donderdag 11 juli 2024

waarom je een plastic drinkfles niet in de vaatwasser moet doen

Voldoende water drinken: we weten allemaal dat dat belangrijk is voor je. 
Veel mensen hebben dan ook een fles water in hun tas zitten. Liefst een herbruikbare, want die is beter voor het milieu. 
Even in de afwasmachine en hup: je waterfles kan weer een dag mee, of is dat toch niet zo’n goed idee?

foto: Tros Radar
Chemicaliën in een plastic drinkfles
Waar zijn die flessen eigenlijk van gemaakt? En kunnen ze inderdaad probleemloos in de afwasmachine? 
Stichting Tegengif onderzocht 39 herbruikbare drinkflessen uit Nederland, Denemarken, Spanje, Tsjechië en Litouwen.
Ze wasten de flessen tien dagen lang tweemaal per dag in de afwasmachine. Dit om te onderzoeken welke chemicaliën er vrijkomen bij zo’n wasbeurt.
Na elke vaatwasbeurt werden de flessen gevuld met water, dat vervolgens werd getest op de aanwezigheid van chemicaliën. 
Wat bleek: In meer dan de helft van de flessen bleek Di-isobutylftalaat (DIBP) juist ná het vaatwassen vrij te komen. Uit het onderzoek blijkt ook dat de concentratie DIBP toenam naarmate de vloeistof langer in de fles zat.

Hormoonverstorende stoffen
Stichting Tegengif geeft aan dat de resultaten heel zorgelijk zijn. 
Ze weten van deze stof dat die effect heeft op de hormoonhuishouding in ons lichaam.
DiBP wordt daarom ook wel een hormoonverstorende stof genoemd. Deze stoffen kunnen een remmende werking hebben op het mannelijke hormoon testosteron of zorgen voor vruchtbaarheidsproblemen bij vrouwen. 
Hormoonverstorende stoffen kunnen in veel verschillende producten zitten. Bijvoorbeeld in voedsel, verpakkingen, speelgoed, vloerbedekking, cosmetica en computers. Wat dit met je lichaam doet, is afhankelijk van de hoeveelheid die je binnenkrijgt.
De hoeveelheid DIBP die in de vloeistof werd aangetroffen, zat onder de Europese limiet.
Toch baart de aanwezigheid van deze stof ons zorgen. Kinderen komen namelijk niet alleen via herbruikbare drinkwater flessen in aanraking met weekmakers, maar ook via bijvoorbeeld plastic speelgoed, kleding en vloerbedekking. 
Daarom worden weekmakers ook wel everywhere chemicals genoemd. Juist die alomtegenwoordigheid verhoogt het gezondheidsrisico.

foto: Getty Images
Minstens net zo zorgelijk zijn de 300 andere stoffen die bij de chemicaliën test werden gemeten. De onderzoekers kunnen niet achterhalen wat voor stoffen dit precies zijn en wat de eventuele schade ervan is. 
Het zouden stoffen kunnen zijn die niks met ons doen, maar ze zouden ook schade aan kunnen richten. Ze weten het simpelweg niet.

Stichting Tegengif adviseert daarom om geen plastic drinkflessen te gebruiken. 
Doe je dit wel, was ze dan met de hand in plaats van in de vaatwasser. Door het wassen in de vaatwasmachine raken de chemicaliën los van de fles en dat wil je juist voorkomen.

bron: Margriet en Radar 

Tot het volgende blog … 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

postcrossing#402

Hallo en welkom bij een nieuwe postcrossing.  Wat een omslag in het weer deze week, het was koud en nat, echt herfstweer. Voor nu lijken we ...