dinsdag 25 juli 2023

extra blog: voorbereid op je (hete) autovakantie

De vrijheid om te stoppen waar en wanneer je wilt, omgeven door je eigen vertrouwde auto en een lekker briesje van de airco in je gezicht. 
Autovakanties zijn heerlijk. Maar met de extreme hitte in Zuid-Europa, in combinatie met drukte op de weg, kun je maar beter goed voorbereid zijn.
En met de vakantie die weer van start is, is dit misschien wel handig om aan te denken als jij straks vertrekt voor je vakantie in Frankrijk.


Houd rekening met je vertrektijd (en dag)
De zwarte zaterdag, de dag dat er veel drukte op de weg wordt verwacht zijn: 29 juli, 5 en 12 augustus. De ANWB raadt vakantiegangers aan niet om 03.00 uur ‘s nachts te vertrekken, maar te wachten tot na het ontbijt.
Anders rijd je op het drukste moment van de dag, tussen 12.00 en 15.00 uur, op de populairste vakantieroutes, aldus een woordvoerder van ANWB. 
Als je rond 09.00 uur vertrekt, ontloop je de langste files. Hoogstwaarschijnlijk is het tussen 12.00 en 13.00 ook het warmst op plekken zoals Frankrijk, dus daar sta je dan liever niet in de file.

Dag eerder vertrekken
Een betere tip: ‘vertrek niet op zaterdag’ kan ik je niet geven. Maar veel vakantiehuizen en campings hanteren veelal een boeking van zaterdag tot zaterdag, waardoor dat wat lastiger gaat. Je kunt er bijvoorbeeld wel voor kiezen een dag eerder te vertrekken dan op zwarte zaterdag en in de omgeving van de vakantiebestemming een hotel te boeken.

Schaf een tolbadge aan
Lang in de rij staan voor een kaartje bij tolwegen? Dat is niet nodig met een tolbadge. Met een tolbadge hoef je namelijk niet in de rij te staan om een kaartje te kopen bij de tolpoorten. Het tolbedrag wordt automatisch van je rekening afgeschreven.
Zo’n tolbadge is sowieso best handig. Want sinds dit jaar zijn er ook zogeheten onzichtbare tolwegen in Frankrijk, dit zijn tolwegen zonder tolpoortjes. En zonder tolbadge, of onwetendheid kan dat je een vervelende boete opleveren.

Een klap van de hitte
Na een broodje bij de benzinepomp weer de oververhitte auto in. Het eerste wat je doet is de airco lekker aanzetten. 
Kun je beter even niet doen, anders krijg je zo’n klap van de hitte als je later weer uit je auto naar buiten stap. 
Je kunt beter even de tijd nemen om aan de temperatuur te wennen, de airco iets aan hoeft geen probleem te zijn maar gooi deze zeker niet vol open. 

Neem een paraplu mee
Handig voor als het in Frankrijk of Spanje toch ineens gaat regenen. Maar veel belangrijker: tegen de zon. 
Mocht je onverhoopt toch langs de weg komen te staan met pech, in de felle zon, kan zo’n paraplu perfect als parasol fungeren.
Ook tijdens het rijden kan de zon flink naar binnen schijnen, dus zorg dat je zonneschermen op de ruiten plaatst. Vooral als je met jonge kinderen op stap gaat.

Handdoeken zijn multifunctioneel
Deze zitten waarschijnlijk toch wel in je tas.
Wanneer de zon hard schijnt, kun je met de handdoeken de zijramen afdekken. Dit is ook handig als je de auto even in de zon moet laten staan, bedek de voorruit met de handdoek en houd zo veel mogelijk de auto koel. 
Maar ook wanneer je airco plotseling kapot gaat: maak de handdoek nat en leg hem op het dashboard over de ventilatoren heen. Zo wordt er toch frisse lucht door de auto geblazen.


Laatste tip, maar misschien wel het belangrijkste: zorg voor een flinke voorraad aan flesjes water in de auto!
Fijne vakantie!

tot het volgende blog … 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

postcrossing#385

Hallo en welkom bij een nieuwe postcrossing. Geen heel lang blog dit keer maar er was ook verder geen post deze week.  Ik kan jullie alvast ...