dinsdag 10 januari 2023

ik lees …. Terug naar het Zuiden.

Ik lees graag, en in dit blog deel ik boeken die ik heb gelezen en graag als leestip met jullie deel.
Mijn smaak in boeken is erg breed, literatuur, romans, crime, fantasie, science fiction, eigenlijk alles wat mijn wel aanspreek wat je op de achterkant leest. 
Boeken van een bepaalde schrijver of schrijfster, boeken die verfilmd zijn of gewoon zo een simpel supermarkt romannetje. 
Boeken die ik gloednieuw koop of ergens op een boekenmarkt of gewone op de rommelmarkt ben tegen gekomen.
Een boekwinkel is voor mij als een snoepwinkel voor kinderen.
Een boek is van papier en hou je in je handen vast, geen apparaat met van die digitale boeken, dat is niks voor mij.
O ja ... ik lees Nederlandse boeken maar ze zullen vast ook in andere talen verkrijgbaar zijn.


Terug naar het zuiden
Kathleen Grissom

samenvatting: 
Jamie, de zoon van een plantage-eigenaar en een slavin, vermoordt als jonge jongen zijn vader en ontvlucht de plantage in Virginia. eenmaal in Philadelphia gaat hij door het leven als een welgestelde blanke edelsmid. maar dan komt hem ter ore dat zijn dierbare jonge hulp Pan gevangengenomen is om te worden verkocht als slaaf. Pans vader, die Jamie liefdevol opnam na diens vlucht, smeekt hem zijn zoon te zoeken. Jamie kan niet anders dan de reis terug naar Virginia aanvaarden, al beseft hij dat dit hem gevaarlijk dicht bij de oude plantage brengt en bij de meedogenloze slavenvanger die nog steeds naar hem op jacht is.

taal: Nederland
bindwijze: paperback 
verschijningsdatum: augustus 2016
aantal pagina’s:   448
categorieën: Literatuur & Romans, Historische romans. 

dit het vervolg op de aangrijpende roman over de slavernij "Het keukenhuis'.
dit boek heb ik eerder al een review gegeven in mei 2021
voor wie het heeft gemist is hier de link naar dat blog: 


met "Terug naar het Zuiden' heeft Kathleen Grissom een wederom een meeslepend roman geschreven over slavernij en de Underground Railroad-smokkelroutes, die duizenden slaven op weg naar de vrijheid hielpen.
en net als bij het eerste deel heb ik zeker weer letterlijk moeten huilen, en dat zegt toch heel wat als het verhaal je zo aangrijpt dat je het niet droog houdt. 

als de jonge jongen zijn vader heeft vermoord en ontvlucht hij de plantage naar Virginia. eenmaal in Philadelphia gaat hij door het leven als een welgestelde blanke edelsmid. hij probeerd zijn ware achtergrond verborgen te houden en weet een nieuw leven op te bouwen als de adoptie zoon van de edelsmid die hem op heeft genomen als een eigen kind. 
maar dan komt hem ter ore dat zijn dierbare jonge hulp Pan gevangengenomen is om te worden verkocht als slaaf. 
Jamie kan niet anders dan de reis terug naar Virginia aanvaarden, al beseft hij dat dit hem gevaarlijk dicht bij de oude plantage brengt en bij de meedogenloze slavenvanger die nog steeds naar hem op jacht is.

een mooie stuk in het boek is de manier waarop de Underground Railroad, een verboden netwerk van smokkelroutes in de Verenigde Staten waarlangs ontsnapte slaven de zuidelijke staten van de Verenigde Staten konden verlaten en een veilig heenkomen konden zoeken in noordelijke staten die weggelopen slaven beschermden, is gebruikt. 
prachtig hoe een stukje erkenning is gegeven aan de vele vrijwilligers die hun leven hebben gewaagd voor hun medemens. 

na dat ik ”het keukenhuis” had gevonden in onze kringloopwinkel en ontdekt dat dit een vervolg op het boek was, heb ik het gelijk opgezocht en gekocht.
ik had het al een tijdje liggen voor dat ik het ben gaan lezen en ik had er al vrees voor, maar ook bij dit deel heb ik mijn tranen niet kunnen bedwingen. 
het is echt een verhaal waarbij je het gewoon niet droog kan houden. het zit goed in elkaar. en zeker twee boeken die bij elkaar horen.
vanuit het eerste boek heb je dingen in dit deel die de cirkel rond maken voor het verhaal van het eerste deel. 
de boeken samen maken het verhaal compleet. 

waar te koop
bij Bol.com kun je dit boek nog vinden als tweedehands, je hebt er meerder verkopers van die het boek aanbieden.
de goedkoopste is Boekenbalie.nl, die bieden het boek aan voor 20.70 (verzendkosten zitten hier al bij).
maar mocht je de versie hebben als Ebook dan is die er ook en betaal je 9,99 euro. 

mocht je “het keukenhuis” er ook nog bij willen hebben, zoeken dan ook even op Bol.com. het boek is in verschillende prijsklasse te vinden. 

tot het volgende blog ... 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

postcrossing#383

Hallo en welkom bij een nieuwe postcrossing. Jaargang 8 alweer, daarmee is postcrossing het langslopende item hier op het blog.  Dat vond ik...