dinsdag 28 september 2021

slimme bewaartips van onze voedsel

haal jij een flinke voorraad boodschappen in huis? of neem jij genoeg mee om rond te komen? 
als je dan toch een voorraad hebt gemaakt, moet je dan wel eens iets weggooien? 
zonde natuurlijk! het liefst verspil je zo min mogelijk voedsel. 
daarom 7 slimme bewaartips om jouw eten op de juiste manier te bewaren, zo kun jij voortaan van al dat lekkers genieten, en niet de  bacteriën en schimmels.

zelf ben ik eigenlijk wel een type wat een planning heeft wat betreft ons eten.
vaak nemen wij een combi mee van datums die binnen enkele dagen gebruikt moeten worden en de wat langer houdbare producten. 
we hebben ook wel de makkelijke dingen die je in de vriezer gooit, die weer van pas komen als je even geen tijd of zin hebt om te koken.

1. plaats de producten die als eerste hun houdbaarheidsdatum bereiken zo veel mogelijk naar voren. 
zorg ervoor dat je rauwe producten goed scheidt van bereide producten om groei van schadelijke bacteriën te voorkomen. en als het even kan, zet dan de meest bederfelijke spullen op de koudste plek: dat is vaak achter- of onderin de koelkast.

2. TGT en THT betekenen niet hetzelfde. TGT staat voor ‘te gebruiken tot’ en is echt de uiterste datum waarop je een product kunt consumeren. 
THT staat voor ‘ten minste houdbaar tot’ en kun je ook na de genoemde datum vaak nog eten. er is dan alleen een kans dat de kwaliteit wat minder is. 
de TGT-datum is vind je vaak op vlees, vis en zuivel. producten met een THT-datum zijn bijvoorbeeld pasta, rijst en groenten- of fruitconserven uit blik.

3. voedsel in de diepvries bewaren is heel slim. op die manier blijft het meestal tot wel 3 maanden goed. 
maar er zijn uitzonderingen. zo kun je brood en gebak in de vriezer slechts 4 weken bewaren zonder kwaliteitsverlies. 
rauw vlees, groenten, fruit en ijs blijven juist weer 12 maanden goed. en magere vis tot wel 6 maanden.
verpak het eten in een luchtdichte bak of diepvrieszak en schrijf daarop het moment van invriezen, zodat je makkelijk kunt terugrekenen.

4. bewaar je brood in de vriezer om het lekker vers te houden?
zo houd je de smaak en structuur langer goed en smaakt het dagen na aankoop nog lekker vers.
ontdooi alleen die sneetjes brood die je op één dag daadwerkelijk opeet. op die manier kun je het overige brood weer wat langer bewaren en voorkom je dat het droog wordt of beschimmelt.

5. groente en fruit in de koelkast bewaren is over het algemeen een goed idee om de houdbaarheid te verlengen. Maar niet altijd. Groenten als tomaat, paprika, courgette, en aubergine kun je bijvoorbeeld beter buiten de koelkast bewaren op een donkere plek. Net als ui, aardappel en pompoen. Maar ook exotische fruitsoorten, waaronder bananen, mango en kiwi’s, zijn gelukkiger in de fruitmand.

6. zet het eten dat je in de koelkast moet bewaren na gebruik zo snel mogelijk terug. 
denk hierbij aan vleeswaren en salades. zo voorkom je dat bacteriën de kans krijgen om zich snel te verspreiden. 
wil je restjes van warme maaltijden bewaren? dan is het juist belangrijk om het eerst goed af te laten koelen, voordat je het in een afgesloten bakje of zakje in de koelkast zet. 
anders kan het eten gaan verzuren en dat vindt natuurlijk niemand lekker.

7. het lijkt zo logisch, maar we vergeten het allemaal weleens: het lezen van de bewaarinstructie op de verpakking. 
er zijn bijvoorbeeld een heleboel producten die in de supermarkt níet koel staan, maar na openen wél in de koelkast moeten. Zoals mayonaise, ketchup, pesto en augurken. 
ook goed om te weten: voor droge producten als suiker, meel, rijst en pasta is de instructie dat je de verpakking na openen goed moet afsluiten.

(bron: Jumbo)

tot het volgende blog ....  



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

postcrossing#383

Hallo en welkom bij een nieuwe postcrossing. Jaargang 8 alweer, daarmee is postcrossing het langslopende item hier op het blog.  Dat vond ik...