donderdag 1 april 2021

oproep voor een (corona)vaccinatie

heb jij een uitnodiging op de mat gekregen met een oproep voor een vaccinatie, of verwacht je dat je binnenkort aan de beurt bent? 
dan vraag je je misschien af hoe dat werkt. moet je bij zo’n uitnodiging direct een afspraak inplannen, of mag je ook nog even wachten? of gaat je plek verloren als je pas weken na de oproep contact opneemt?

oproep per brief
vooral in het begin werd er nog een hoop geschoven en gewijzigd, maar inmiddels ligt het vaccinatieschema voorlopig redelijk vast. 
ben jij aan de beurt? dan krijg je een uitnodiging van het RIVM via de post. 
als je in de zorg werkt krijg je van je werkgever een uitnodiging. 
andere groepen die voorrang krijgen, vanwege bijvoorbeeld een medisch achtergrond, ontvangen via een medisch specialist of huisarts een uitnodiging. 
alleen met een oproep via de brief kun je een afspraak maken voor een vaccinatie. 
in deze brief wordt uitgelegd hoe dat moet. het is de bedoeling dat je zelf contact opneemt met de GGD voor het inplannen van je afspraak. 
zij bepalen waar en wanneer je je kunt vaccineren. 

niet per email!
de uitnodiging van het RIVM komt via de post, dus controleer goed de afzender en klik niet zomaar op een link als je een e-mail met een uitnodiging hebt gekregen. 
het kan in dat geval namelijk ook een phishing e-mail zijn.

wacht niet te lang
als je de oproep voor een vaccinatie binnen hebt, is het advies van het RIVM om niet al te lang te wachten met het inplannen van je afspraak. 
als je wordt uitgenodigd betekent dat namelijk dat er een vaccin voor jou beschikbaar is. 
het kan zijn dat je toch nog even wilt wachten, en daarmee vervalt het recht om een afspraak te maken volgens koepelorganisatie GGD GHOR niet. 
de organisatie legde uit dat als je vervolgens maanden wacht, ze niet meer kunnen garanderen dat je dan weer vooraan in de rij mag aansluiten. 
het kan bijvoorbeeld zo zijn dat er op dat moment minder vaccins beschikbaar zijn, waardoor je langer moet wachten.

er geldt geen vaccinatieplicht, dus bij een uitnodiging hoef je je niet te laten vaccineren als je dat niet wilt. 
maar denk heel goed na voor je 'nee' gaat zeggen. 
er zijn bijwerkingen bekend en in sommige gevallen wordt nog onderzocht of dit ook werkelijk door de vaccinatie komt.
twijfel je, vraag dingen na bij bijvoorbeeld je huisarts, leg je twijfels uit en mogelijk kunnen jullie er samen uit komen wat de juiste keuze is.

let op! neptelefoontjes van GGD
de Fraudehelpdesk heeft de laatste dagen opvallend veel meldingen gekregen over neptelefoontjes van de ‘GGD’. 
oplichters doen zich hierbij voor als iemand van de GGD of ‘team thuiszorg’ en vragen mensen geld in ruil voor een vervroegde vaccinatie.
mensen die een dergelijk telefoontje ontvingen kregen te horen dat ze met iemand van de GGD of ‘team thuiszorg’ spraken en dat ze in aanmerking kwamen voor een vervroegde vaccinatie. terwijl er wordt gesproken over een geschikte datum, stuurt de ‘medewerker’ alvast een Tikkie via WhatsApp waar de persoon geld naar kan overmaken om zo het vervroegde vaccin te kunnen betalen.
de GGD laat echter weten dat ze nooit geld vragen voor het vaccin of testen en dat uitnodigingen voor een vaccinatie altijd via de post worden gestuurd. 
als je dus één deze dagen een telefoontje ontvangt over het coronavaccin, dan weet je zeker dat dit nep is. 
maak in zo’n geval geen geld over en meld het telefoontje bij de Fraudehelpdesk.

tot het volgende blog .... 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

postcrossing#383

Hallo en welkom bij een nieuwe postcrossing. Jaargang 8 alweer, daarmee is postcrossing het langslopende item hier op het blog.  Dat vond ik...