dinsdag 4 december 2018

avocado

ik ben dol op avocado!
eerst wist ik niet zo goed wat ik er van moest vinden en ben ze eens gaan proeven en het eindresultaat is dat ik er geloof ik een verslaving aan heb over gehouden.
gemiddeld genomen eet ik denk ik wel 3 avocado per week.
meestal verwerkt op een bagel of geroosterd brood met roomkaas en gegrilde kip.
soms snij ik ook een in stukjes en verwerk dit in een maaltijdsalade.
en sushi met avocado is ook wel een van mijn favorieten.

dat een avocado veel vet bevat weet ik, ze zeggen ook dat een avocado gezond is maar hoe gezond is een avocado nou echt?


waarom is avocado gezond?

het eten van groente en fruit, waaronder avocado, verkleint de kans op hartziekten en beroerte. 
daarnaast is er een verband tussen het eten van groente en een lager risico op darmkanker. 
dit effect geldt voor alle groente en niet specifiek voor avocado.

is avocado fruit of groente?
avocado is een vruchtgroente. 
hij wordt bij de groente ingedeeld omdat hij meestal als groente wordt gegeten. 
hij telt dus mee voor de richtlijn van 250 gram groente per dag. 
avocado staat in de schijf van vijf.

vet in avocado.
avocado bevat in tegenstelling tot andere groenten veel vet. 
het vet in de avocado is voornamelijk oliezuur. Oliezuur is een onverzadigd vet. onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol van het bloed. een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten en kan uiteindelijk leiden tot hart- en vaatziekten. 
met een avocado krijg je dus goede vetten binnen, net zoals met olie, zachte en vloeibare margarine, vette vis en noten.
doordat de avocado veel vet bevat, levert het veel calorieën. 
een avocado levert zo’n 360 kcal en bevat 35 gram vet. in plaats van een hele avocado ineens op te eten, kun je ook een halve of een kwart avocado gebruiken en de rest bewaren.

Tip: 
als je de avocado in kleine blokjes snijdt of er guacamole van maakt, kun je het invriezen. 
voeg wat citroensap toe tegen het verkleuren. het is maximaal 8 maanden houdbaar.

iedere groente bevat weer andere voedingstoffen. 
het advies is daarom om te variëren tussen verschillende groente en niet elke dag dezelfde soort te eten.
je kunt eigenlijk van één product niet zeggen of het gezond is. 
het hangt er namelijk altijd van af hoeveel of hoe vaak je het eet of drinkt. 
we kunnen dus wel zeggen of een product past in een gezonde voeding. 

(bron: voedingscentrum.nl)

tot het volgende blog ....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

postcrossing#384

En afgelopen week is PostNL, ons Nederlandse postbedrijf, met een bericht naar buiten gekomen dat waarschijnlijk niemand zag aankomen. Ze ga...