vrijdag 25 januari 2019

winterdip

het weermodel voor de laatste weken van Januari laat zien dat het kan gaan vriezen. 
en dat zou die kou lijkt in ieder geval twee weken aan te houden.
er sprake van een onverwachte, maar overtuigende omslag in het weer. 
de kaarten suggereren een krachtig hogedrukgebied boven het noorden van Europa, waardoor met een oostelijke stroming koude lucht vanuit Rusland onze kant op kan stromen. het lijkt een klassieke wintersetting te worden op deze manier, hier in Nederland dan.
buiten dat we dan weer onze ramen mogen schoon krabbelen of ons pad schoon vegen als er werkelijk sneeuw gaat vallen zo als ze nu denken.
speelt erbij sommige nog iets anders mee.

winterdip
in de winter wordt voor sommige onder ons een zware periode, de kou en donkere dagen kunnen de gezondheid soms een beetje beïnvloeden. 
daar merkt de een meer van dan de ander. maar hoe kunnen we ons wapenen tegen een winterdip?
winterdips, tekort aan vitamine D, verkoudheid, gewichtstoename, en vergeet de griepepidemie niet, het hoort erbij.

er zijn ongeveer 480.000 Nederlanders die aan het seasonal affective disorder (SAD) lijden, de officiële benaming voor een winterdepressie. 
nog eens 1,3 miljoen mensen hebben last van een winterdip en bijbehorende mildere klachten, blijkt uit cijfers van de Polikliniek Winterdepressie van het Universitair Medisch Centrum Groningen.
mensen die zich in de winter minder energiek of soms zelfs lamlendig of depressief voelen, wordt vaak verteld om vitamine D te slikken. 
maar de meningen over de effectiviteit ervan verschillen.

bij het Voedingscentrum zijn ze er helder over!
In de winter moet je gewoon gezond blijven eten, met de Schijf van Vijf als leidraad. Kortom: voldoende groente, fruit, volkoren graanproducten, bonen, olie en noten. en vergeet geen water te drinken. 
eigenlijk moet je dus gewoon blijven doen wat je alle seizoenen al doet: gezond en gevarieerd eten. er zouden geen verschillende gezondheidsadviezen per seizoen.
er is wel veel aandacht voor vitamine D in het koude seizoen. 
onze huid kan in Nederland van maart tot november zelf vitamine D aanmaken door de invloed van zonlicht. deze vitamine zit ook in eten, zoals in vette vis en in wat mindere mate in vlees en eieren, en wordt toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten.

uit een onderzoek van Radar onder 30.000 personen toonde eind 2017 aan dat een derde zegt last te hebben van een winterdip of zelfs -depressie. 
in veel gevallen gaat het om vermoeidheid, slaap nodig hebben, een verhoogde eetlust en gewichtstoename. 
wie ervoor kiest veel binnen te blijven en wat vaker de keukenkastjes open te trekken, zal een grotere kans hebben op een teleurstellend cijfer op de weegschaal.
Een deel van die personen zegt zelf te proberen te voorkomen dat de winterblues vat op ze krijgt. 
zo probeert ruim een kwart het huis wat gezelliger te maken, gaat een op de vijf overdag wat vaker naar buiten en proberen anderen meer te bewegen of het gewoon iets rustiger aan te doen.

zon-uren
Wat vooral ook terugkomt in onderzoeken naar winterdips, is het effect van het kleinere aantal zon-uren. 
de periodes met zon geven ons over het algemeen een goed, gelukkig en prettig gevoel. dat dit in de winter soms wat minder is, is dan ook geen verrassing. 
mensen met een winterdepressie worden daarom soms doorverwezen voor een behandeling die voor velen effectief is gebleken: lichttherapie. 
volgens de Polikliniek Winterdepressie is 70 tot 80 procent van de klachten af na herhaalde sessies onder een daglichtlamp.

of de winter je gemoedstoestand nu wel of niet verandert, zijn er genoeg opties die mogelijk als een goed advies kunnen dienen. online kan je er genoeg over vinden.
haal wat vaker een frisse neus, eet gezond, zoek het daglicht op zolang het er is en kijk vooral waar je behoefte aan hebt.
dan zal het best wel goed komen en kom je deze koude periode wel weer door.

tot het volgende blog ... 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

kattenstreken #84

Welkom bij kattenstreken! Een blog waarin ik de foto’s deel met jullie van mijn 3 kleine monsters en het verhaal achter de foto’s. Soms grap...