dinsdag 14 juni 2022

Franse stokbrood, of toch niet?

de vakantie komt er weer aan en vele gaan weer op vakantie naar bijvoorbeeld Frankrijk. 
en vele zullen daar misschien genieten van dat overheelijke verse Franse stokbrood.
maar waarom smaakt een stokbrood in Frankrijk toch zo lekker in vergelijking met de stokbroden uit de Nederlandse supermarkt? 
de Keuringsdienst van Waarde zocht uit of het verschil  zat in het vakantiegevoel of daadwerkelijke de ingrediënten.

sponzig en bleek
de Keuringsdienst van Waarde bracht een bezoek  aan de Nederlandse (maar in Frankrijk opgegroeide) Alain Caron en al snel wordt duidelijk dat het niet tussen onze oren zit. 
het brood is te licht, hij lijkt niet af. het voelt net als een spons vertelt Caron wanneer hij een Nederlands supermarktstokbrood wordt overhandigd en er enthousiast in begint te knijpen.
maar wat is dan wel een echt Frans stokbrood? 
een echt Frans stokbrood is knapperig en bruin gebakken. bien cuit, noemen ze dat. wanneer je een echte stokbrood probeert te breken, hoor je het kraken. 
anders dan het witte, sponzige supermarktbrood. maar wat zorgt ervoor dat de Nederlandse stokbroden er zo anders uitzien en smaken?

verschil in stokbroden
tijd blijkt de belangrijkste factor te zijn, waar een Frans stokbrood een productietijd heeft van zo'n 60 uur, is het Nederlandse supermarktstokbrood al binnen 1 à 2 uur klaar. om het zo snel te laten rijzen, worden er allerhande additieven toegevoegd als broodverbeteraars en extra gist.
daarnaast bevat het industriële brood geen gaten, wat duidt op een onnatuurlijke gisting. het wordt in een vorm gebakken in een heteluchtoven, waardoor het geen knapperige korst krijgt. 
een echt stokbrood mag het dus eigenlijk niet genoemd worden. 
eerder een witbrood, in de vorm van een stok.

een ander woord voor stokbrood is baguette, maar niet alle stokbroden kan je baguettes noemen. bij de boulangerie (bakkerij) spot je namelijk verschillende soorten. naast de standaard baguette heb je bijvoorbeeld ook een ficelle: een heel smalle baguette. of een pain: een extra dikke) en een petit pain: een kortere.

(bron: 24 kitchen)

tot het volgende blog … 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

postcrossing#383

Hallo en welkom bij een nieuwe postcrossing. Jaargang 8 alweer, daarmee is postcrossing het langslopende item hier op het blog.  Dat vond ik...