op sociale media circuleerden video’s van de duidelijk herkenbare De Vries.
het komt helaas vaker voor dat omstanders foto’s of video’s maken van personen die zwaargewond zijn. en het wordt nog pijnlijker voor slachtoffers en hun naasten wanneer die beelden ook nog eens online worden verspreid op sociale mediakanalen.
de politie riep wel op om deze beelden niet te delen, maar het gebeurden helaas toch nog genoeg. maar wat bezielt iemand om dit soort dingen te filmen en gelijk te delen?
onderzoek
uit onderzoek van het Rode Kruis blijkt dat 88% van de Nederlanders vindt dat het filmen van een ongeluk onacceptabel is.
ruim 66% geeft aan dat er situaties zijn waarin ze het filmen door omstanders wél nuttig vinden. bijvoorbeeld als bewijsvoering bij een misdrijf.
politieke discussie
op dit moment is het in Nederland niet strafbaar om beelden te maken van slachtoffers. Wel is het meerdere keren in de politiek besproken. zo kwamen vorig jaar het CDA, PVDA en GroenLinks al met een wetsvoorstel om het delen van gemaakte foto’s of filmpjes van slachtoffers te beboeten met 21.000 euro of een celstraf.
volgens de initiatiefnemers steken ‘omstanders zelf geen hand uit’ naar slachtoffers.
"behalve naar hun telefoon om het drama te fotograferen of te filmen. dit fotograferen of filmen is op zichzelf al afkeurenswaardig, maar het publiekelijk delen van de beelden, wat in de praktijk veelvuldig voorkomt, is ronduit onacceptabel.”
met zo’n wet moeten mensen die kwetsbaar, hulpbehoevend of overleden in de openbare ruimte liggen, beter worden beschermd.
volgens de partijen is het een ‘inbreuk op de privacy van een slachtoffer’ en kunnen ook ‘naasten en nabestaanden eronder lijden’.
"er zijn situaties bekend dat de beelden al op het internet circuleerden voordat de naasten van een ongeval op de hoogte waren gesteld.”
PvdA-Tweede Kamerlid Attje Kuiken zegt er ‘misselijk’ van te worden.
"als je verhalen hoort van mensen die op internet zagen hoe een geliefde of naaste omkwam in een ongeval. dat is niet normaal en die norm moeten we daarom ook vastleggen in de wet."
GroenLinks Tweede Kamerlid Niels van den Berge zegt dat niet iedereen ‘kwade bedoelingen’ heeft.
"maar dat maakt het niet minder pijnlijk voor de slachtoffers, hun naasten of in de ergste gevallen hun nabestaanden. Met deze wet maken we een einde aan die zinloze pijn. dat is wel het minste wat we kunnen doen voor slachtoffers en hun naasten.”
er zijn al eerder wel boetes uitgedeeld voor het maken van foto's of filmpjes, maar dan ging het erom dat omstanders hulpverleners hinderden, of rijdend beelden maakten.
het online plaatsen ervan, is nu nog niet apart strafbaar, maar de discussie over deze kwestie loopt al sinds 2020.
misschien dat we ook eens beter moeten gaan nadenken over wat we wel en niet kunnen plaatsen. sommige dingen zijn te gevoelig en te kwetsend om te delen.
tot het volgende blog ....
Geen opmerkingen:
Een reactie posten