zo ook gewichtsdiscriminatie. dit kan onder andere je kansen op het gebied van werk, inkomsten en je sociale leven beperken.
even een uitleg welke invloed gewichtsdiscriminatie kan hebben op je (mentale) gezondheid en welzijn.
wat betekent gewichtsdiscriminatie?
de term gewichtsdiscriminatie betekent dat je anders behandeld wordt op basis van vooroordelen over je gewicht.
meestal gaat het om overgewicht en obesitas, maar sommige deskundigen rekenen ook eetstoornissen en ondergewicht mee.
gewichtsdiscriminatie kan in allerlei situaties tot uiting komen, zoals op werkgebied maar ook privé.
vooroordelen bij overgewicht
het gaat vaak om onjuiste vooroordelen op basis van gewicht, zoals:
- mensen met overgewicht zijn te zwaar omdat ze geen zelfdiscipline hebben.
- mensen hebben overgewicht omdat ze lui zijn of niet hard werken.
- het is altijd de eigen schuld dat iemand obesitas heeft.
dit soort uitspraken worden ook wel body shaming of fat shaming genoemd.
en dat is erg vervelend, want overgewicht of obesitas is vaak het resultaat van een combinatie van factoren, zoals stress, genetische aanleg en ongezonde eetgewoontes.
daarnaast kun je door bepaalde aandoeningen en medicatie ook aankomen.
komt gewichtsdiscriminatie vaak voor?
voor vele vormen van discriminatie, zoals op basis van huidskleur, geslacht en leeftijd is steeds meer aandacht en dit wordt veel meer aangepakt.
toch zou volgens onderzoekers gewichtsdiscriminatie juist steeds erger worden. dit wordt bijvoorbeeld ook door traditionele media en sociale media versterkt. deze vormen een bepaald beeld van hoe een gezond persoon eruit zou horen te zien.
daarnaast komen vooroordelen over gewicht en overgewicht ook voor op scholen, op werk en zelfs in zorginstellingen.
zo krijgen mensen met overgewicht minder sneller een baan, verdienen ze minder geld en worden ze soms eerder ten onrechte ontslagen.
dit kan de kans op het ontwikkelen van mentale klachten, zoals een depressie of angststoornissen verhogen. zo kan een werkplek hierdoor niet meer als een veilige plek aanvoelen.
ook in de gezondheidszorg kun je te maken krijgen met gewichtsdiscriminatie.
het kan bijvoorbeeld dat je gewicht als een soort leidraad wordt gezien voor je algehele gezondheid. hierdoor hebben sommige mensen met overgewicht het gevoel dat ze geen gelijke behandeling krijgen als mensen zonder overgewicht.
uit een Amerikaanse studie bleek dat mensen met obesitas vaak met minachting werden behandeld of dat hun arts de oorzaak van hun symptomen toeschreef aan hun gewicht, ongeacht van welke symptomen ze last hadden.
hierdoor bleken sommige mensen de verkeerde diagnose te krijgen. ook blijkt uit een enquête van stichting Dikke Vinger dat 80 procent van de deelnemers zorg zelfs vermijdt vanwege gewichtsdiscriminatie bij de dokter.
uit een studie uit 2015 bleek zelfs dat mensen die dagelijks op basis van hun gewicht gediscrimineerd werden tot 60 procent meer risico liepen om te overlijden.
dit zou gewichtsvooroordelen mogelijk nog schadelijker maken dan (ernstige) obesitas.
het risico was onafhankelijk van andere factoren, zoals roken.
wat kun je doen tegen gewichtsdiscriminatie?
ervaar je zelf gewichtsdiscriminatie? weet dan allereerst dat de schuld niet bij jou ligt.
net als iedere andere vorm van discriminatie ligt het probleem bij degene die jou oneerlijk behandelt. het is goed om de stigmatiserende berichten en vooroordelen te leren herkennen en je hier bewust van te zijn.
daarnaast kan het helpen om over je ervaringen te praten en met anderen die soortgelijke ervaringen hebben gehad te spreken.
als je bij een arts of op je werk merkt dat je anders behandeld wordt vanwege je gewicht, is het goed om dit te bespreken. sommige mensen zijn zich er niet eens bewust van dat ze discrimineren, dus het kan helpen iemand hiermee te confronteren.
als je last hebt van je mentale gezondheid vanwege gewichtsdiscriminatie, kan het helpen om met een therapeut of psycholoog te praten.
de kans dat je door sociale uitsluiting en discriminatie juist meer aankomt is groot, waardoor je in een soort vicieuze cirkel kunt belanden.
daarom is het heel goed om je klachten serieus te nemen.
(bron: Overgewicht Nederland, EenVandaag, Margriet)
tot het volgende blog ...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten