dinsdag 11 augustus 2020

stand van zaken extra : het coronavirus #11


ondanks dat ik eigenlijk vakantie hou bij mij eigen thuis, we hebben hier al een dag of 6 achter elkaar hoge temperaturen gehad van 34 graden of net iets hoger.
het was behoorlijk zweten en verkoeling was bijna niet aan te blazen met de ventilator.
en dan is er ook nog het coronavirus wat mensen echt niet serieus lijken te nemen, jong of oud, we hebben allemaal ons moment dat we er geen rekening mee houden.
we kregen wat vrije hand en daar ging het ook gelijk mis, vind ik persoonlijk, blijkbaar kunnen mensen niet hun verstand gebruiken en zien ze de ernst er niet van in.
en inmiddels zijn er weer wat extra maatregels gekomen.

extra maatregelen
*bij een bezoek aan een horecagelegenheid wordt gevraagd of je je naam en   contactgegevens wil invullen. daarmee kan de GGD snel contact opnemen als er een   besmetting is aangetroffen rond die horecagelegenheid. 
 daarnaast blijft het zo dat je binnen én buiten voor een plek moet reserveren, een   gezondheidscheck moet ondergaan en een vaste plaats krijgt aangewezen.
*de voorzitters van de veiligheidsregio's mogen op lokaal en regionaal niveau maatregelen   nemen om brandhaarden van het coronavirus te voorkomen.
 zo kunnen zij de openingstijden van de horeca beperken, een mondkapjesplicht invoeren   zoals dat nu al gebeurt in delen van Amsterdam en Rotterdam, of locaties sluiten zoals   parken, winkelcentra of parkeergelegenheden.
*reizigers die uit risicogebieden (landen met een oranje reisadvies) komen, moeten bij   thuiskomst veertien dagen in quarantaine. dat moesten ze al, maar nu krijgen ze een   telefoontje van de GGD om hen eraan te herinneren en te controleren. verder wordt   reizigers dringend gevraagd zich te laten testen, ook als ze (nog) geen klachten hebben.   daarvoor zal er op Schiphol en later ook op andere luchthavens een teststraat worden   ingericht.
*studentenverenigingen moeten hun introductieactiviteiten online organiseren, dus er   mogen geen ontgroeningen plaatsvinden. Alleen als die activiteiten direct zijn verbonden   aan de studie of aan sport, mogen er fysieke bijeenkomsten voor kleine groepen worden   georganiseerd, waarbij geen alcohol mag worden geschonken en er een eindtijd is van   22.00 uur.

daarnaast gelden uiteraard alle maatregelen die tot nu toe zijn ingevoerd, inclusief de basisregels die voor iedereen overal gelden


het coronavirus in Bergen op Zoom
we zijn er nog lang niet en als ik rond mij kijk en zie hoe mensen er mee omgaan dan voel ik ik gewoon boosheid opkomen.
het is echt allemaal geen grapje en mensen nemen het niet meer serieus, en als je er wat van zegt krijg je een grote bek.
inmiddels in het hier wel dichtbij huis gekomen, voor de omgeving rond Bergen op Zoom is op het moment een waar bron voor besmettingen.
Bergen op Zoom ligt dicht bij de Belgische grens ligt, mensen uit bijvoorbeeld de provincie Antwerpen, waarvoor Nederland code oranje heeft afgegeven, kunnen zich gemakkelijk via de route tussendoor naar de Nederland verplaatsen.
in Bergen op Zoom worden maatregelen genomen, maar echt ingrijpen gebeurt nog niet. 
er komen onder meer extra controle in de horeca en dat de handhavingscapaciteit wordt opgeschroefd.  ook blijft de moskee vooralsnog gesloten. 
de burgemeester wil eerst kijken of dat effect heeft, voordat hij verdere maatregelen neemt. 
over een mondkapjes plicht wordt nog gesproken in de eerst volgende raadsvergadering.
het verkeer aan de grens zou gereguleerd moeten worden, denk aan grenscontroles, zodat alleen essentiële reizen nog toegestaan zijn.
grens dicht gooien dat gaat niet, dat is een beslissing die ligt bij de landelijke overheid.

ook hier in de omgeving merken we dat er ondanks alles nog toeristen zijn vanuit België en Duitsland. en dat geld hier in Zeeland maar ook zeker voor de provincie Zuid- en Noord Holland, de kustgebieden, mensen trekken er massaal naar toe en creëren zo onveilig situatie's.
ik merk hier bijvoorbeeld dat lokale bevolking woest is dat er berichten worden geplaatst om thuis te blijven en niet naar de lokale strandjes te gaan. deze zitten vol met de toeristen die op de campings verblijven in deze hoek of die via de tussenroute langs Bergen op Zoom deze kant op komen voor de strandjes aan de Oesterdam.
je snapt het niet, op vakantie met het vliegtuig durven ze niet aan maar wel lekker liggen bakken aan de kust in Nederland.
en dit alles merken we ook weer terug in de kringloopwinkel, voor nu blijven we nog open maar als het zo op deze manier doorgaat vrees ik dat we weer dicht moeten gaan uit veiligheid voor ons zelf.  
want dan kiezen we toch echt voor het personeel en niet voor de klanten!



mondkapjes
in Nederland blijft het mondkapje nog een onderwerp van debat, hoewel onze buurlanden er al uit zijn en de  mondkapjes het straatbeeld beheersen. 
ook het European Centre for Disease Prevention and Control zegt het nu: mondkapjes horen erbij als je Corona wilt bestrijden.
landen die deze maatregelen niet nemen, hebben te maken met een 'zeer hoog' risico dat de zaken weer uit de hand gaan lopen. 
het officiële standpunt van het RIVM is dat de mondkapjes niet helpen, maar desondanks zijn ze verplicht in het openbaar vervoer. waarom dan niet als je buitenshuis gaat een mondkapje op?
maar ik zou zeggen: neem geen risico's met hoe het nu gaat en draag een mondkapje!

in Nederland staan we weer op scherp en ik denk dat het mijn niks zou verbazen als we weer terug gaan naar een lockdown zoals eerst. 
boodschappen doen, naar je werk en scholen en zo die wel doorgaan maar dan wel met de maatregel "buitenshuis een mondkapje". 
en hoewel het nu niet verplicht is denk ik dat je best er slim aan doet om dat mondkapje gewoon nu al te gebruiken.
mensen weer voorzichtig en neem de regels echt serieus!

tot het volgende blog ....












Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Scooziemouse GameTalk #4

Verwacht geen high tech gaming van mij, maar er zijn genoeg leuke spelletjes die erg leuk zijn om te spelen.  Sommig via een computer en and...