donderdag 12 januari 2023

kans op tekort medicijnen door faillissement fabrikant

misschien heb je het al gehoord of is dit helemaal nieuw voor je. of heb je het al gemerkt als je medicijnen ging halen? 
Het is niet uitgesloten dat er op een tekort aan enkele medicijnen gaat ontstaan door het faillissement van de geneesmiddelenfabrikant InnoGenerics in Leiden. 

het faillissement is dinsdag 13 december 2022 door de rechtbank in Den Haag uitgesproken. er was geen overnamekandidaat en ook het kabinet wilde gezien allerlei onzekerheden geen geld steken in de onderneming. 
het bedrijf verkeerde al langer in moeilijkheden.
dit voorjaar stuurden zorgorganisaties, waaronder de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en hoogleraren van meerdere universitaire ziekenhuizen nog een brandbrief naar Kuipers. daarin vroegen zij hem er alles aan te doen de fabrikant te redden. dat kon door verzekeraars te verplichten een deel van de medicijnen in Leiden te bestellen, waar ze íets duurder zijn dan in het buitenland.

InnoGenerics maakte geneesmiddelen in tabletvorm, in opdracht van enkele handelsvergunninghouders. het gaat onder meer om medicijnen tegen jicht, depressie, hart- en vaatziekten, epilepsie, en suikerziekte. 
het was een zeer grote speler op de Nederlandse markt.
het bedrijf was het enige in Nederland dat op grote schaal zogenoemde generieke medicijnen kon produceren. dat zijn medicijnen waarop geen patent meer rust.

volgens Kuipers zijn er van de geneesmiddelen die de fabrikant maakte nog voldoende beschikbaar. maar het is niet uit te sluiten dat er binnen enkele maanden voor enkele geneesmiddelen alsnog tekorten kunnen ontstaan. 
bij zo'n tekort kan er toestemming gegeven worden om vergelijkbare medicijnen uit het buitenland te importeren.

laten we niet gelijk in de stress schieten! 
maar ik geef wel eerlijk toen dat ik mijzelf even zorgen heb gemaakt over de medicijnen die ik gebruik. 
maar laten we er op vertrouwen dat we de medicijnen die we nodig hebben gewoon kunnen verkrijgen, als is het misschien via een andere fabrikant. 

(bron: RTL nieuws)

tot het volgende blog … 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

postcrossing#383

Hallo en welkom bij een nieuwe postcrossing. Jaargang 8 alweer, daarmee is postcrossing het langslopende item hier op het blog.  Dat vond ik...