donderdag 30 maart 2023

corona wordt niet langer beschouwd als een pandemie

alarmfase 1 corona voorbij! 
maar het blijft belangrijk om het coronavirus in de gaten te houden op nieuwe ziekmakende varianten. 
aldus  OMT-lid en hoogleraar virologie Mevrouw Koopmans op in een nieuwe advies van het Outbreak Management Team (OMT) aan het kabinet.
het OMT deed een aantal adviezen aan het kabinet om het coronavirus ook in de toekomst te blijven monitoren. 
bijvoorbeeld door rioolwater te testen en via de huisartsen op te hoogte te blijven. verder noemen ze het belangrijk dat ziekenhuizen hun patiënten goed blijven testen, met name hoe ziek mensen zijn. de hoop is dat ziekenhuizen daaraan blijven meewerken.


endemische fase
het OMT beschouwd het corona niet langer als een pandemie. 
het virus bevindt zich in de zogeheten endemische fase, wat inhoudt dat het bij het dagelijks leven hoort. 
volgens Koopmans blijven Denemarken en Engeland het coronavirus wel nauwlettend in de gaten houden, ook nu alarmfase 1 voorbij is. maar als zij wat zien, kunnen we in Nederland ook weer kijken of we dezelfde varianten zien. we maken ons daarmee wel wat afhankelijk van deze landen."
verder is de hoop dat mensen thuisblijven als ze ziek zijn. je wilt de griep niet doorgeven aan mensen met een zwakke gezondheid en dat wil je met corona ook niet. als mensen echt aan het hoesten zijn, blijven mensen tegenwoordig veel makkelijker thuiswerken. 
wat betreft maatregels blijft het advies om zo veel mogelijk gelijk worden gesteld aan 'generieke maatregelen' oftewel landelijk maatregels die voor iedereen hetzelfde zijn. 
ook op grote schaal testen niet meer nodig is. ook de nu geldende adviezen om bij klachten thuis te blijven, een zelftest te doen en bij een positieve test in isolatie te gaan, kunnen wat het OMT betreft worden geschrapt.
zorgmedewerkers hoeven in principe ook geen mondneusmasker meer te dragen als ze binnen 1,5 meter van een patiënt komen. 
het OMT vertrouwt op gezond verstand van mensen als zij klachten krijgen, zoals nu de meeste mensen met een verkoudheid extra voorzichtig zijn, ook in contacten met anderen.

ik denk dat vele mensen met alles rond het coronavirus klaar waren, maar nu is het dan ook bevestigt. ik heb het al eens gezegd dat corona waarschijnlijk nooit meer weg gaat en dat klopt ook. het hoort bij ons leven net als een zware griep. 
hoewel ik kan begrijpen dat mensen die van dichtbij het effect van het virus hebben meegemaakt iets milder over denken, en dat is goed te begrijpen. 

(bron: RTL nieuws)

tot het volgende blog .... 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Grote verandering bij PostNL

foto: ? PostNL komt om de dag langs Hoewel het aantal brievenbuspakketjes alleen maar toeneemt, staat PostNL toch op het punt om een grote v...