dinsdag 9 april 2019

Titanic, wist jij dit al?

in de nacht van 14 op 15 april 1912 verloren meer dan 1.500 mensen hun leven tijdens een tragedie waar niemand van te voren rekening mee had gehouden. 
het zinken van het onzinkbaar geachte passagiersschip, de RMS Titanic. 
nog altijd geldt de ramp als een van de allergrootste zeerampen aller tijden. 

de ramp wordt vaak genoemd met de menselijke hoogmoed en het gevaar van een grenzeloos geloof in technologie als vooruitgang. 
daarnaast zijn de meeste mensen, met name dankzij de beroemde film, bekend met de feiten van wat er zich in die fatale nacht afspeelde. 
maar wist jij deze feiten ook al?


  • tot op de dag van vandaag blijft de Titanic het enige passagiersschip dat door een ijsberg tot zinken werd gebracht. tussen het moment dat de Titanic tegen de ijsberg op botste en het moment dat het schip volledig onder water verdween, zaten slechts 2 uur en 40 minuten.
  • het duurde 73 jaar voordat het wrak van de Titanic werd gevonden.
  • op dit moment wordt het wrak letterlijk opgegeten door bacteriën. als hier niks aan wordt gedaan zal in de komende 20 jaar volledig verdwijnen.
  • de Titanic was zo ontworpen dat van de zestien waterdicht geachte compartimenten er vier ondergelopen hadden mogen worden zonder dat het schip zou zinken. uiteindelijk liepen er zes compartimenten onder. de vierde schoorsteen had geen functie behalve het geheel mooier te laten lijken.
  • vrijwel iedereen die in het water terechtkwam overleed aan een hartstilstand die in dergelijke ijskoude omstandigheden gewoonlijk na een kwartier tot een half uur op zou moeten treden. Charles Joughin, de hoofdbakker op het schip, wist de ramp te overleven door genoeg alcohol te drinken. hierdoor kon hij twee uur lang in het ijskoude water overleven, de tijd de die het duurde voordat hij gered werd.
  • van slechts 333 van de 1.500 dodelijke slachtoffers konden de lichamen geborgen worden.
  • het totale bedrag aan sieraden en juwelen dat verloren is gegaan wordt geschat op zo'n 5,4 miljoen euro.
  • omgerekend kostte een eersteklas suite op de Titanic zo'n 87.000 euro.
  • een van de legendes over de Titanic is waar: het is bewezen dat het orkest in de uren voor het volledig zonk bleef doorspelen. de families van de leden van het orkest zouden naar verluidt de kleding die de mannen aan hadden moeten terug betalen aan de maatschappij. de dertig machinisten overleefde de ramp niet.
  • Thomas Byles was een priester die weigerde de reddingsboten in te gaan. in plaats daarvan luisterde hij naar de biechten van de passagiers die daar behoefte aan hadden.
  • naar schatting bevonden zich onder de passagiers rond de 10 à 12 stellen die op huwelijksreis waren.
  • er waren 12 honden aan boord. slechts drie van hen overleefden de ramp.
  • de laatste overlevende van Titanic, Millvina Dean, overleed op 31 mei 2009. zij was toen 97 jaar oud. zij was 2 maanden oud toen haar ouders en haar broer aan boord van de Titanic naar Amerika gingen. haar moeder en broer overleefde de ramp ook, haar vader is toen verdronken. Millvina was 8 jaar oud toen haar moeder wilde hertrouwde en haar vertelde over de reis van Titanic waar zij een overlevende van was.

tot het volgende blog ...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Grote verandering bij PostNL

foto: ? PostNL komt om de dag langs Hoewel het aantal brievenbuspakketjes alleen maar toeneemt, staat PostNL toch op het punt om een grote v...