donderdag 30 januari 2020

is de airfryer echt gezonder?

we willen allemaal wel gezonder eten, maar kun je friet en snacks echt niet weerstaan? 
misschien denk je er aan om een airfryer aan te schaffen, dat lijkt namelijk een gezonde manier van snacken. 
geen frituurlucht meer, makkelijk schoon te maken en beter voor je. 
maar is friet uit de airfryer ook echt gezonder dan uit de frituurpan? 
en dan vraag je je misschien ook nog af of die airfryerfrietjes wel net zo lekker zijn. dat zal denk ik een kwestie zijn van smaak.

minder vet
de bevroren patat verdwijnt in een frituurpan met vet of olie, komt het bij een airfryer in een soort kleine maar krachtige heteluchtoven terecht. 
er wordt dus geen vet toegevoegd aan de friet, waardoor het een stuk minder schadelijke, verzadigde vetten bevat. 
die vermindering aan vet zorgt ook dat er een stuk minder calorieën in je friet zitten: per 100 gram liggen er 45 calorieën minder op je bord. 
ook blijkt dat de airfryer bepaalde voedingsstoffen, zoals vitamine C, minder beïnvloedt dan de ouderwetse frituurpan.daardoor zitten er net iets meer voedingsstoffen in je junkfood. 

koolhydraten 
zowel bakken in de airfryer als frituren hebben weinig invloed op de hoeveelheid koolhydraten in de friet. 
hier zit er dus weinig verschil tussen de twee bereidingswijzen, behalve als je een speciale soort airfryerfriet of ovenfriet gebruikt. 
deze kunnen soms meer koolhydraten bevatten, zodat ze knapperiger worden. 


smaken verschillen 
maar de smaak is natuurlijk ook heel belangrijk. 
volgens een testteam was de smaak van airfryerfriet en gefrituurde friet vergelijkbaar, en waren ze ook ongeveer net zo knapperig. 
de friet uit de frituurpan was iets vetter, wat sommigen juist een lekkere smaakmaker vinden, terwijl anderen liever voor de andere variant gaan. 
wel waren ze het allemaal erover eens dat de friet uit de airfryer een stuk lekkerder was dan die uit een gewone oven.
hiervoor geldt dus duidelijk dat smaken verschillen.
ik zelf heb ook een airfryer en persoonlijk vind ik de friet die je zo in de winkel koopt om er in te bakken (?) beter smaken als wanneer je zelf verse friet snijd van aardappels.
verder is het even kijken op je zak van friet wat de bak tijd is en hoe lang, die tijd kan verschillen met de airfryer die je hebt, dat is dus gewoon even uit proberen door te proeven.
wat even niks met friet te maken heeft maar ik persoonlijk wel aanraad is kip uit de airfryer, die smaakt zo goed! niet te droog maar lekker mals.

tot het volgende blog ....





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Grote verandering bij PostNL

foto: ? PostNL komt om de dag langs Hoewel het aantal brievenbuspakketjes alleen maar toeneemt, staat PostNL toch op het punt om een grote v...