dinsdag 9 juli 2024

Nepagenten stelen geld en spullen

foto: ANP
Let op, waarschuwt de politie, door het hele land zijn nepagenten actief. 
In meerdere regio's in Nederland zijn mensen opgelicht door personen die zich voordoen als agenten. 
De échte politie en het Openbaar Ministerie maken zich grote zorgen over deze ontwikkeling.
Zo is er bijvoorbeeld in Oost-Brabant een flinke stijging te zien van het aantal oplichtingszaken door nepagenten. Waren er in januari nog vijf meldingen van dit soort nepagenten, in mei is het aantal toegenomen tot 109. 
Vorige week waarschuwde ook de politie in Noord-Nederland voor babbeltrucs door mensen die zich voordoen als politiemedewerker.
De nepagenten hebben het vooral op ouderen gemunt. Oplichters zouden er in één op de vijf gevallen in slagen om geld of waardevolle spullen buit te maken.

Spullen veiligstellen
Criminelen die zich voordoen als agenten nemen eerst telefonisch contact op met hun slachtoffer. Ze vertellen dan bijvoorbeeld dat bij de politie bekend is dat inbrekers het huis van het slachtoffer op het oog hebben, en dat er later iemand van de politie zal langskomen om spullen veilig te stellen.
De politie roept mensen op om extra alert te zijn en benadrukt dat de politie nooit zou vragen om spullen of geld om die 'veilig te stellen'.
"Deel de preventietips met uw ouders, grootouders of andere mensen waarvan u weet dat ze kwetsbaar kunnen zijn voor deze criminelen”, aldus de politie Oost-Brabant.

Toen ik nog in Zeeland woonde, zaten wij tegen de grens van Noord-Brabant. 
De hoek Steenbergen - Bergen op Zoom, daar heb ik regelmatig berichten van gelezen van deze truc die ze uitprobeerde. 
Het is echt triest hoe ver criminelen gaan om te stelen voor geld, terwijl de waarde van die spullen voor de slachtoffers niet in het geld zit.
Helaas is het de hedendaagse maatschappij, dus pas goed op. Neem niet zomaar iets aan als waarheid, bij twijfel kan je altijd contact opnemen met de échte politie.

Tot het volgende blog … 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

postcrossing#402

Hallo en welkom bij een nieuwe postcrossing.  Wat een omslag in het weer deze week, het was koud en nat, echt herfstweer. Voor nu lijken we ...