dinsdag 3 november 2020

kinderen en mondkapjes

tekening van Kathleen Amant.
dat kleine kinderen verplicht worden een mondkapje te dragen is iets wat waarschijnlijk niet zal gebeuren. verschillende onderzoeken tonen aan dat kinderen nauwelijks een rol spelen bij de verspreiding van het virus, en dat is ook waar het RIVM van uitgaat. omdat mondkapjes bedoeld zijn om te voorkomen dat jij het virus overdraagt aan iemand anders, lijkt er dus weinig reden ook kleine kinderen te verplichten tot het dragen van een mondkapje. dat zien we ook in de ons omringende landen, waar mondkapjes ook verplicht zijn zoals met het reizen van openbaar vervoer. in België moet iedere reiziger boven de 12 jaar een mondkapje dragen, ook bij bus- en tramhaltes en op treinstations. in Duitsland is een mondkapje in het ov verplicht voor kinderen vanaf 6 jaar. 

ook het UMCG (Universitair Medisch Centrum Groningen) ziet geen heil in het verplichten van mondkapjes voor echt jonge kinderen. "mondkapjes zijn niet schadelijk of gevaarlijk voor kinderen, maar door de pasvorm blijven ze natuurlijk niet goed zitten. daarnaast gaan kleine kinderen eraan trekken en dan hebben ze helemaal weinig nut. daarnaast wijst het ziekenhuis erop dat kinderen ook buiten mogen spelen zonder anderhalve meter afstand te houden. "het is natuurlijk een beslissing die door het kabinet zal moeten worden genomen, maar kleine kinderen verplichten een mondkapje te dragen, lijkt niet zinvol."

en dan hebben we nog de berichten die verschijnen en paniek zaaien onder de mensen wat betreft die mondkapjes bij kinderen. een artikel waarin wordt beweerd dat twee Duitse kinderen zijn overleden door het dragen van een mondkapje. dit stuk is op Facebook ruim 3.800 keer gedeeld. er is alleen helemaal geen bewijs dat er twee Duitse kinderen zijn overleden aan het dragen van een mondkapje. bovendien is er medisch helemaal geen reden om aan te nemen dat dit überhaupt mogelijk is. op maandag 7 september zakte een dertienjarig meisje plotseling in elkaar in een schoolbus, die in de buurt van Wörth am Rhein reed. het meisje droeg tijdens de busrit een mondkapje en overleed dezelfde dag nog in het ziekenhuis. op Facebook en Twitter al snel geruchten dat het meisje is overleden aan zuurstoftekort doordat zij een mondkapje droeg. het bericht werd onder anderen door de Duitse AfD-politica Birgit Malsack-Winkemann gedeeld. de Alternative für Deutschland is een rechts-populistische partij die het in het Duitse coronadebat vaak niet eens is met de getroffen maatregelen. tot op de dag van vandaag is er alleen geen enkele aanwijzing dat het meisje is overleden aan de gevolgen van het dragen van een mondkapje. dit zijn dan verhalen uit Duitsland maar zou het kunnen dat kinderen stikken door de mondkapjes?

de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) Károly Illy sluit eveneens uit dat er kinderen zijn overleden door het dragen van een mondkapje. Illy die tevens kinderarts bij het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht is, concludeert: "dit verhaal is compleet uit de lucht gegrepen. medisch gezien is er geen enkele reden om aan te nemen dat dit zou kunnen gebeuren." Illy benadrukt dat mondkapjes er alleen voor zorgen dat druppels gedeeltelijk worden tegengehouden. "het opnemen van zuurstof wordt niet belemmerd door het dragen van een mondkapje." Illy houdt het dan ook niet voor mogelijk dat kinderen last kunnen krijgen van zuurstoftekort door het dragen van een mondkapje. 

ik denk dat het ook van persoon tot persoon zal verschillen of jij je kind(eren) wel of niet mondkapjes laat dragen. waar voel jij je meer prettig onder is denk ik de hoofdzaak die voor jouw als ouder geldt. maar het is wel leuk en heel lief als je je boodschappen aan het doen bent en zo een kleuter je aanspreek dat zij, net als jij een roze mondkapje heeft. en dat moeder gaat uitleggen dat ze het zelf wilde zo een mondkapje, dat hoeft voor mij niet. je hoeft geen uitleg te geven, eigen keuze! een ding staat wel vast: kinderen van 3 jaar of jonger vallen buiten de verplichting!



tot het volgende blog ...



*dit blog is ook via mamaplaats.nl te lezen!*


 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

postcrossing#383

Hallo en welkom bij een nieuwe postcrossing. Jaargang 8 alweer, daarmee is postcrossing het langslopende item hier op het blog.  Dat vond ik...