vooral vrouwen hebben er opvallend vaak last van. ze kunnen bijvoorbeeld moeilijk in slaap komen, hebben problemen met doorslapen of zijn steeds te vroeg wakker. maar waarom komen slaapproblemen zo vaak voor en wat kun je eraan doen?
slaapproblemen
slaapproblemen komen voor in allerlei vormen.
de meeste mensen hebben last van insomnie, beter bekend als slapeloosheid. mensen met deze slaapstoornis hebben problemen met inslapen en doorslapen die zo extreem kunnen zijn, dat er een slaaptekort ontstaat.
en dat kan weer grote gevolgen hebben overdag. o.a vermoeidheid, concentratieproblemen en een verhoogde kans op hart- en vaatziekten zijn mogelijke gevolgen van slapeloosheid.
soms zijn er aanwijsbare oorzaken voor slaapproblemen, bijvoorbeeld chronische pijn of een onderliggende aandoening.
vaak ligt het echter aan je eigen gedrag, zeggen de experts. denk bijvoorbeeld aan een regelmatig waak-slaapritme, geen schermgebruik voor je naar bed gaat en een koele, opgeruimde slaapkamer.
slaapproblemen tijdens de overgang
als vrouwen in de overgang komen, kan het zijn dat ze last krijgen van slaapproblemen. Dr. Roselyne Rijsman vertelt dat de veranderende hormoonspiegels in het lichaam tijdens de overgang kunnen zorgen voor slaapproblemen. Vaak wordt dit gelinkt aan de opvliegers en nachtelijk zweten, maar ook zonder die klachten kun je slechter slapen tijdens de overgang.
ook als je wat ouder wordt, is het volgens de expert een normaal proces dat je wat minder lang en meer gefragmenteerd gaat slapen. “Maar als er meer slaapproblemen zijn, komt dat veelal ook omdat er meer andere ziekten zijn bij ouderen. En daarmee gaat medicijngebruik gepaard, wat van invloed kan zijn op het slapen.”
melatonine wordt in de volksmond ook wel het slaapstofje genoemd.
Melatonine werkt op het waak-slaapritme. als er weinig melatonine wordt aangemaakt zijn we wakker. als er te veel wordt aangemaakt, worden we slaperig.
de aanmaak van melatonine wordt geregeld doordat onze hersenen kunnen inschatten wanneer het dag of nacht is ,de biologische klok.
melatonine speelt dus een onmisbare rol bij het reguleren van je biologische klok. zodra het donker begint te worden, neemt de aanmaak van melatonine toe.
je lichaam krijgt dan een seintje dat het tijd is om te gaan slapen.
het hormoon zorgt ervoor dat je slaperig wordt en helpt je om sneller in slaap te vallen.
als je niet kunnen inslapen en 's ochtends maar met moeite wakker worden of goed kunnen inslapen maar veel te vroeg wakker worden kan dit wijzen op problemen met je natuurlijke aanmaak van de stof.
er zijn supplementen van deze stof, maar die kunnen de natuurlijke melatonine niet helpen te vervangen als je met slaapprobleem zit.
er zijn wel slaapmedicatie die voorgeschreven wordt bij slaapproblemen:
je hebt het dan vaak over de zogenoemde pammetjes, zoals lorazepam. deze zijn niet zo onschuldig als het lijkt: je valt wel in slaap, maar je slaapt niet zo diep als bij natuurlijke nachtrust.
en er ligt altijd verslaving op de loer bij deze middelen.
overleg daarom altijd met een arts, wanneer je slaapmedicatie wilt gebruiken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten