donderdag 10 januari 2019

super-bloed-wolfmaan


ben jij gek op dramatische luchten, sterrenhemels en astronomische verschijnselen? 
noteer 20 januari/21 januari dan even met een kruisje op de kalender,want dan is er een 'super-bloed-wolfmaan' te zien. 
voor wie niet weten wat dat is, net als ik; dit is een volle maan, in combinatie met een wolfmaan, in combinatie met een supermaan en ook nog eens met een volledige maansverduistering die voor een bloedmaan zorgt.



bloedmaan
een bloedmaan is de naam voor de roodgekleurde maan die ontstaat bij een maansverduistering. 
de maan staat dan recht achter de aarde, in zijn schaduw, wat voor die rode gloed zorgt. 

supermaan
een supermaan is het verschijnsel van een volle maan die precies op het moment dat hij vol is op het punt in zijn baan dat het dichtst bij de aarde is staat. 
hierdoor lijkt de maan 14% groter en 30% helderder dan normaal. al deze verschillende fenomenen vallen precies op dezelfde dag, de avond van 20 januari en zullen zichtbaar blijven tot in de vroege uurtjes van 21 januari.

wolfmaan
de volle maan in januari staat al duizenden jaren bekend als de wolfmaan. 
Inheemse Amerikaanse stammen hielden de veranderende seizoenen bij aan de hand van de maanmaanden in plaats van de zonnekalender. 
De volle maan van januari is vernoemd naar het gehuil van wolven die in de koude winternachten op zoek zijn naar eten.

astronomen voorspellen dat de super-bloed-wolfmaan zo’n 3,5 uur volledig zichtbaar zal zijn vanuit Amerika, West-Europa en Afrika.
in de lucht zal een rode gloed te zien zijn en sterren zijn beter te zien dan normaal. 
de beste omstandigheden om het verschijnsel te bewonderen zijn vanzelfsprekend een heldere lucht. je hebt geen speciale spullen nodig om het spektakel te zien.
volgens voorspellingen zou rond de klok van 03.35 het spektakel beginnen, rond 06.15 is de maan op zijn hoogte punt en rond 08.50 is de maan weer weg.
hopen dus op een heldere nacht of ochtend, hier loopt de wekker al om 05.30 af, dus misschien dat ik er nog wat van kan zien?

(msn.nl, Lonely Planet)

tot het volgende blog .... 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

postcrossing#383

Hallo en welkom bij een nieuwe postcrossing. Jaargang 8 alweer, daarmee is postcrossing het langslopende item hier op het blog.  Dat vond ik...