dinsdag 19 september 2023

fabeltjes over eieren

Hoeveel eieren mag je op een dag eten? Welk soort ei is gezonder? 
Kunnen eieren je cholesterol verhogen en bewaar je ze nou wel of niet buiten de koelkast? 
Over eieren bestaan ontzettend veel fabeltjes. 
Tijd om de feiten eens op een rijtje te zetten! Wat is waar en wat niet? 

Hoe bewaar je eieren het best?
Het fabeltje over hoe je eieren het best kunt bewaren, kent twee groepen.
Groep 'koelkast' en groep 'buiten de koelkast'. De verwarring is logisch, in een koelkast zit vaak een speciaal vakje wat voor eieren gemaakt lijkt, terwijl ze in de supermarkt vaak buiten de koeling liggen. 
Toch kun je eieren het best in hun doos in de koelkast bewaren. Zo blijven ze het langst vers. Daarnaast houd je met de koude temperatuur ook bacteriën buiten de (koelkast)deur. En daarmee wordt ook de kans op salmonella kleiner. 
In de supermarkt staan de eieren buiten de koeling om condensvorming tegen te gaan. Wanneer de eieren koud zouden zijn en daarna in een warme boodschappentas gaan, krijg je condens, waardoor schadelijke bacteriën sneller kunnen groeien.

Hoeveel eieren mag je op een dag eten?
Het fabeltje, of de vraag die misschien wel het meeste over eieren wordt gesteld, is toch wel hoeveel eieren je op een dag of per week mag eten. 
Best begrijpelijk dat hier twijfels over zijn. Want volgens het Voedingscentrum hangt een gezonde hoeveelheid eieren af van wat je verder op een dag eet. 
Dit kan dus verschillen. Het gezondst is om maximaal twee tot drie eieren per week te eten en dit af te wisselen met vlees, vis en peulvruchten. 
Ben je vegetariër? Houd het dan bij maximaal drie tot vier eieren per week.

Verhogen eieren je cholesterol?
Eieren zitten boordevol vitamine A, D, B2 en B12. Daarnaast zitten ze vol met mineralen, zoals fosfor, seleen, ijzer en zink. Dat is allemaal positief, maar helaas zit er in eieren ook veel cholesterol. En dat kan inderdaad zorgen voor cholesterolverhoging in je bloed. 
Maar het Voedingscentrum geeft wel aan dat het niet zo schadelijk effect heeft als bijvoorbeeld verzadigd vet. Als je dus niet overmatig veel eieren eet, en je je zoals hierboven aan twee of drie eieren per week houdt, is er voor je cholesterol niets aan de hand.

Wat is gezonder? Biologische eieren of scharreleieren
Of je nou biologische of scharreleieren koopt, in alle eieren zitten dezelfde voedingsstoffen. 
Dit label heeft alleen te maken met de leefomstandigheden van de kip. En ook tussen bruine en witte eieren zit geen verschil. Dat heeft alleen met het ras te maken. Het is wel zo, dat wanneer de kippen buiten lopen, ze vatbaarder zijn voor schadelijke stoffen uit het milieu. 
Maar volgens het Voedingscentrum voldoen ook deze eieren aan de veiligheidsnormen.

(bron: het Voedingscentrum)

Tot het volgende blog … 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

postcrossing#385

Hallo en welkom bij een nieuwe postcrossing. Geen heel lang blog dit keer maar er was ook verder geen post deze week.  Ik kan jullie alvast ...