vrijdag 22 september 2023

extra blog: Prinsjesdag 2023: de belangrijkste plannen in eenvoudige taal.

Ik geef eerlijk toe dat ik het nooit volg op de dag zelf, ik geloof het allemaal wel.
We gaan het vanzelf merken in onze portemonnee, wat ze hebben bedacht denk ik altijd maar. En in feite is dat ook zo. 
Elk jaar maakt het kabinet een begroting. Hierin staat hoeveel geld de regering uitgeeft en aan welke dingen. En hoeveel geld de regering krijgt.
Maar wat kunnen we nou eigenlijk gaan verwachten? 
In 2024 helpt de regering mensen met weinig geld. Daarom gaan mensen met meer geld iets meer belasting betalen. En worden roken en alcohol duurder. Daardoor hebben de meeste Nederlanders volgend jaar iets meer te besteden.

Wat doet de regering?
* De huurtoeslag en het kindgebonden budget gaan omhoog.
* De uitkeringen en het minimumloon stijgen evenveel.
* De arbeidskorting wordt € 115 hoger. Mensen die rond het minimumloon verdienen gaan minder belasting betalen. Ze houden daardoor meer salaris over.
* Er komen gratis schoolmaaltijden voor kinderen die dit goed kunnen gebruiken.
* Mensen die de energierekening niet kunnen betalen, krijgen hulp. Een speciaal fonds betaalt een deel van de energierekening voor ze.
* Mensen die reizen voor hun werk, kunnen meer reiskosten terugkrijgen.

Bestaanszekerheid
Het was al een tijdje bekend, maar het kabinet trekt 2 miljard euro uit om te voorkomen dat de armoede toeneemt. 
1,1 miljard euro is bestemd voor de verhoging van het kindgebonden budget, een bijdrage in de kosten voor kinderen die mensen met lagere inkomens boven op de kinderbijslag krijgen. Het bedrag wordt 750 euro voor het eerste kind en 883 euro voor het tweede kind.
700 miljoen euro is voor de verhoging van de huurtoeslag met maximaal 416 euro per jaar. 200 miljoen euro gaat naar de verhoging van de arbeidskorting. Die korting op de inkomstenbelasting voor werkenden gaat met 115 euro omhoog.

Zorg
Wat betreft de zorg stijgen de premies voor de zorgverzekering volgend jaar met zo'n 12 euro per maand, voorziet het kabinet. Dat is de richtlijn, maar uiteindelijk gaan verzekeraars zelf over hun prijzen.
Het kabinet gaat ervan uit dat de gemiddelde jaarpremie voor de basisverzekering in 2024 uitkomt op 150 euro per maand. Op jaarbasis is dat bijna 1800 euro, tegenover ongeveer 1650 euro nu.
Verder schrapt het kabinet een bezuiniging van 225 miljoen euro op de ouderenzorg. Het gaat om twee maatregelen. Ten eerste een plan om zorgaanbieders en zorgkantoren meerjarige afspraken te laten maken. Ook wordt de verplichte norm van twee verzorgenden op acht bewoners in verpleeghuizen toch niet losgelaten.
In totaal reserveert het kabinet ruim 103 miljard euro voor de zorg, de grootste uitgavenpost op de begroting.

Energie
Het Tijdelijk Noodfonds Energie blijft volgend jaar bestaan. Dit fonds is vorig jaar in het leven geroepen om mensen met een laag inkomen te helpen hun hoge energierekening te betalen en wordt volgend jaar voortgezet.
Het prijsplafond voor stroom en gas verdwijnt begin volgend jaar. Dit moest de pijn van de hoge energietarieven verzachten. Maar inmiddels hebben de meeste Nederlanders tarieven die onder dit plafond liggen.
Wel gaat de belasting op gas omhoog, met zo'n 10 cent per kuub. Tegelijkertijd gaat de belasting op stroom iets omlaag, met 2 cent per kilowattuur. Voor een huishouden met een gemiddeld verbruik stijgt de energierekening hierdoor met ongeveer 90 euro per jaar.

Onderwijs
Leerlingen met problemen thuis worden volgend jaar extra ondersteund. 
Het ministerie van Onderwijs geeft een kleine 52 miljoen euro uit, zodat scholen 'brug functionarissen' aan kunnen nemen die de kinderen en hun gezinnen kunnen helpen.
Het kabinet gaat nog een jaar door met gratis schoolmaaltijden voor kwetsbare kinderen. Dat kost 166 miljoen euro. De maaltijden zijn bedoeld voor scholen waar zeker 30 procent van de leerlingen uit een gezin komt met een laag inkomen.

Campers, drank en shag
De maatregelen worden voor een deel betaald met financiële meevallers, maar ook door de hoogste inkomens eerder in het hoogste tarief voor de inkomstenbelasting te laten vallen (49,5 procent). Dat levert 1,5 miljard euro op.
De eigenaren van campers gaan meer motorrijtuigenbelasting betalen. Nu betalen zij nog een kwart van het normale tarief, dat wordt straks de helft. Voor kampeerwagens geldt dat lagere tarief, omdat ze doorgaans alleen voor vakanties en weekendjes weg worden gebruikt.
Verder gaan de verkeersboetes met 10 procent omhoog. Een kleine 6 procent daarvan is indexatie, ruim 4 procent is extra.
Rokers en drinkers gaan ook meer betalen. Tabak zou al meer worden belast, maar wordt nu nog duurder. In 2024 gaat een pakje sigaretten (20 stuks) naar verwachting 10,70 euro kosten. Voor een pakje shag van 50 gram moet ruim 24 euro worden betaald.
En de accijns op alcohol gaat met zo'n 16 procent omhoog, wat de bier- of wijndrinker 1 of 2 cent extra per glas kost.

De accijns op brandstof werd 1 april 2022 verlaagd om autobezitters te compenseren voor de hoge energieprijzen. De afspraak was toen dat deze verlaging na verloop van tijd weer teruggedraaid zou worden. Op 1 juli is dat al voor een deel gebeurd. Het plan is om op 1 januari de accijns weer tot het oorspronkelijke niveau te brengen. 
Daarmee zou een liter benzine 21 cent duurder en een liter diesel 13,5 cent worden, bovenop de toch al hoge huidige brandstofprijzen. 
Mogelijk gaat dit dus niet door, al moet er nog wel geld gevonden worden om het gemis van 1,2 miljard aan belastinginkomsten op te vangen.

en verder …
Het kabinet geeft komend jaar 50 miljoen euro extra uit om woningbouwprojecten die niet van de grond komen, vlot te trekken. In deze geldpot voor de bouw van betaalbare nieuwbouwwoningen zat al 250 miljoen euro, maar dat is verhoogd naar 300 miljoen. Het gaat om projecten die bijvoorbeeld door stijgende bouwkosten en stijgende rente dreigen vast te lopen.
Verder is geld dat was gereserveerd voor het programma om de woningbouw aan te jagen, een jaar naar voren gehaald. Het gaat om 300 miljoen euro die al in 2024 kan worden besteed.

Jonge boeren die willen investeren in een duurzame toekomst moeten daarvoor de ruimte krijgen, vindt het kabinet. Voor jonge boeren die een bedrijf willen overnemen, komt 100 miljoen euro beschikbaar. Het kabinet wil dat in 2030 15 procent van de totale landbouwgrond in Nederland biologisch is.
Defensie haalt volgend jaar de NAVO-norm niet. Uit de begroting blijkt dat Nederland blijft steken op 1,95 procent van het bruto binnenlands product, terwijl de norm van het bondgenootschap is dat een lidstaat daarvan 2 procent aan defensie uitgeeft.
Defensie haalt de norm wel als de militaire steun aan Oekraïne erbij wordt geteld: dan komt het cijfer uit op 2,06 procent. Maar volgens de NAVO-methodiek mag alleen steun aan NAVO-bondgenoten worden meegerekend. Oekraïne is geen lid van de alliantie. Het land krijgt dit jaar van Defensie voor 1,2 miljard euro aan militaire steun.
Defensie heeft volgend jaar 21,4 miljard euro uitgegeven. Er komt onder meer een nieuw bevoorradingsschip en nieuwe munitie. Ook wordt het contract getekend voor een extra transportvliegtuig.

Openbaar vervoer
Wie afhankelijk is van het openbaar vervoer is ook duurder uit. 
De NS verhoogt de tarieven volgend jaar met 3,5 procent bovenop de inflatie, werd al bekend. En in het regionale vervoer stijgen de prijzen van trein-, bus- en metrokaartjes met tot wel 11 procent. 

Koningshuis
Er gaat volgend jaar bijna 55,9 miljoen euro naar het koningshuis, ruim 11 procent meer dan dit jaar. De functionele kosten van de koning stijgen komend jaar met 4,5 miljoen euro. Het bedrag van in totaal 36,7 miljoen euro kan de koning gebruiken voor kosten die "verbonden zijn aan de uitoefening van het koningschap".
Koning Willem-Alexander, koningin Máxima, prinses Amalia en prinses Beatrix hebben volgend jaar in totaal ongeveer 600.000 euro meer te besteden dan dit jaar. De koning krijgt er ongeveer 400.000 euro bij.
De uitkering voor prinses Amalia gaat met een ton omhoog: dit jaar zou ze recht hebben op 1,73 miljoen euro, volgend jaar is dat 1,83 miljoen euro. Maar rond haar achttiende verjaardag heeft de kroonprinses aangegeven haar inkomen terug te storten tot het einde van haar studie. Ook van haar onkostenvergoeding ziet ze af, zolang zij geen hoge kosten maakt in haar functie.

De balans
De overheidsuitgaven zijn volgend jaar naar verwachting ruim 430 miljard euro, de inkomsten bijna 403 miljard euro. 
Het begrotingstekort komt daarmee uit op 2,9 procent van het bruto binnenlands product (bbp). 
De staatsschuld komt in 2024 uit op 47,3 procent van het bbp. Dat is onder de Europese grenswaarde van 60 procent.

(bron:Rijksoverheid)

tot het volgende blog ... 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

postcrossing#385

Hallo en welkom bij een nieuwe postcrossing. Geen heel lang blog dit keer maar er was ook verder geen post deze week.  Ik kan jullie alvast ...