je vingers knakken. er wordt vaak gezegd dat je het niet moet doen omdat het zo slecht is voor je gewrichten. maar is het echt zo slecht voor je en krijg je er inderdaad artritis van? Of valt het allemaal wel mee?
laten we bij het begin beginnen: wat gebeurt er eigenlijk als je je vingers of knokkels knakt?
dat is niet helemaal duidelijk, maar onderzoekers denken dat dit te maken heeft met gewrichtsvloeistof. tussen de gewrichten in je lichaam zit een vloeistof die ervoor zorgt dat je gewrichten gezonde bewegingen kunnen maken. ook beschermt deze gewrichtsvloeistof het kraakbeen tussen de gewrichten tegen slijtage.
wanneer je bijvoorbeeld je knokkels knakt, creëer je een negatieve druk, waardoor bellen in de vloeistof ontstaan.
wat precies het krakende geluid veroorzaakt is niet duidelijk. eerder dachten experts dat het instorten van de bellen zorgde voor het geluid, maar anderen suggereren dat het komt door het ontstaan van een holte in het gewricht.
als je probeert je knokkels vaker achter elkaar te kraken, merk je misschien dat dat lang niet altijd lukt. dat is te verklaren: het duurt ongeveer twintig minuten voordat er weer voldoende gassen opgelost zijn in de gewrichtsvloeistof.
pas als dat het geval is kun je gewrichten opnieuw kraken.
is het knakken van vingers slecht voor je?
het knakken van knokkels of vingers gaat gepaard met allerlei verhalen.
zo wordt er gezegd dat je er artritis of artrose van kunt krijgen. maar is het echt zo schadelijk?
ondanks dat er veel onderzoek naar is gedaan, is er nog geen connectie gevonden tussen artritis en het knakken van je vingers.
een voorbeeld van zo’n onderzoek, is wat Dr. Donald Unger deed. twee keer per dag, vijftig jaar lang, krakte hij de knokkels in zijn linkerhand. met zijn rechterhand deed hij niets. na vijftig jaar was er geen verschil te zien tussen de twee handen en er was ook geen sprake van artritis.
nu is dit om een onderzoek van één deelnemer, maar ook bij grotere onderzoeken is de link tussen schade aan de gewrichten en het knakken met vingers niet gevonden. dat betekent overigens niet dat het volledig onschadelijk is, want er kunnen zich wel andere problemen door ontstaan.
als het gewricht bijvoorbeeld vast komt te zitten tijdens het kraken, kan het voor vervelende verwondingen zorgen.
uit onderzoek dat in 1990 gedaan werd, blijkt ook dat het knakken van je knokkels voor minder sterke en opgezwollen handen kan zorgen.
een onderzoek uit 2017 spreekt dit echter tegen, dus dit is niet met zekerheid te zeggen.
merk je dat je handen toch opzwellen of dat je pijn ervaart na het knakken? dan zou er wel meer aan de hand kunnen zijn. neem in dat geval contact op met je huisarts.
gewrichten maken meer geluid
misschien merk je dat je gewrichten meer geluid gaan maken als je ouder wordt, ook als je ze niet bewust krakt.
hoe ouder je wordt, hoe meer geluid je gewrichten kunnen maken. dit komt doordat een deel van je kraakbeen wegslijt als onderdeel van het normale verouderingsproces. deze oppervlakken worden dan ruwer en geven daardoor meer geluid als ze tegen elkaar wrijven.
het is volkomen normaal dat onze gewrichten af en toe geluid maken.
(bron: margriet)
tot het volgende blog ....
Geen opmerkingen:
Een reactie posten