dinsdag 20 december 2022

de 7 beste bronnen van ijzerrijk voedsel

voldoende ijzer binnen krijgen is belangrijk. 
krijg je te weinig binnen, dan kan hoofdpijn, vermoeidheid en kortademigheid de kop opsteken. 
bovendien houdt deze belangrijke voedingsstof ook je haar, huid en nagels gezond. in deze voedingsmiddelen vind je grote hoeveelheden.
en de eerste op het lijstje is misschien gelijk een goeie om in je hoofd te houden met de komende kerstdagen als je weer een kerst chocolaatje in je mond stopt. 

donkere chocolade
onder het motto: laten we met het lekkerste beginnen: donkere chocolade is een goede bron van ijzer. Met één portie heb je ongeveer 20 procent van je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid binnen. neem een stukje chocolade na je avondeten, maar geen heel pak.

rood vlees
onderzoekers van de universiteit van Newcastle ontdekten dat degenen die regelmatig rood vlees op het menu zetten, minder snel last hebben van een ijzertekort dan mensen die andere soorten vlees of helemaal geen vlees eten. 
maar dit geeft je geen vrije kaart om elke dag een sappige steak te eten. hou je wekelijkse inname op maximum 500 gram.

broccoli
een kopje gestoomde broccoli toevoegen aan je diner levert je al bijna 10 procent van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid ijzer op. de groene groente bevat ook vitamine C, die je lichaam helpt om ijzer te absorberen.

linzen
je kan ze heel het jaar door kopen en zijn een geweldige bron van ijzer, vezels en eiwitten. een portie van slechts 150 gram voorziet je al in een derde van je dagelijkse ijzerbehoefte.



pompoenpitten
een handvol van dit lekkere tussendoortje voorziet je al in bijna 20 procent van je dagelijks aanbevolen hoeveelheid ijzer. pompoenpitten bevatten ook veel zink, magnesium, koper en veel antioxidanten die je beschermen tegen een aantal ziektes. hou een zakje bij de hand als snack of strooi ze over je salade voor een knapperige, voedzame boost.

quinoa
dit glutenvrije pasta- en rijst alternatief is een goede bron van ijzer. zorg er wel voor dat je de quinoa langzaam kookt om te voorkomen dat het fytinezuur in de quinoa de opname van ijzer en andere mineralen vermindert.

pistachenoten
een geweldig tussendoortje zijn pistachenoten. zij bevatten bijna vier keer zoveel ijzer als andere noten. strooi ze over je yoghurt voor een lekker ontbijt of gebruik ze als smaakvolle korst op je stukje vis of vlees.


natuurlijk mag je spinazie ook toevoegen aan je lijstje met ijzerrijk voedsel.
hoewel spinazie je geen bovenmenselijke krachten geeft, is Popeye's favoriete voedingsmiddel wel een geweldige bron van ijzer, een mineraal wat helpt zuurstof door het lichaam te transporteren. maar het is niet grootste bron van ijzer. 
de voedings voorbeeld hierboven bevatten veel meer ijzer. 
dus mocht je nog opzoek zijn naar een ijzerrijk kerstdiner, wat dacht je dan van een medium gebakken biefstuk met broccoli en misschien chocolademousse als toetje, met pistachenootjes als topping. 

(bron: 24kitchen) 

tot het volgende blog ... 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

postcrossing#383

Hallo en welkom bij een nieuwe postcrossing. Jaargang 8 alweer, daarmee is postcrossing het langslopende item hier op het blog.  Dat vond ik...