donderdag 14 september 2023

Linkshandig? Dan herken je deze situaties ongetwijfeld.

Naar schatting is slechts 10 tot 15 procent van de wereldbevolking linkshandig.
Ben of ken jij iemand waarbij de linkerhand dominant is? Dan heb je vast weleens gemerkt dat een aantal gebruikelijke dingen voor hen best wel een opgave kunnen zijn.
Mijn dochter is ook linkshandig en we merken toch wel situaties waarbij ik als rechtshandige anders werkt dan met links.
Daarbij is heel veel in onze maatschappij afgestemd op rechtshandig en is er weinig rekening gehouden met linkshandig. 
Hier een kleine greep uit de uitdagingen voor linkshandige mensen.
 
1. Met links schrijven
Waar we meestal als eerste aan zien dat iemand links is, is wanneer ze iets opschrijven. Linkshandigen houden hun pen met een meer gebogen hand vast dan rechtshandigen, omdat de handpalm daardoor niet de net neer gekalkte inkt aanraakt en weer uitveegt. Maar wat het hen eigenlijk nóg lastiger maakt om netjes iets op te schrijven, is de ondergrond. Een notitieboek met ringband zit 'in de weg' en zorgt ervoor dat ze hun hand tijdens het schrijven niet kunnen neerleggen voor stabiliteit.

2. Pen aan een koordje
Dit is een mooi voorbeeld van onze rechtshandige maatschappij. 
Je kent het wel, die openbare ruimtes (zoals een bank) waar je een formulier in moet vullen met een pen die aan een koord of ketting zit. Voor mensen die met rechts schrijven is dit geen probleem, omdat de pen daarvoor is geplaatst. Voor een linkse schrijver is het een stuk lastiger om letters op papier te krijgen, laat staan netjes hun handtekening te zetten, wanneer dat touwtje hun hand constant de andere richting op probeert te trekken.

3. Met anderen aan tafel eten
Ben je de enige linkshandige aan de eettafel? Dan zoek je waarschijnlijk altijd automatisch naar het plekje op de hoek of aan het hoofd van de tafel. Naast een rechtshandige aan tafel zitten, terwijl jullie allebei in je eten prikken, zorgt namelijk continu voor tweestrijd. En is het niet het bestek of de beweegruimte waar je in de clinch raakt, dan is het wel het reiken naar je eigen glas, in plaats van naar die van je buurman of buurvrouw.

4. Een blik openen
Sommige producten zijn door de jaren heen geëvolueerd, zoals bijvoorbeeld de manier waarop we een blik openen. Het lipje waarmee je het blik opentrekt scheelt je niet alleen de zoektocht naar een blikopener, ook linkshandigen doen dit probleemloos. 
Tref je een 'ouderwets' blik dat de hulp van een blikopener vereist, dan heb je dat klusje met een steady rechterhand sneller geklaard dan met links. Een blikopener is gemaakt voor rechtshandigen. Je draait immers met rechts aan de knop in de richting van je af. Voor linkshandigen betekent dit draaien in de tegengestelde richting.

5. Autorijden
Waar je als rechtshandig persoon waarschijnlijk niet eens echt bij stilstaat, is dat de indeling van de auto ook op rechtshandigen is ingericht. Uiteraard leren linkshandigen op dezelfde manier de auto te besturen en met rechts de koppeling te gebruiken, maar met rechts iets aanpakken of aangeven aan een bijrijder zal voor hen een onhandige handeling blijven.

Natuurlijk zijn er nog andere punten die als lastig kunnen worden ervaren.
Kleding ritsen of knopen, keukenspullen, en waar ik mijn dochter vaak over heb gehoord is het openbaar vervoer. De poortjes van het in- en uitchecken staan rechts van het pad. Als linkshandige moet je dus half gedraaid in- of uitchecken en ook nog snel doorlopen voordat je poortje sluit. 
Een punt waar rechtshandigen eindelijk kunnen meepraten is nagels lakken. 
Net als dat zij moeite moeten doen om de rechter nagels netjes te lakken met links, geldt voor de linkshandigen andersom precies hetzelfde. 

Tot het volgende blog ... 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

postcrossing#385

Hallo en welkom bij een nieuwe postcrossing. Geen heel lang blog dit keer maar er was ook verder geen post deze week.  Ik kan jullie alvast ...