dinsdag 10 oktober 2023

Ik lees ... Baron 1898

Ik lees graag, en in dit blog deel ik boeken die ik heb gelezen en graag als leestip met jullie deel.
Mijn smaak in boeken is erg breed, literatuur, romans, crime, fantasie, science fiction, eigenlijk alles wat
 mij wel aanspreekt wat je op de achterkant leest. 
Boeken van een bepaalde schrijver of schrijfster, boeken die verfilmd zijn of gewoon zo een simpel supermarkt romannetje. 
Boeken die ik gloednieuw koop of ergens op een boekenmarkt of gewoon op de rommelmarkt ben tegen gekomen.
Een boekwinkel is voor mij als een snoepwinkel voor kinderen.
Een boek is van papier en hou je in je handen vast, geen apparaat met van die digitale boeken, dat is niks voor mij.
O ja ... ik lees Nederlandse boeken maar ze zullen vast ook in andere talen verkrijgbaar zijn.

Baron 1898
Een verhaal over hoogmoed, hebzucht en liefde
Jacques Vriens

samenvatting: 
Het is 1893. In de Brabantse herberg waar Jochem en Doortje werken, stapt een vreemdeling binnen. Zijn naam is Gustave. Hij vertelt Jochem over zijn verre reizen en prijst zijn nieuwsgierigheid. Bij zijn vertrek laat Jochem aan Gustave zien hoe je de gevaarlijke Zompige Heide moet oversteken, een gebied waar de mythische Witte Wieven heersen. Wanneer Gustave bij een grot komt, waarschuwen de Witte Wieven hem om niets mee te nemen. Toch steekt de hebzuchtige Gustave stiekem een klompje goud in zijn zak.
In 1897 keerde Gustave terug. Als ‘Baron Hooghmoed’ koopt hij de Zompige Heide op en bouwt een goudmijn, wat zorgt voor onrust in het dorp. Daar raken ook Jochem en Doortje nauw bij betrokken en hun hechte vriendschap komt onder druk te staan. De baron heeft vele mijnwerkers nodig en belooft de dorpsbewoners gouden bergen als ze de mijn ingaan. Maar iedereen die dat durft, komt lijkbleek naar boven… Wat is er gaande in de duistere dieptes van Baron 1898?

taal: Nederland
bindwijze: paperback
verschijningsdatum: 03 juli 2020
aantal pagina’s:  176
categorieën: kinderboek, Folklore & Legendes
illustraties: ja

Dit is het verhaal achter de spannendste achtbaan Baron 1898. 
Het spannende verhaal waar de spectaculaire dive coaster in de Efteling op is gebaseerd, geschreven door Jacques Vriens.
Laat ik even gelijk zeggen dat ik nog nooit in deze achtbaan ben geweest. Ik heb hoogtevrees en zie het helemaal niet zitten om die achtbaan uit te proberen. 
Deze persoon blijft liever met beide beentjes op de grond.
Het verhaal achter de Baron 1898 is wel iets wat ik erg interessant vond.
Bij de opening van de Baron was er al een leuk kort filmpje van dit verhaal gemaakt en dat vond ik toen al leuk. Ik zei toen al, dat als dat in boek zou worden uitgegeven, ik het best zou kopen en lezen. 
Eind augustus was ik in de Efteling en kwam dit boek tegen en ik heb woord gehouden en het boek gekocht. 

Het is zo een verhaal waar je in verdwijnt, je gaat er snel doorheen. 
Soms staan er lastige woorden in die voor kinderen misschien iets moeilijk te zijn, maar dat hoeft verder geen negatieve invloed te hebben om dit verhaal te lezen.
Het is een leuk, spannend en toch ook wel een griezelig verhaal, denk aan de witte wieven in dit verhaal. We horen ze ook altijd bij de achtbaan. 
Voor de Efteling fans onder ons is het zeker een leuk boek om in je boekenkast te hebben staan. 
Ik was met een ander boek bezig om te lezen, maar ongemerkt heb ik dit boek er gewoon tussendoor even uit gelezen. Het stukje je verdwijnt in dit verhaal overkwam mij dus letterlijk. 
In mijn ogen is het dan ook zeker goed geschreven als je niet kan stoppen met lezen. 
De tekeningen in het boek zijn ook prachtig, ook wel herkenbaar van verschillende stukken die ik ken van de achtbaan in de Efteling. 
Is het een ‘must’ om dit verhaal te kennen als je de achtbaan rit zou doen? Voor de echte fan is het zeker een aanrader maar verder geloof ik niet dat er meer waarde in zit als je zonder de kennis van de achtergrond de achtbaan in zou gaan. 

Jacques Vriens
Jacques Vriens wilde als kind toneelspeler, schrijver of schoolmeester worden. 
Hij werd het uiteindelijk allemaal. Tegenwoordig staat hij niet meer voor de klas, maar toneelspelen en schrijven doet hij nog altijd graag. 
Vriens is onder meer bekend van zijn verhalen over Tommie en Lotje, zijn schoolromans, zijn historische boeken, de series over De Bende van De Korenwolf en De Kinderen van het Kattenpleintje. 
Hij heeft veel prijzen in de wacht gesleept, zoals meerdere Griffels, de Archeon Thea Beckmanprijs en de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. 
Zijn boeken Achtste-groepers huilen niet en Oorlogsgeheimen zijn verfilmd en alle twee bekroond met een Gouden Kalf. Van Tien torens diep werd een televisieserie gemaakt. 
In de afgelopen 40 jaar werden ruim 4 miljoen boeken van Jacques Vriens verkocht. 

waar te koop
Dit boek is te koop bij Bol.com en kost je dan 10,00 euro (+verzendkosten)
Ik zelf heb dit boek gekocht in de Efteling zelf toen ik daar was en dan kostte het boek ook gewoon 10 euro. 

Voorlopig laatste 'ik lees ...'
Hoewel ik elke maand met heel veel plezier 'Ik lees' doe, moet ik nu voorlopig even de stekker eruit trekken. Ik ga namelijk verhuizen!
De komende maanden (zeker tot het einde van dit jaar) ben ik druk met inpakken, verhuizen en in de nieuwe woning alles weer op orde brengen.
Dus ga er vanuit dat jullie wel begrijpen dat bloggen het even niet gaat worden.
Natuurlijk blijf ik via het Instagram account @scooziemouse foto's plaatsten, maar ik vrees dat van lezen niet veel gaat komen. 
Ik gok dat in januari 2024 ik wel weer alles op de oude weg ga oppakken, wat bloggen voor het weblog betreft.

Tot het volgende blog ... (ook al is dat pas in 2024)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

postcrossing#385

Hallo en welkom bij een nieuwe postcrossing. Geen heel lang blog dit keer maar er was ook verder geen post deze week.  Ik kan jullie alvast ...