dinsdag 12 september 2023

Ik lees ... De vergeving - Tim Griggs

Ik lees graag, en in dit blog deel ik boeken die ik heb gelezen en graag als leestip met jullie deel.
Mijn smaak in boeken is erg breed, literatuur, romans, crime, fantasie, science fiction, eigenlijk alles wat mijn wel aanspreek wat je op de achterkant leest. 
Boeken van een bepaalde schrijver of schrijfster, boeken die verfilmd zijn of gewoon zo een simpel supermarkt romannetje. 
Boeken die ik gloednieuw koop of ergens op een boekenmarkt of gewone op de rommelmarkt ben tegen gekomen.
Een boekwinkel is voor mij als een snoepwinkel voor kinderen.
Een boek is van papier en hou je in je handen vast, geen apparaat met van die digitale boeken, dat is niks voor mij.
O ja ... ik lees Nederlandse boeken maar ze zullen vast ook in andere talen verkrijgbaar zijn.


De vergeving
Tim Griggs

samenvatting: 
Na een knallende ruzie met zijn vrouw Lauren, verlaat Matt Silver woedend het huis en rijdt, met zijn twee dochtertjes op de achterbank, de nacht in. Even later verliest hij de macht over het stuur en stort in de Theems. Van de tweeling overleeft alleen de teruggetrokken Freya het ongeluk, Gudrun is dood. Het lichaam van de beroemde popartiest Matt Silver wordt nooit gevonden. Politieagent Sam Cobb doet onderzoek naar het ongeluk. Als één van de weinigen is hij ervan overtuigd dat Silver niet verdronken is en zet een grote speurtocht op gang. Tevergeefs. Ondertussen zoekt hij toenadering tot de kleine Freya, die doodstil in het grote ziekenhuisbed ligt. Lauren moet toegeven dat de politieagent veel beter in staat is om contact te maken met haar dochtertje dan zijzelf. Als er tussen Lauren en Sam iets moois lijkt op te bloeien, staan beiden voor een groot dilemma: Sams vak gebiedt hem tot het bittere eind naar de overlevende te zoeken, maar persoonlijk hoopt hij Silver nooit terug te zien. En Lauren, kan zij haar echtgenoot definitief opgeven?

taal: Nederland
bindwijze: hardcover
verschijningsdatum: 01 januari 2000
aantal pagina’s:  413
categorieën: Literatuur & Romans
illustraties: nee

Dit boek is niet van mijzelf. Ik zag het staan in de zwerfbibliotheek van de kringloopwinkel waar ik werk en na het lezen van de beschrijving trok het mij wel aan om te lezen. 
Ik kende de schrijver Tim Griggs niet, laat ik daar eerlijk over zijn.
Er zit echter weinig spanning in het verhaal, omdat de personages net niet voldoende krachtig zijn neergezet om het verhaal voldoende diepgang mee te geven zodat je echt met ze meeleeft.
Dit is typisch zo'n boek waar je van kunt genieten tijdens een vakantie of een luie vrije dag.
Maar het verhaal is algemeen genomen niet slecht geschreven, op bepaalde punten ook wat moeizaam en langdradig, maar desondanks zeker waard om het te lezen.
De vergeving is een roman die soms ook als thriller wordt aangemerkt. Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Een roman zeker, maar geen thriller.

Na een heftige ruzie is Matt er met de kinderen vandoor gegaan en in volle vaart de Theems in gereden. Hierbij is Gudrun omgekomen terwijl Freya levend uit het water is gehaald. Matt is nooit teruggevonden, maar men gaat ervan uit dat hij het in het koude water niet heeft kunnen overleven.
De emoties van het omgaan met je man en vader die zomaar uit je leven verdwijnen, hoe ga je om met schuldgevoel. De haat, omdat hij je dochter heeft vermoord? Hoe ga je om met het verlies van je tweelingzusje en je vader, die je adoreert als kind.
Best heftig om over te schrijven, maar zeker goed verwoord in dit verhaal.
Sam Cobb doet als politieman onderzoek naar het ongeluk en de verdwijning van Matt en wordt geraakt door het verdriet van Freya. Langzamerhand gaan hun levens in elkaar overlopen, maar kunnen ze de gevolgen daarvan wel aan?
Sam heeft namelijk ook een rugzak uit zijn verleden: zijn emotie van de dood van zijn vrouw en het weg willen bij de politie. 
Als tweede draad in het verhaal maken we kennis met Joe Hill oftewel Matt Silver, die door een stel daklozen uit de rivier wordt gevist. Hij is zwaargewond maar overleeft en komt via via terecht bij een priester die een daklozencentrum runt. 
Ook hij moet met zichzelf en zijn verleden in het reine zien te komen, maar kan hij zijn demonen op afstand houden?

Tim Griggs
Ik moet eerlijk zeggen dat ik deze schrijver niet kende.
Tim Griggs (1948-2013) was een Brite schrijver, geboren in Londen. 
Hij begon zijn schrijverscarrière bij een lokale Londense krant toen hij zestien was. Na zijn studies Engels aan de Leeds University en archeologie aan het University College London, werkte hij als verslaggever bij verschillende kranten en tijdschriften. Hij verbleef een paar jaar in Nigeria en Taiwan, en vestigde zich ten slotte in Australië. Daar oogstte hij succes met zijn kortverhalen en won hij verschillende schrijfwedstrijden.
Griggs keerde terug naar Engeland, waar hij in 1999 De vergeving  afrondde, waarmee Tim Griggs in één klap internationaal doorbrak. 
Met zijn volgende boeken bevestigde Griggs zijn uitzonderlijke schrijftalent.
Tim Griggs overleed op 23 oktober 2013, vijfenzestig jaar oud. 
Over hoe en wat van zijn overlijden heb ik niks kunnen vinden. 

waar te koop
Dit boek is te koop bij Bol.com, via best wel veel verkopers is het boek tweedehands te koop. 
De prijs hangt af van welke verkoper je kiest en de staat van het boek. De prijs varieert dan ook van 4 euro tot 15 euro.
Natuurlijk kan je altijd even kijken of je lokale bibliotheek het heeft om te lenen. 

Tot het volgende blog ...



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

postcrossing#385

Hallo en welkom bij een nieuwe postcrossing. Geen heel lang blog dit keer maar er was ook verder geen post deze week.  Ik kan jullie alvast ...