vrijdag 1 februari 2019

wat is een clitoris eigenlijk?

we tekenen ze een piemel maar hoe een clitoris eruitziet weten we amper.
vreemd genoeg kan bijna niemand uit het blote hoofd een clitoris tekenen.
ik moet ook eerlijk bekennen dat het schaamrood op mijn wangen stond toen ik begon met schrijven.
maar waarom zouden we er zo een taboe over maken en niet gewoon er over vertellen?
het hoort bij ons vrouwen en tellen wij niet mee dan?

wat is de clitoris eigenlijk?
dat speldenknopje boven je plasgaatje, toch?  
Euh, nee... het speldenknopje is slechts het uitwendige deel van de clitoris, het deel dat we kunnen zien, waar alle zenuwen samenkomen – net als de eikel van de man dus. 
de clitoris is een volwaardig orgaan, dat zich tot enkele centimeters binnenin de vagina uitstrekt, met heuse zwellichamen: een ingebouwde penis, zo zou je het kunnen noemen. het dient slechts voor één ding: genot.
waarom weten we zo weinig van de clitoris?
dat is simpel te verklaren: seksualiteit stond lange tijd gelijk aan de mannelijke seksualiteit. het genot van de man en penetratie stonden voorop.
het mannelijk geslacht stond centraal, ook wel fallocentrisme genoemd. 
sex was penetratie, penetratie was sex. als mannen een clitoris zouden hebben gehad, zouden er al tientallen wetenschappelijke onderzoeken naar zijn gedaan. 
elke millimeter zou in kaart zijn gebracht, we zouden precies weten hoe de clitoris werkt en hoe we haar misschien gevoeliger zouden kunnen krijgen. 
onze mailbox zou uitpuilen van de berichten met technieken om haar te vergroten. 
mede door de invloed van dit man-gerichte denken, vinden veel vrouwen hun geslachtsdeel, hun foefje, hun poes, hun vagina, maar een vies ding. 
ons wordt door reclames geleerd dat we een naar bloemetjes ruikend kruis moeten hebben, gladgeschoren en met liefst de allerkleinste flapjes mogelijk.

we weten misschien ook niet zo veel van de clitoris omdat we er maar een klein deel van  kunnen zien – het uitwendige deel. 
over het inwendige deel horen we vrijwel niets. niet in de media, en niet op school. 
er staan geen plaatjes van de clitoris in de biologieboeken en we praten niet over het vrouwelijk orgasme tijdens de les. 
wel horen we op school over nachtelijke zaadlozingen en leren we een condoom om een banaan te wurmen. 
nog opmerkelijker is het dat er zelfs weinig aandacht is voor de clitoris tijdens de studie Medicijnen en de specialisatie Gynaecologie.
onderzoeken naar de vrouwelijke seksualiteit en de clitoris zijn op één hand te tellen.

feiten & fabels:
feit:
  • de clitoris heeft meer dan 8000 zenuwuiteinden, dat is dubbel zoveel als de eikel er heeft.
  • De clitoris van een 35-jarige vrouw is ongeveer vier keer zo groot als die van een pubermeisje.
  • de clitoris is ongeveer 11 centimeter lang. het grootste deel zit inwendig. het uiteinde van de clitoris bevindt zich in de bovenste hoek van de binnenste schaamlippen en wordt deels bedekt door een huidplooi. dit deel is ongeveer één centimeter lang.

fabel:

  • de clitoris is een miniatuurpenis.' de clitoris bevat namelijk geen kanaal en ook geen opening. wel zwellichamen en genotssensoren. het uitwendige gedeelte van de clitoris is wel vergelijkbaar met de penis.
  • vrouwen kunnen alleen klaarkomen als hun clitoris gestimuleerd wordt. sommige vrouwen kunnen al klaarkomen door zoenen, fantasieën of vaginale stimulatie.

gelukkig is er nu het Clitoris-boek! 
dat bomvol interessante onthullingen staat en een einde maakt aan veel geaccepteerde ideeën over seksualiteit: dat ontspanning de enige sleutel tot plezier zou zijn bijvoorbeeld, en een goed orgasme afhankelijk is van de prestaties van je bedpartner. 
al deze overtuigingen suggereren dat er zoiets als een handleiding is en werken voor veel vrouwen afremmend. 
dit frisse en grappig geschreven boek bevat geen recept voor een goed seksleven maar biedt wel vele nieuwe inzichten en aanknoop punten waarmee je je eigen seksualiteit opnieuw kunt uitvinden.

tot het volgende blog ....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

postcrossing#384

En afgelopen week is PostNL, ons Nederlandse postbedrijf, met een bericht naar buiten gekomen dat waarschijnlijk niemand zag aankomen. Ze ga...