foto: Reuma magazine.nl |
Een behandeling die verlichting kan bieden, is oefentherapie. Tot nu toe wordt dit niet vergoed door de zorgverzekeraar, maar daar wil het Zorginstituut verandering in brengen.
En persoonlijk klinkt dat als muziek in mijn oren, ik zelf heb reuma en de laatste weken is het zeker geen pretje geweest voor mij.
Een van adviezen die ik heb gehad is oefentherapie, maar met maar 9 fysiobehandeling in het huidige basispakket is dat een lachertje.
Oefentherapie bij reuma
Oefentherapie en fysiotherapie kunnen helpen bij het verminderen van reumatische klachten.
Volgens het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat het om het verminderen van beperkingen in dagelijkse activiteiten.
Dat houdt in dat je gewrichten soepel worden gemaakt en gehouden. Ook is het belangrijk om spierkracht te vergroten en de conditie te verbeteren.
Hoewel fysiotherapie ook een behandelmogelijkheid is, wordt in de meeste gevallen toch gekozen voor oefentherapie. De soorten oefeningen waar je aan kunt denken, zijn beweegprogramma’s, zwemmen, fietsen, wandelen of andere sporten.
Afhankelijk van je klachten zal een oefentherapeut aangeven wat het beste bij jou past.
Oefentherapie bij reumatische aandoeningen zit op dit moment niet in het basispakket van de zorgverzekering.
Dat betekent dat je zelf behandelingen moet betalen of dat je hier een aanvullende verzekering voor moet afsluiten. Daarom komt Zorginstituut Nederland, de organisatie die er namens de overheid voor zorgt dat iedereen toegang heeft en blijft houden tot goede zorg, met een advies.
Ze wil dat het basispakket van de zorgverzekering uitgebreid wordt met langdurige oefentherapie voor patiënten met ernstige reumatoïde artritis (RA).
De overheidsinstelling speelt een belangrijke rol bij de samenstelling van het basispakket. Haar adviezen aan de minister van Volksgezondheid wegen zwaar.
foto: Reumazorg Nederland |
Baat bij oefentherapie
Uit onderzoek van het LUMC blijkt dat patiënten veel baat hebben bij langdurige oefentherapie. Volgens de onderzoekers zorgen de oefensessies met een gespecialiseerde oefen- of fysiotherapeut voor aanzienlijke verbeteringen in het dagelijks functioneren. De oefeningen helpen patiënten bijvoorbeeld beter te lopen.
Patiëntenorganisatie Reuma Nederland noemt de geadviseerde vergoedingen “een heel belangrijke stap vooruit in de behandelmogelijkheden voor deze groep zeer kwetsbare patiënten”. Als de minister het advies overneemt, gaat de vergoeding volgens het Zorginstituut waarschijnlijk per 1 januari 2025.
Dat is dus nog even afwachten hoe en wat het verder gaat verlopen.
Voor nu zal ik het nog even moeten uithouden met hoe het gaat.
Veel beter dan dat het nu is, wordt het voor mij ook niet meer, eerder erger.
We nemen elke dag zoals die komt. Voor nu laat ik de fysio nog even achter de hand.
Ik red mezelf nog wel en probeer een nieuwe balans te vinden tussen mijn huishouden en mijn schrijfwerk. Een hele dag achter een laptop zitten typen wordt het echt niet meer, dat lukt niet met mijn handen.
We gaan gewoon door en zullen alles beter moeten gaan verdelen.
(bron: ANP en Margriet)
tot het volgende blog ….
Geen opmerkingen:
Een reactie posten