donderdag 12 september 2019

exotische spinnen in opmars

vergeleken met een aantal jaar geleden leven er steeds meer exotische diersoorten in Nederland. 
dat zijn dieren die alleen voor kwamen in het warme Zuid-Europa, maar door de opwarming van de aarde ook kunnen overleven in onze natuur en zeeën.
dankzij de hete zomers en zachte winters wordt ons klimaat steeds interessanter voor exotische spinnen. 
diersoorten die nooit in ons land leefden, doen dat ineens wel. 
gevaarlijk zijn ze niet. eng wel!! 

volgens biodiversiteitsexpert Noordijk gaat dat ook op voor spinnen: "Denk bijvoorbeeld aan de Valse Wolfspin. die is tegenwoordig gewoon te vinden in het Nederlandse stedelijke gebied, maar hij komt oorspronkelijk uit het zuiden."
ook de Grote Steatoda komt steeds vaker voor in Nederland. dat is een spin die qua uiterlijk wat weg heeft van de gevreesde zwarte weduwe, maar niet gevaarlijk is. 
voorheen kon die spin hier alleen overleven in verwarmde groentekassen, tegenwoordig is hij te vinden in vele huizen en schuren. 
voor mensen met een spinnenfobie geen goed nieuws dus.
ik zelf ben ook niet bepaalde dol op die beestjes.
ik krijg er nu al de kriebels van!

onderzoekers al jaren bezig om om er interesse te kweken om spinnen te tellen. 
dat doen ze via de Nationale Spinnentelling: een landelijk initiatief dat werd opgezet door het EIS Kenniscentrum Insecten, Vroege Vogels, Naturalis en Natuurmuseum Fryslân.
via de website van https://www.tuintelling.nl
mensen kunnen een zogenaamde 'spinnenkaart' krijgen. daarmee kunnen ze herkennen wat voor spinnen er in hun tuin leven. 
via diezelfde site kunnen ze doorgeven wat ze hebben gevonden.

door de zachte winters en warme zomers begint het klimaat in Nederland steeds fijner te worden voor die spinnen. maar of je er bang voor moet zijn? 
de meeste spinnen zijn hartstikke nuttig. de gevaarlijke tropische varianten, die af en toe meekomen met vrachtschepen, overleven het hier niet.
spinnen zijn niet de enige exotische diersoort die nu in Nederland voorkomt. 
de andere dieren zijn niet zo onschuldig als de spinnen. eerder werden al meldingen gedaan van een invasie van draaigatjes: een bijtende mierensoort die onze eigen zwarte mieren verdrijft.

niet alleen kunnen die invasieve soorten hier overleven, ze kunnen het ecosysteem zelfs uit balans gooien. zo eten Amerikaanse rivierkreeftjesbijvoorbeeld alle onderwaterplanten in onze rivieren op, waardoor er geen zuurstof overblijft en vissen sterven.
biologen zijn minder bezorgd over exotische spinnen dan over andere exoten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

postcrossing#383

Hallo en welkom bij een nieuwe postcrossing. Jaargang 8 alweer, daarmee is postcrossing het langslopende item hier op het blog.  Dat vond ik...