dinsdag 26 november 2019

#TBM #37 ... uit de oude doos!

één keer per maand is dit onderdeel op het weblog te vinden.
wie kent het niet ... een foto op instagram of facebook misschien zelfs op twitter met daar bij de #tbt?
dit staat voor Trough Back Thursday. waarom donderdag? geen idee.
maar dat bracht het idee van #TBM : Trough Back Memories, oftewel een foto waar ik een leuke herinnering aan heb of gewoon een leuk moment met een grappige verhaal, maar het kan ook iets triest zou kunnen. 

let op! mochten er gezichten van persoon opstaan kan ik deze bewerkt hebben zo dat ze niet zichtbaar meer zijn. dit i.v.m de privacy van deze mensen

dat de zwarte piet de laatste jaren het middelpunt van discussie is is niemand ontgaan. sommige mensen ervaren de figuur als discriminerend. ik zelf vind de hele discussie zwaar opgeblazen. 
ik ben geen fan van sinterklaas, maar daar heb ik een (pijnlijke) reden voor. 
het sinterklaas-feest wordt gevierd op 5 december en op deze dag had ik in 1985 de begrafenis van mijn moeder, je snapt wel dat de lol van sinterklaas eraf was.
maar zwarte piet hoeft voor mijn te verdwijnen uit het beeld. maar het lijkt erop dat zwarte piet een #TBM aan het worden is.
maar waar komt het figuur zwarte piet dan vandaan?


zwarte piet
het figuur van zwarte piet, zoals we hem tegenwoordig kennen, is nog niet zo erg oud. 
de eerste afbeelding duikt op in 1850 op in het kinderboek Sint Nikolaas en zijn knecht van de Amsterdamse onderwijzer Jan Schenkman. 
vanaf dat moment wordt Sinterklaas op afbeeldingen steeds vaker vergezeld van een donkere assistent. 
de herkomst van de zwarte man is niet helemaal duidelijk. op sommige prenten heeft hij een Turks kostuum (inclusief een fez) aan, maar op een andere draagt hij een Indiaas pak. 
pas in de twintigste eeuw krijgt de piet zijn vaste kledij, een pagekostuum wat in de zestiende eeuw in Spanje werd gedragen door Moorse bedienden. 
tegenwoordig is zwarte piet een kindervriend. in het verleden wilde hij stoute kinderen wel eens schrik aanjagen. hij droeg een roe bij zich waar kinderen een tik mee konden krijgen en in het uiterste geval dreigde de zak en ging de deugniet mee naar Spanje.
sinterklaas had lange tijd maar één Piet bij zich. na de Tweede Wereldoorlog duiken er meerdere Pieten op. 
in de jaren negentig van de twintigste eeuw, slaat de economische efficiency ook toe onder het genootschap van sinterklaas. 
elke Piet krijgt zijn eigen taak. er is een inpakpiet, een paardenpiet, een hoofdpiet en transportpiet.

vooroordelen
maar de laatste jaren is er veel geklacht over het figuur zwarte piet.
een veel gehoorde klacht is dat zwarte piet vooroordelen bevestigd over zwarte mensen. 
hij is goedlachs, dommig, atletisch en vooral dienstbaar.  het zijn vooroordelen die terug gaan tot de slaventijd toen de zwarte Afrikanen. 
de kritiek komt vooral van Surinaamse en Antilliaanse mensen en het zijn vooral blanke Nederlanders, die zich deze kritiek aantrekken. 
Nederlanders reageren uitermate defensief: sinterklaas is een onderdeel van de Nederlandse cultuur. ons land, van klompen, tulpen, molens, kaas, aardappelen en sinterklaas, dit hoort allemaal bij Nederland. 

gezeur!
wat een gezeur. de kinderen weten niet beter of zwarte Piet is zwart van de roet, omdat hij altijd via de schoorsteen huizen binnen gaat, het heeft totaal niets met racisme te maken. mensen hebben gewoon graag iets om over te zeuren hier in Nederland.
nee, dat zo iets als sinterklaas, of liever gezegd zwarte piet zo op zou lopen tot waar de discussie nu is gekomen had ik nooit verwacht. maar het lijkt erop dat de zeur pieten het gewonnen hebben en zwarte piet veranderd in roet piet.
en dan zeg ik toch eerlijk, ondanks mijn anti voor sinterklaas: het is wel een stukje Nederlandse traditie en cultuur die naar de maan is geholpen.
het ergste vind ik nog dat deze zelfde mensen hier in Nederland het recht hebben hun eigen cultuur en traditie voor te zetten maar die van de Nederlands zelf nu hebben kapot gemaakt.
sinds 15 januari 2015 staat het sinterklaasfeest, inclusief zwarte piet, op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. 


en met dit blog over zwarte piet hebben we voorlopig even de laatste #TBM gehad.
ruim twee en een half jaar heb ik oude foto's gedeeld met de herinneringen hier aan.
maar de tijd is nu gekomen dat we wat anders gaan doen.
a.s donderdag vertel ik je meer over wat er voor in de plaats komt.

tot het volgende blog .... 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Grote verandering bij PostNL

foto: ? PostNL komt om de dag langs Hoewel het aantal brievenbuspakketjes alleen maar toeneemt, staat PostNL toch op het punt om een grote v...