dinsdag 26 juli 2022

Pride Amsterdam 2022

het is alweer 2 jaar geleden dat we een Pride Amsterdam in volle glorie hebben geviert, maar dit jaar mogen we weer!

met het thema ‘My Gender, My Pride’ staat de emancipatie van personen die behoren tot de categorieën; transgender, non-binair, genderqueer, genderfluïde, gender non-conform, agender en intersekse centraal, ongeacht wat hun seksuele geaardheid is. 

deze emancipatie is namelijk achtergebleven op de seksuele emancipatie en verdient daarom de volle aandacht.


iedereen moet zich vrij voelen om zichzelf te kunnen zijn, zonder opgelegde norm van buitenaf. de realiteit is helaas toch net even anders en onze emancipatie is vaak nog verre van voltooid.
ook in Nederland worden er nog dagelijks mensen gediscrimineerd en in elkaar geslagen om wie ze zijn of van wie ze houden. afgelopen decennia stond de strijd vooral in het teken van ‘mogen houden van wie we willen’ en het is tijd om nu de focus te verbreden naar het ‘mogen zijn hoe we ons voelen’. het is tijd om aandacht te besteden aan de diversiteit aan genderidentiteiten en ons zelfbeschikkingsrecht. we hebben het recht om af te wijken van de norm en de sekse die we bij geboorte hebben gekregen. genderidentiteit staat centraal tijdens Pride Amsterdam van 30 juli tot en met 7 augustus 2022 met het thema ‘My Gender, My Pride’.


wat is genderidentiteit?
gender gaat over ‘mannelijkheid’ en ‘vrouwelijkheid’ en alles daar tussenin. 
het gaat over ideeën en verwachtingen. over hoe een jongen of een meisje zich zou moeten gedragen. wat voor kleding een man of een vrouw zou moeten dragen. sekse is je geslacht, je lichaam en je lichamelijke kenmerken. bij je geboorte wordt daarmee bepaald of je een jongetje of meisje bent. dat komt op je geboortebewijs, en ook in je paspoort. 
genderidentiteit gaat over wat je bent, op basis van je eigen gevoel. 
sommige mensen herkennen zich niet in hun sekse en hebben een andere genderidentiteit. ze voelen zich niet jongen maar meisje, of andersom of ze vinden de hele indeling in man/vrouw niet toepasselijk, ze voelen zich iets er tussenin of wisselend. 
er zijn ook mensen bij wie de geslachtskenmerken niet eenduidig mannelijk of vrouwelijk zijn.


alle evenementen
de evenementen zijn dit jaar ruim 4 pagina’s vol, dus hier onder de link naar de pagina om zelf de agenda even door te kunnen neuzen. 

de wereldberoemde botenparade keert terug op zaterdag 6 augustus 2022.
deze is van 12.00 tot 18.00. 
i.v.m. COVID-19 zijn de botenparade deelnemers van 2020/2021 doorgeschoven naar de botenparade in 2022. hierdoor is er geen inschrijving geweest dit jaar.


er is zoveel waar ik over kan schrijven wat betreft Pride Amsterdam.
maar je kan natuurlijk ook gewoon zelf even je tijd nemen en op de website gaan kijken.

ik wens iedereen een super gezelige week met Pride Amsterdam.
wees trots op wie je bent, en wees de persoon die je wild zijn, your Gender, your Pride! 

tot het volgende blog ... 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Grote verandering bij PostNL

foto: ? PostNL komt om de dag langs Hoewel het aantal brievenbuspakketjes alleen maar toeneemt, staat PostNL toch op het punt om een grote v...