dinsdag 21 april 2020

extra blog: stand van zaken: het coronavirus #4

het onzichtbare gevaar dat zich over de hele wereld verspreidt, het coronavirus!
we kunnen er niet meer om heen, het is nu een wereldwijde zorg geworden waar we dus allemaal mee te maken hebben.

hoe is de stand van zaken tot nu toe?

6 april: 
het aantal opnames op de intensive cares stijgt de afgelopen dagen minder hard. 
dat is voorzichtig positief, klinkt het in Den Haag, maar het kan nog niet leiden tot een versoepeling van de maatregelen.
de piek op de ic's is nog niet bereikt en een versoepeling van de maatregelen kan weer leiden tot een nieuwe piek, waarschuwen de experts.

het afgelopen weekend was er weinig toerisme uit de buurlanden. 
in België wordt flink gecontroleerd aan de grens. in Duitsland wordt opgeroepen om alleen naar Nederland te gaan voor woon-werkverkeer of andere noodzakelijke redenen maar niet voor een vakantie naar ons land. 
gevolg van deze maatregelen bij onze buurlanden is automatisch dat er minder toeristen naar Nederland komen.
en met het paasweekeinde in aantocht deed vorige week premier Rutte een duidelijke oproep aan Duitsers en Belgen: blijf thuis!

voetbalbond KNVB schuift de beslissing over het uitspelen van het seizoen in de Eredivisie en Eerste Divisie voor zich uit tot 21 april, als premier Rutte nieuwe maatregelen zal aankondigen voor na 28 april.
de beslissing zou betekenen dat de KNVB niet meegaat in de wens van topclubs Ajax, PSV en AZ om de competitie te beëindigen. 
de KNVB hoopt dat de maatregelen in het land tegen de verspreiding van het coronavirus op 21 april door het kabinet worden versoepeld. na een korte voorbereiding van drie weken zouden clubs het seizoen in dat scenario vervolgens kunnen volbrengen. 
lukt dat niet, dan wordt het seizoen geschrapt. 

8 april:
het is zeker reëel dat de strenge maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, na 28 april van kracht blijven zei premier Mark Rutte.
Rutte noemt het verder "veel te vroeg" om te speculeren wat er gaat gebeuren. 
de week voor de 28e beslist het kabinet welke maatregelen de periode daarna van kracht blijven of moeten worden genomen. 
we zijn "voorzichtig" op de goede weg, maar dat we ons nog wel aan de regels moet blijven houden. terug naar normaal zal nog een weg van lange adem zijn.
Nederland zal zich moeten voorbereiden op de "anderhalve-meter-samenleving”. 
ondanks de positieve signalen is dit niet het moment om losser met regels om te gaan. „een grotere fout kunnen we niet met elkaar maken.” aldus onze premier.
er worden nu van alles bedacht en besproken om een balans te gaan vinden tussen de maatregelen en verder met ons leven. maar de "anderhalve-meter-samenleving" is zeker een woord waar we voorlopig nog mee te maken hebben.

het coronavirus kan de grootste wereldwijde ramp sinds de Tweede Wereldoorlog worden. het besmettelijke virus brengt overal ter wereld de meest kwetsbare mensen in gevaar. daarvoor waarschuwt het Rode Kruis. 
deze Covid-19 pandemie is een crisis van een schaal die we nog niet kennen. iedereen overal ter wereld kan op de een of andere manier geraakt worden door de crisis, persoonlijk en professioneel.
het huidige coronacrisis groeit zo snel uit dat het wel eens een grotere ramp wereldwijd kan worden dan WOII. 
het is daarom belangrijk om zoveel mogelijk te voorkomen dat het virus zich verspreidt.

10 april:
de afgelopen dagen zijn in verschillende plekken zendmasten in brand gestoken. 
mogelijk zien complotdenkers een verband tussen het razendsnelle internet van 5G en het coronavirus. 


11 april: 
Nederland maakt zich op voor een uitzonderlijk paasweekeinde, dat wordt beheerst door maatregelen en adviezen in verband met het coronavirus. Het kabinet heeft iedereen wederom op het hart gedrukt thuis te blijven.
premier Mark Rutte was na vorig weekend trots op Nederland omdat de overgrote meerderheid ondanks het stralende weer thuisbleef. 
met Pasen moet dat ook. "als we nu niet volhouden, wordt alles weer tenietgedaan", waarschuwde hij eerder deze week.
er wordt op aangedrongen de "traditionele paasuitjes" achterwege te laten. geen meubelboulevards, geen tuincentrum, geen tochtjes. zoek elkaar niet op, blijf thuis.

12&13 april: paasweekend
Nederlanders lijken massaal gehoor te geven om vanwege het coronavirus vooral thuis te blijven tijdens de paasdagen. 
rond de Bollenstreek was er wel sprake van drukte. op stranden en in natuurparken was het zondag overwegend rustig.
enkele wegen richting stranden of natuurgebieden werden afgesloten en parkeerplaatsen waren dicht. de recreatieplassen De Oosterplas en 't Wed voor onbepaalde tijd afgesloten voor bezoekers. en zo waren er door heel Nederland meer gebieden die afgesloten werden.
het gebied rond de Bollenstreek in Zuid-Holland werd zondag gedeeltelijk afgesloten.
in eerste instantie golden de afzettingen alleen voor gemotoriseerd verkeer en sportfietsen, maar later op de dag werden ook fietsers en wandelaars geweerd. 
alleen plaatselijke bewoners mogen zich vrijelijk in het gebied begeven, mits zij 1,5 meter afstand houden.

het lijkt erop dat de Nederlandse bevolking gehoor geeft aan de regels en we dit paasweekend netjes zijn omgegaan met de regels.
dat er nog een lange weg te gaan is mag duidelijk zijn maar het lijkt erop dat met kleine stapjes verbetering begint te komen.
maar laten we dat niet massaal weer op zeep helpen door de regels aan ons laars te lappen.
we moeten niet denken in weken en maanden maar misschien wel jaren wat het coronavirus betreft.

14 april:
de politie heeft dit paasweekend ruim 1800 boetes uitgedeeld aan mensen die met drie of meer personen bij elkaar kwamen en geen anderhalve meter afstand hielden.
de boetes zijn uitgedeeld op vrijdag, zaterdag, zondag en maandag.
na dat de nieuwe wet (31 maart) is in gegaan wat het buiten zijn met meerdere mensen en de afstand van anderhalve meter waren er al op anderhalve week 1400 boete uitgegeven.
ze zien vooral dat er veel meldingen blijven komen over jongeren die in groepjes op straat zijn. ze treden altijd op, soms door te waarschuwen, maar ook door boetes uit te delen.
de politie benadrukt dat het op de meeste plekken wel goed gaat en veel mensen zich wel aan de regels houden. anderhalve meter lijkt er bij veel mensen wel in te zitten, ook de oproep van de overheid om zoveel mogelijk thuis te blijven lijkt te hebben geholpen.
maar zeker met het mooie weer lijkt dat voor sommige toch lastig.volgens de politie geeft het aantal boetes geen compleet beeld van de situatie in het paasweekend. ook handhavers van de gemeente kunnen namelijk een boete uitschrijven.
en die zijn bij deze cijfers niet meegeteld.

15 april:
de Verenigde Staten zet voorlopig de financiering van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stop vanwege de manier waarop die organisatie de corona-pandemie aanpakt.
volgens Trump heeft de WHO de ernst van de uitbraak van het virus in China verdoezeld. het longvirus dook daar in december voor het eerst op in de stad Wuhan.
"de VN-organisatie heeft gefaald in haar basisplicht en moet verantwoordelijk worden gehouden", stelde Trump. 
de Amerikaanse bijdrage aan de WHO wordt volgens de president opgeschort in afwachting van een evaluatie van het WHO-optreden in de corona-pandemie. 
de VS is de grootste financier van de WHO, vorig jaar droeg het land circa 400 miljoen dollar bij.
VN-baas António Guterres liet al weten dat het besluit van Trump "niet het moment is om middelen voor de werkzaamheden van de WHO en iedere andere humanitaire organisatie in de strijd tegen het coronavirus te verminderen. nu is het tijd voor eenheid en voor de internationale gemeenschap om in solidariteit samen te werken".

17 april:
donderdag vond in de Tweede Kamer weer het wekelijkse corona-debat plaats, voorafgegaan door de briefing met experts. en de mondkapjes waren het thema van de dag. vanaf woensdag hadden buurlanden België en Duitsland hun inwoners aangeraden buitenshuis mondbedekking te dragen, om het risico op besmetting met het coronavirus te voorkomen. de Kamer wilde weten waarom Nederland daar niet voor kiest.
het RIVM heeft zich tot nu toe steeds uitgesproken tegen mondkapjes voor de bevolking. 
ze zouden niet effectief zijn en voor „schijnveiligheid” zorgen. als je ze niet goed draagt beschermen ze onvoldoende en bij te lang gebruik werken ze niet meer. 
bovendien is er de vrees dat mensen door het dragen van een mondkapje minder voorzichtig worden. je krijgt dan mogelijk het probleem dat mensen niet meer thuis blijven als ze ziek zijn. 
de mondkapjes zijn voorlopig nog hard nodig in de zorg. ook de Tweede Kamer vindt dat de schaarse mondkapjes éérst naar het zorgpersoneel moeten. maar zodra er genoeg zijn, zouden ze breder moeten worden ingezet.
het RIVM best nadenken over de inzet van mondkapjes op andere plekken. bijvoorbeeld bij de contactberoepen, waarbij anderhalve meter afstand houden niet mogelijk is.

het inreisverbod naar het Schengengebied is verlengd tot en met 15 mei, zo meldt de Koninklijke Marechaussee donderdag. 
dat betekent dat niet-noodzakelijke reizen van mensen buiten het gebied naar bijvoorbeeld Nederland niet worden toegestaan.
de Schengenlanden vormen samen een groot deel van de Europese Unie (EU).
de handelsroutes blijven wel geopend en het inreisverbod geldt niet voor medisch personeel, vrachtwagenchauffeurs, diplomaten, bepaalde onderzoekers en grenswerkers.



18 april:
van alle patiënten die op de intensive care zijn opgenomen na een besmetting met het coronavirus, is 21 procent overleden.
in totaal zijn er zo'n 2500 corona-patiënten opgenomen geweest op de intensive care.
534 mensen hebben de besmetting niet overleefd. dat is een op de vijf van alle patiënten die zijn opgenomen. 501 patiënten zijn goed genoeg hersteld om weer naar een gewone ziekenhuisafdeling te mogen, nog eens 326 mensen mochten zelfs alweer naar huis.
dat blijkt uit cijfers van Stichting NICE, die de bezetting van de ic-bedden in de gaten heeft gehouden.
omdat deze cijfers handmatig door de ziekenhuizen worden bijgehouden, zijn het er waarschijnlijk nog iets meer.

premier Mark Rutte bestrijdt de suggestie dat het kabinet sinds het begin van de coronacrisis te weinig oog heeft gehad voor de verdeling van beschermingsmiddelen onder zorgpersoneel in verzorgingshuizen en de thuiszorg.
Verenso-voorzitter Nienke Nieuwenhuizen zei in een briefing in de Tweede Kamer dat er veel aandacht uitgaat naar de capaciteit op de intensive care, maar dat er bij de verpleeghuizen nog steeds sprake is van een toename in het aantal besmettingen.
Rutte vindt niet dat vanaf het begin van de coronacrisis te veel aandacht is uitgegaan naar de ziekenhuiszorg. 
toch erkent de premier dat er waarschijnlijk zaken fout zijn gegaan, maar hij vindt het nu niet de tijd voor evaluaties. Rutte hoopt dat met een nieuw centraal georganiseerd systeem de beschermingsmiddelen beter verdeeld worden over al het zorgpersoneel.
ook is de testcapaciteit uitgebreid waardoor het volgens de premier mogelijk zou moeten zijn om al het zorgpersoneel met milde coronaklachten te testen.
wat betreft de beschikbaarheid van de mondkapjes zei hij dat het ook de komende tijd spannend blijft, omdat er nu eenmaal sprake is van schaarste. 
over het gebruik van mondkapjes in de publieke ruimte herhaalde hij de oproep van eerder  dat mondbescherming de 1,5 metersamenleving niet zal vervangen.

Paul Rosenmöller is er geen voorstander van de zomervakantie in te korten en in die periode lessen in te halen die leerlingen nu missen vanwege het coronavirus. 
die periode kan wel worden gebruikt voor de meest kwetsbare groep, leerlingen met een grote achterstand te helpen.
"de situatie van nu was twee maanden geleden nog totaal ondenkbaar. leraren leveren nu een gigantische prestatie. ze zijn in staat geweest om binnen korte tijd onderwijs op afstand te organiseren", aldus Rosenmöller. 
"de werkdruk in het onderwijs was al hoog en wordt nu nog hoger. leraren hebben die vakantie straks echt verdiend."

19 april:
het RIVM meldde in hun update 83 nieuwe sterfgevallen als gevolg van het coronavirus. 
dat is minder dan precies een week geleden: toen was er sprake van 94 sterfgevallen. 
ook het aantal nieuwe ziekenhuisopnames (110) is kleiner dan vorige week zondag: toen telde het RIVM 196 nieuwe gevallen.
belangrijke kanttekening is dat de sterfgevallen en ziekenhuisopnames niet allemaal in de laatste 24 uur hebben plaatsgevonden. 
het totale aantal bevestigde doden door het coronavirus in Nederland staat nu op 3.684. verder zijn in totaal 9.704 patiënten in het ziekenhuis opgenomen of opgenomen geweest.
tot slot zijn er 1.006 nieuwe bevestigde besmettingen met het COVID-19-virus bij het instituut bekend. in totaal zijn nu 32.655 personen in Nederland positief getest.

het RIVM heeft gewaarschuwd om voorzichtig te zijn versoepeling van het normale leven.
RIVM: voor alles weer normaal is kan heel lang duren, en het hangt vooral af van een vaccin. in het gunstigste geval dus anderhalf of twee jaar.
wees voorzichtig met versoepelen nu de coronapiek voorbij lijkt. 

lees hier alles nog na over het coronavirus. 
met dank aan het RIVM.

https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden









Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Scooziemouse GameTalk #4

Verwacht geen high tech gaming van mij, maar er zijn genoeg leuke spelletjes die erg leuk zijn om te spelen.  Sommig via een computer en and...