dinsdag 9 november 2021

ik lees ... een kerstvertelling

ik lees graag, en in dit blog deel ik boeken die ik heb gelezen en graag als leestip met jullie deel.
mijn smaak in boeken is erg breed, literatuur, romans, crime, fantasie, science fiction, eigenlijk alles wat mijn wel aanspreek wat je op de achterkant leest. 
boeken van een bepaalde schrijver of schrijfster, boeken die verfilmd zijn of gewoon zo een simpel supermarkt romannetje. 
boeken die ik gloednieuw koop of ergens op een boekenmarkt of gewone op de rommelmarkt ben tegen gekomen.
een boekwinkel is voor mij als een snoepwinkel voor kinderen.
een boek is van papier en hou je in je handen vast, geen apparaat met van die digitale boeken.
dat is niks voor mij.
o ja ... ik lees Nederlandse boeken maar ze zullen vast ook in andere talen verkrijgbaar zijn.


een kerstvertelling
Charles Dickens

samenvatting
Marley was dood, om daarmee te beginnen. hieromtrent bestaat niet de minste twijfel. de akte voor zijn begrafenis was ondertekend door de geestelijke, door de kostervoorzanger, door de begrafenisondernemer en de eerste rouwdrager. Scrooge ondertekende haar. Scrooge's naam stond aan de Beurs garant voor ieder stuk waarop hij zijn handtekening zette. de oude Marley was zo dood als een pier.
 
zo begint het bekende negentiende-eeuwse kerstverhaal over de harteloze vrek Scrooge, die tot inkeer komt en zijn leven betert nadat hij in één nacht bezoek krijgt van 3 geesten en zijn verleden, heden en toekomst onder ogen moet zien.
een klassieker in een schitterende vertaling van Antoon Coolen, die Anton Pieck inspireerde tot het maken van sfeervolle aquarellen en houtsneden in kleur en zwart-wit. 
De klassieker voor de feestdagen! en wie kent het verhaal nou niet? 


taal: Nederland
bindwijze: paperback 
verschijningsdatum: 1994, 5de druk 
aantal pagina’s: 127
categorieën: literatuur & romans, klassieke literatuur

in 1953-1954 maakt Anton Pieck de illustraties voor ‘A Christmas Carol’, het beroemde kerstverhaal van de mensen hatende vrek Scrooge, die op de avond voor Kerstmis drie soorten kerstfeesten meemaakt, in het verleden, het heden en de toekomst. 
Pieck maakt twaalf tekeningen, zes in zwart-wit en zes in kleur, die zowel in de Nederlandse als Engels editie verschijnen. 
De opdracht was een kolfje naar zijn hand en de platen behoren tot zijn beste werk, vooral de ragfijne tekeningen van de geestverschijningen zijn schitterend.

Charles Dickens
twaalf jaar oud was Charles John Huffham Dickens toen hij in dienst kwam van Warren's Blackening Factory, een schoensmeerfabriek in Londen. 
zijn vader was in het gevang beland door zijn financiële wanbeleid en er moest brood op de plank. 
Charles Dickens beschouwde zijn tijd als fabrieksarbeider als de vreselijkste periode in zijn leven, een afschuw die doorklinkt in romans als Great Expectations en David Copperfield.
Nadat hij zijn school had afgemaakt, werd Dickens freelance verslaggever voor de krant. Hij werkte keihard en huwde Catherine Hogarth in april 1836. 
zijn eerste feuilleton, The Pickwick Papers, was zo'n succes dat er nog vele zouden volgen. Dickens gaf ook lezingen van zijn werk en die waren immens populair.
Het succes gaf Dickens eindelijk de mogelijkheid om te reizen.
zijn huwelijk was echter niet erg gelukkig en in 1858 besloten hij en zijn vrouw dat het beter zou zijn als hun wegen scheidden.
Charles Dickens werkte aan Edwin Drood, toen hij getroffen werd door een beroerte. hij stierf de volgende dag. Hij is begraven in Westminster Abbey, Londen. 

ik heb dit boekje al vele jaren in de kast liggen en lees het elk jaar weer opnieuw rond de kersttijd. 
ik kwam het bij toeval tegen op een boekenmarkt toen ik een jaar of 21 was en heb het gekocht. het boekje is inmiddels dus ruim 27 jaar oud.
ik vind het een prachtig verhaal en mag ook graag naar de verschillende films kijken die aan de hand van dit verhaal zijn gemaakt. 
de versie van de Muppets is mijn persoonlijke favoriet.

waar te koop
het verhaal van ‘A Christmas Carol’ van Charles Dickens is in verschillende boeken te vinden in verschillende boeken winkels. 
de prijs van de nieuwe boeken variëren tussen de 10 tot 25 euro. er zijn ook duurder maar dat zijn dan ook wel hele luxe uitvoeringen.
de versie met de tekeningen van Anton Piek zijn wat moeilijker te vinden. 
op Bol.com heb ik er twee kunnen vinden, tweedehands en een andere druk versie dan die ik heb. de gemiddelde prijs is dan rond de 10 euro.
een uniek boekje om te hebben en als je er aan kan komen zeker een leuke aanwinst voor je boekenkast. 

ik heb mijn stapeltje winterse verhalen al klaar liggen om de komende weken mijn avonden mee rond te komen. 
ook zal dit boek, de kerstvertelling weer voorbij gaan komen. de avond voor kerst is dit mijn vaste ritueel: dit boek lezen!

en met dit boek komen we aan de laatste 'ik lees ...' van 2021.
in de maand verschijnt er even geen blog van dit thema.
wel deel ik regelmatig op het Instagram account nieuwe boeken die ik heb gekocht of welke boek ik nu aan het lezen ben. neem dus gerust eens een kijkje. 
het weblog gaat er tussen 24 december 2021 tot 06 januari 2022 even van tussen voor de kerstvakantie.
het eerste blog van van 'ik lees ...' staat gepland voor dinsdag 11 januari 2022.
ik ben wat vroeg maar, fijne kerstdagen en een voorspoedig 2022 voor iedereen! 

tot het volgende blog ... 






Geen opmerkingen:

Een reactie posten

postcrossing#383

Hallo en welkom bij een nieuwe postcrossing. Jaargang 8 alweer, daarmee is postcrossing het langslopende item hier op het blog.  Dat vond ik...