donderdag 2 maart 2023

onze craving om te snacken

chips, kaas, bitterballen: als we ’s avonds op de bank zitten, grijpen we vaak naar een zoute snack. 
ik maak mijzelf ook schuldig aan dat snacken, voor kaasstengels zijn bij mij een hit. 
maar hoe komt het eigenlijk dat we zo snakken naar zout eten? 
goed om te weten: mocht je je zorgen maken over je slanke lijn, in de meeste gevallen kun je iets tegen die craving doen. 

je bent gestrest
last van stress? dan kun je vaker zin hebben in ongezonde, zoute snacks. 
stress kan hongersignalen bij sommige mensen stopzetten, maar bij anderen juist versterken. 
dit heeft invloed op de manier waarop je bijnieren de inname van zout (natrium) reguleren. het gevolg is een verhoogde behoefte aan zout. 
je bijnieren houden zich ook bezig met het produceren en afgeven van het stresshormoon cortisol. als je gestrest bent, kun je door dit hormoon vaker zin hebben in zoute dingen. 



je bent moe
het klinkt logisch: als je moe bent, heb je meer moeite om een ongezonde snack te weerstaan. 
vermoeidheid kan invloed hebben op de hormonen cortisol, leptine (verzadigingshormoon), ghreline (hongerhormoon) en serotonine (gelukshormoon), waardoor je verlangt naar zout eten. 

je drinkt te weinig water
soms denk je honger te hebben, terwijl je lichaam eigenlijk hydratatie nodig heeft. en ook uitdroging kan je behoefte aan zoute producten vergroten. 
om te voorkomen dat je dorst verwart voor honger, is het verstandig om voldoende te drinken. zeker tijdens en na een activiteit waarbij je veel gezweet hebt.

je hebt gesport
na een wandeling of workout extra veel zin om te snaaien? dat is niet zo gek. Natrium verlaat je lichaam namelijk doormiddel van zweten. om dat verlies te compenseren, kun je na een flinke inspanning enorm snakken naar zout eten. 
je kunt een sportdrankje met elektrolyten, een verzamelnaam voor zouten, drinken om dat aan te vullen, maar het aanhouden van een gebalanceerd voedingspatroon is een betere keuze.

het is een gewoonte
merk je dat je ’s avonds bijna op de automatische piloot naar een zak chips grijpt? dan spreken we van een gewoonte. ook verveling kan ervoor zorgen dat je sneller snackt. 
het klinkt simpel, maar probeer een ongezonde snack te vervangen door een gezonder alternatief.

er is een medische oorzaak
in de meeste gevallen is een factor uit je leefstijl de reden dat je naar zout eten snakt. maar in sommige gevallen is er meer aan de hand. 
zo kan de ziekte van Addison, waarbij sprake is van een ontsteking in de bijnieren, je trek in zoute producten verhogen. ook het premenstrueel syndroom (PMS) kan hiervoor zorgen. 
twijfel je of je zoutcraving een medische oorzaak heeft? Neem dan contact op met je huisarts. of genen ook een rol spelen in onze behoefte aan zout is nog niet bekend. wel is het zo dat je smaakpapillen en -gevoeligheid deels wordt bepaald door je genen.

 bron: RealSimple 

tot het volgende blog ... 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Grote verandering bij PostNL

foto: ? PostNL komt om de dag langs Hoewel het aantal brievenbuspakketjes alleen maar toeneemt, staat PostNL toch op het punt om een grote v...