donderdag 15 juli 2021

het doen van de was: de meest gemaakte fouten.

het is een ontzettend handig apparaat en anno 2021 kunnen we niet meer zonder: de wasmachine. 
het gemak van onze tijd. ik zie mijn oma nog met haar tobbe en plankje, die wilde niks weten van een wasmachine.
je doet de was in de trommel, stelt het juiste programma in en wacht tot je kleren gewassen zijn. klinkt lekker simpel, toch? maar dat is niet altijd zo: dit zijn de meest gemaakte fouten bij het doen van de was.

ik beken eerlijk dat er een paar tussen staan die ik niet wist en nooit eerder deed.
zoals met de risten en de knopen. 
maar met deze tips voorkom jij misschien die zelfde foutjes, waardoor je geld bespaart en je was nóg schoner wordt en je wasmachine misschien iets lang mee gaat. 


1. je gebruikt te veel wasmiddel
veel mensen denken door een extra scheutje wasmiddel toe te voegen, hun was schoner wordt. maar dat is niet het geval: het heeft juist het tegenovergestelde effect. 
het overtollige sop zorgt er namelijk voor dat vuil aan je kleding blijft hangen. daarnaast kan te veel wasmiddel witte sporen op je kleding achterlaten.

2. ritsen vast en knopen los
dit is echt iets waar ik totaal niet bij heb nagedacht, als je een broek of jas in de was doet, maar wat juist wél voor veel problemen kan zorgen. 
wanneer je de ritsen van je kleding niet sluit, kan dit namelijk de wasmachine of andere kleding beschadigen. en daar zit je natuurlijk niet op te wachten.
bij kleding met knoopjes werkt het juist weer andersom. 
je bent geneigd om deze voor het wassen dicht te doen, maar je kunt ze eigenlijk juist beter loslaten. tijdens het wassen komt er namelijk veel spanning op de knopen en knoopsgaten te staan. hierdoor kunnen de knopen eraf vallen.

3. De wasmachine staat niet recht
voor je wasmachine is het ontzettend belangrijk dat deze recht staat. wanneer dit niet zo is loop je het risico dat je vloer beschadigt als de machine gaat centrifugeren. 
daarnaast kunnen de dragers en schokdempers kapot gaan, wat tot dure reparaties kan leiden. de meeste wasmachines hebben verstelbare pootjes zodat je ‘m recht kunt zetten.

4. De wasmachine is te vol
het kan heel verleidelijk zijn om nog even die laatste broek of trui in de was te doen, zodat de wasmand leeg is. 
maar wanneer je de wasmachine te vol stopt, worden je kleren aanzienlijk minder schoon. 
dat komt vooral omdat het wasmiddel zich dan niet goed kan verdelen in de trommel. 
zorg er daarom voor dat je er nog één hand verticaal tussen kan krijgen, dan zit je trommel niet te vol.

5. Bovenladers verkeerd laden
heb jij een wasmachine met een bovenlader? 
vroeger was het zo dat je hier dan eerst water en wasmiddel in moest doen, voor je de kleding toe kon voegen. 
tegenwoordig hoeft dat niet meer, omdat het wasmiddel op een andere manier ontwikkeld is. je kunt nu gewoon eerst je kleding erin stoppen, en dan het wasmiddel en water toevoegen. zo wordt het wasmiddel het best verdeeld.

nog wat extra tips: 
* ben je vaak sokken kwijt na het wassen? 
doe ze dan voortaan in een waszakje bij elkaar. zo raak je ze niet meer kwijt en heb je geen berg éénlingen op je wasmachine liggen. 
je kunt er ook voor kiezen om je sokken onderin de trommel te leggen en de rest van de was er bovenop. zo is de kans dat ze zoek raken ook wat kleiner.

* een kledingstuk dat je eigenlijk beter niet in de was kan doen, hoe schoon het ook voelt: na een dagje zwemmen is het geen goed idee om je zwemkleding in de wasmachine te doen. door het wassen wordt je bikini of badpak namelijk snel wijd en lubberig. ook gaat de speciale laag die zwemkleding heeft om de stof te beschermen tegen chloor, door het wassen snel kapot. je kunt het dus beter een handwasje geven.

tot het volgende blog ... 











Geen opmerkingen:

Een reactie posten

kattenstreken #84

Welkom bij kattenstreken! Een blog waarin ik de foto’s deel met jullie van mijn 3 kleine monsters en het verhaal achter de foto’s. Soms grap...