donderdag 6 april 2023

statiegeld op blikjes

in 2021 werd besloten om statiegeld in te voeren op plastic flesjes, gezien de milieuvervuiling die het materiaal aanricht. 
en vanaf afgelopen zaterdag, 1 april 2023 (nee het is geen grapje) geldt dit ook voor blikjes van frisrank, bier en energiedrankjes. 

vanaf 1 april 2023 zit er € 0,15 statiegeld op blikjes drinken. 
een van de redenen is dat het aandeel kleine plastic flesjes in het zwerfafval na de invoering van het statiegeld met 70 procent is afgenomen. er wordt verwacht dat bij blikjes hetzelfde resultaat kan worden behaald. 
een andere reden om statiegeld op blikjes in te voeren, is het feit dat blikjes eindeloos kunnen worden gerecycled. 
maar waar moet je rekening mee houden als je blikjes gaat inleveren?

statiegeld op blikjes: drie tips …
er komt statiegeld op blikjes drinken, zoals fris, bier en energiedrank tot drie liter. 
het verschil tussen een flesje en een blikje is dat je een blikje na het openen niet meer kunt sluiten.
1. een blikje kan niet worden afgesloten. daarom is het extra belangrijk dat er geen fris, bier of energiedrank meer inzit. is je blikje op? en staat het statiegeld logo op de verpakking? schud het blikje leeg en deuk het blikje niet in. zo kan de statiegeld machine je blikje herkennen.
2. staat er geen statiegeld logo op het blikje? dan kun je het doneren, het materiaal is immers uitstekend te recyclen of weggooien bij het PMD-afval.
3. bewaar het blikje in je tas of thuis, bijvoorbeeld op de plek waar je ook je statiegeldflessen of oud papier bewaart.

waar kun je de blikjes inleveren?
alle blikjes die je hebt verzameld, kun je inleveren bij meer dan 27.000 inleverpunten in Nederland, zoals een supermarkt, sportvereniging of tankstation. 
bij ongeveer 5.000 punten krijg je je statiegeld terug. bij de overige inleverpunten doneer je het statiegeld aan het goede doel.

het wordt dus een hele verzameling die je thuis kan gaan aanleggen om je afval te scheiden en op sommige dingen geld terug te krijgen.
we hebben hier al een grofvuil container, gft container, eentje voor het oud papier, dan verzamelen we nog plastic en drankkarton, glas is makkelijk want ik heb een glasbak aan de overkant van de straat staan. 
in de kelderkast staat een krat voor de lege flessen en daar komen dus nu ook de blikjes bij. 
elke week sjouwen we de zware boodschappen naar huis maar mogen nu ook weer het nodig terug gaan slepen voor het statiegeld. 
oké, ik geeft toe dat ik het wel snap en het is ook wel goed dat we iets kunnen doen tegen als dat zwerfafval op deze manier. 

tot het volgende blog ... 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Grote verandering bij PostNL

foto: ? PostNL komt om de dag langs Hoewel het aantal brievenbuspakketjes alleen maar toeneemt, staat PostNL toch op het punt om een grote v...