dinsdag 7 januari 2020

nieuw jaar, nieuwe kansen!

op de eerste plaats wil ik iedereen (nog een keer) een gelukkig nieuw jaar wensen!
we zitten alweer 7 dagen in het jaar 2020.
en ik weet niet hoe jullie het hebben gehad maar ik heb echt even last gehad van het feit dat ik even niet meer wist welke dag het was na al dat kerstgedoe en daarna het geknal van oude jaar naar het nieuwe jaar.
het jaar dat ik dit weblog 10 jaar doe en hopelijk er nog even mee door kan blijven gaan.
de California Consumer Privacy Act (CCPA) , deze zorgt er voor dat persoonlijke informatie beschermd blijft.
zo mag je niet zo maar iemand benoemen bij zijn naam en er over gaan schrijven, dat is privacy schending.
in feiten deed ik al wat hun van mij verlangen. ik schrijf nooit namen van persone erbij. (tenzij ze het weten en toestemming hebben gegeven)
bij bekende personen ligt het iets anders, over hun schrijven mag je en hun naam mag je ook publiekelijk gebruiken als je verhaal maar klopt.
ik denk dat je wel begrijpt wat de gevolgen kunnen zijn als dat niet zo is. daar naast kan je nog een extra boete oplopen.
voor youtube geld weer andere regels en die zijn vstgesteld door de Amerikaanse Children’s Online Privacy Protection Act (COPPA). het doel van COPPA is het beschermen van kinderen jonger dan 13 jaar tegen de verwerking van hun persoonsgegevens zonder toestemming van hun ouders.
en dat is ook wel te begrijpen maar vele youtubers, waar dit vooral op word toegepast onder vinden er heel veel hinder door.
youtube is Amerikaans dus vandaar die COPPA daar op.
in Europa kennen we ook wetgeving voor het verwerken van persoonsgegevens van kinderen en de verantwoordelijkheden van platforms en kanaal-eigenaren.
Nederland heeft deze wet ook wel maar die werkt vanaf de leeftijd van 16 jaar maar er word wel gesproken om dit ook naar 13 jaar te gaan zetten.
ik heb er ook mee te maken maar heb nog nooit ergens klachten over gehad dus ik zal het wel goed doen.
toch is het wel even oppassen wat je doet en hoe je het doet, de geldboetes zijn vaak erg hoog als je die zou krijgen.
we zien wel hoe het gaat lopen maar voor nu ben ik blij te schrijven (bloggen) en niet te vloggen, die hebben het echt heel lastig de komende tijd.


als ik voor mijzelf mag spreken dan hoop ik dat het een beter jaar wordt dan 2019.
die had toch wel de nodig dompers om te verwerken maar .... dat is allemaal goed gekomen.
sommig zijn nog in een soort van werkproces om te verbeteren.
een daar van noemde ik voor de vakantie al.
met mijn longen leek het niet zo lekker te gaan en ik had last van een drukkend gevoel, als of er een elastiek rond mijn borstkas zat gekneld waar door adem halen moeilijk en pijnlijk leek te gaan.
ik belanden bij de dokter die gelijk een hart filmpje heeft gemaakt maar die was goed, beter als de vorige keer.
ik ben braaf wat het innemen met mijn medicijnen dus ik had geen problemen verwacht met mijn hart.
ik moest een longfunctie test gaan doen.
het werd niet met zo veel woorden gezegd maar het kwam er dus op neer dat hij getest wilde hebben of er geen kans was dat er bij mij ook longkanker zat.
ik zeg het gewoon zo als het is, hard maar ik draai er ook net om heen.
nou, er is uitgesloten dat ik longkanker zou hebben, mijn longfunctie voor iemand van mijn leeftijd (bijna 47) is goed genoeg maar .... het heeft wel een klein ontwikkelingsprobleempje.
ik was 13 jaar toen ik begon met roken en dat heb ik gedaan tot vorig jaar juli.
mijn  longen zijn een soort van onderontwikkeld, dat blijft zo maar zou met de tijd wel verbeteren. ik heb nu een soort nieuwe fase bereikt die voor mij en mijn lichaam, met namen mijn longen nieuwe is, ze zijn schoon genoeg om nog jaren meer te kunnen.
ik heb wel deze gekregen, een voorzetkamer met een puffer. hier uit komt spul wat mijn longen helpen op te schonen van slijm en zo waar door ik iets makkelijk kan ademen halen.
hoe lang ik dit moet gebruiken weet ik nog niet, hangt er ook van af hoe snel ik mijn conditie van de longen kan verbeteren.
dat doe je door middel van bewegen, sporten of lopen, sport is niet mijn dingen maar ik wil het lopen weer wel gaan oppakken.




we gaan dus weer van start aan een nieuwe jaar, nieuwe kansen.
ik zelf heb zo iets van: gewoon door gaan zo als ik het altijd deed.
wel zijn er een paar kleine veranderingen komend jaar.
zo is de Bol Top 3 van de vrijdag naar de dinsdag van de maand verhuisd.
postcrossing blijft op de woensdag en kattenstreken op de donderdag.
vrijdag is voor Star Stable prietpraat, minimaal een keer per maand maar kan ook vaker voorkomen. dat hangt af van wat er aan updates zijn in het spel.
dit onderdeel heeft een samenwerking met youtuber Marouscha, samen met haar nemen we voor haar kanaal video's op over Star Stable.
en ook de tijd dat het blog online gaat komen krijgt een aanpassing van een half uur.
niet meer om 07.30 maar om 08.00!!
in de ochtend neem ik even wat meer tijd om wakker te worden en te genieten van mijn kopje koffie voor ik aan de slag ga.
met 08.00 zit ik nog redelijk aan het begin van de dag en hoeft dat ook niet gelijk een probleem te geven met andere afspraken van de dag.
nou de kop is er af voor dit jaar, we zijn weer fris en fruitig om aan de slag te gaan.
ik zie jullie graag morgen terug voor postcrossing, en die zit best wel vol met leuke kaartjes.

tot het volgende blog ..... 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Scooziemouse GameTalk #4

Verwacht geen high tech gaming van mij, maar er zijn genoeg leuke spelletjes die erg leuk zijn om te spelen.  Sommig via een computer en and...