dinsdag 24 oktober 2023

Dingen die je beter niet kan doen als het onweert

Het is behoorlijk typerend voor zomerse dagen in Nederland om na veel zonnige uren en tropische temperaturen overdag om ons 's avonds vaak op te maken voor donder, bliksem en de nodige regen.
Maar ook in het andere seizoen is ons Nederlandse weer behoorlijk onvoorspelbaar. 
En of je nu wel of niet bang bent voor onweer, er zijn dingen die je dan beter niet kunt doen. 
Dat je bij onweer beter niet kunt schuilen onder een boom en open velden moet vermijden, zal voor de meesten van ons geen nieuws zijn. Maar dat zijn niet de enige dingen die je beter kunt laten wanneer het weer zo onstuimig is. 
Uitgebreid gaan douchen, terwijl er boven je huis een heftige donderbui losbarst, is bijvoorbeeld ook geen goed idee. 
Waarom? Lees vooral verder ...

Douchen
Je zou het misschien niet verwachten, maar de stroom van de bliksem kan via de waterleiding je huis binnendringen. Het is dus geen goed idee om onder de douche te staan terwijl het onweert. Sterker nog, je kunt zelfs beter even wachten met het wassen van je handen tot het onweer voorbij is.

In of op het water
Het is dan ook logisch dat je tijdens zo'n onweersbui je je niet bevindt in of op het water? Zorg dan dat je zo snel mogelijk naar het land komt. 
Alleen boten met een afgesloten, metalen hut zijn veilig vanbinnen.


Buiten blijven
Als je de optie hebt, ga dan altijd naar binnen als het begint te onweren. Daar zit je droog en veilig. Ben je niet in de buurt van je huis of een winkel, maar wel van je auto? Ga dan in de auto zitten. Door de ramen en deuren te sluiten leidt de wagen de stroom naar de grond. 
Ontkom je niet aan buiten zijn? Ga dan gehurkt zitten met je voet tegen elkaar, je hoofd tussen je knieĆ«n en je handen over je oren. Op die manier ben je zo klein mogelijk en raak je zo min mogelijk van de grond aan. 
Ga dus nooit plat op de grond liggen!

Stekkers in het stopcontact
Stroom kan dus het huis binnendringen via een waterleiding, maar ook een elektriciteits- of antennekabel kan de geleider zijn. Zitten de stekkers nog in het stopcontact, dan kan dat zomaar het einde betekenen van je televisie, computer en andere (dure!) elektronische apparaten.

Dicht bij het raam staan
Ben je niet bang voor onweer maar vind je het juist prachtig om naar te kijken? 
Dat kun je beter niet al te dicht bij het raam gaan staan. Mocht de bliksem inslaan dan kunnen de ramen door de klap springen. Daarnaast is het felle licht niet goed voor je ogen.

Als de zware bui over is, klaart het buiten al gauw weer op. Maar het is niet slim om direct de deur uit te gaan. Verstandiger is om daar minstens een halfuur mee te wachten. 
De reden: als mensen worden getroffen door de bliksem, gebeurt dat in vijftig procent van de gevallen als de bui net voorbij is.
Wist je dat je lichaam je ook vertelt wanneer je gevaar loopt in een bliksemstorm? 
Je wordt er namelijk statisch van. Wanneer je buiten loopt en voelt dat de haartjes op je armen recht overeind gaan staan, dan is het belangrijk dat je snel een goede schuilplek zoekt.

(bron: RTL nieuws, Margriet, Libelle)

tot het volgende blog … 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

ik lees ... Bloed & Honing

Ik lees graag, en in dit blog deel ik boeken die ik heb gelezen en graag als leestip met jullie deel. Mijn smaak in boeken is erg breed, lit...