mensen houden daarom dagelijks hun stappen bij met een stappenteller via hun smartphone of op een andere manier.
vaak wordt gezegd dat 10.000 stappen per dag nodig zijn voor een langer en gezonder leven, maar uit nieuw onderzoek blijkt dat dit aantal toch niet klopt.
het aantal dagelijkse stappen dat je moet lopen om gezond bezig te zijn, ligt namelijk een flink stuk lager.

aantal stappen en leeftijd
onderzoekers verzamelden gegevens van 47.471 volwassenen uit Azië, Australië, Europa en Noord-Amerika. 
en ze kwamen erachter dat het aantal stappen per dag een stuk lager ligt dan 10.000, namelijk rond de 6.000 stappen per dag, afhankelijk van je leeftijd. 
ze ontdekten dat 25 procent van de mensen die de meeste stappen zetten, zo’n 40 tot 53 procent minder kans hebben om vroegtijdig te overlijden.
ongeveer 6000 stappen per dag zou dus een goed aantal stappen zijn. 
toch hangt het aantal stappen volgens het onderzoek wel af van je leeftijd. 
mensen van zestig jaar en ouder zouden tussen de 6000 en 8000 stappen per dag moeten lopen om het risico op vroegtijdig overlijden te verminderen. 
meer stappen zetten per dag zou volgens de onderzoekers andere gezondheidsvoordelen kunnen meebrengen, maar het heeft geen verder effect op de levensduur.
voor volwassenen onder de zestig ligt het aantal stappen per dag wat hoger. 
volgens het onderzoek zouden zij er goed aan doen om dagelijks tussen de 8000 tot 10.000 stappen te zetten, al is er geen bewijs dat dit impact heeft op de levensduur.

waarom eerder 10.000 stappen per dag?
het aantal stappen dat je dagelijks zou moeten zetten ligt dus veel lager dan 10.000. maar waar kwam dat aantal eigenlijk vandaan? 
volgens de onderzoekers heeft dat alles te maken met marketing. het is een mooi rond getal dat zwaar genoeg is om als doel te stellen, maar wel haalbaar is. 
alleen was er geen wetenschappelijke onderbouwing voor. nu blijkt dus dat die 10.000 stappen eigenlijk niet nodig zijn voor een gezonder en langer leven.

gezondheidsvoordelen van wandelen
dagelijks wandelen brengt een hoop gezondheidsvoordelen met zich mee. 
zo stimuleert wandelen bijvoorbeeld je stofwisseling. daarnaast is wandelen goed voor je spijsvertering, doordat je maag en darmen gestimuleerd worden. 
ook kan wandelen je bloeddruk verlagen, je bloedsuikerspiegel verbeteren en zorgt wandelen voor een gezonder hart.

tja, ze weten het allemaal mooi te vertellen maar ik denk dat het voor ieder mens verschillend is wat je wil en kan lopen. 
wat ze hier in dit onderzoek niet meerekenen dat er ook mensen zijn die reeds al gezondheid klachten hebben en daar door bijvoorbeeld slecht ter been zijn. 
voor die mensen is 6000 echt nog te veel. 
ik zelf kijk er niet echt naar om, ik geloof het wel. vandaag loop ik meer dan morgen of eergisteren en hoe veel stappen dat waren kan mij niet zo veel schelen. 
dus doe gewoon waar jij je goed bij voelt. 

bron: ScienceAlert 

tot het volgende blog ...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Grote verandering bij PostNL

foto: ? PostNL komt om de dag langs Hoewel het aantal brievenbuspakketjes alleen maar toeneemt, staat PostNL toch op het punt om een grote v...