dinsdag 24 november 2020

hoeveel geld scheelt lager stoken nou echt?

nu de temperaturen buiten steeds verder dalen, kiezen veel mensen ervoor om de verwarming een graadje hoger te zetten. 
heerlijk warm, op de bank en tv kijken of misschien lekker languit lezen. ik kan er van genieten.
nou zou je denken dat zo’n graadje niet heel veel uitmaakt op je energierekening, maar klopt dit wel echt?

hoeveel kost het?
misschien nog interessanter om te weten, is hoeveel het je scheelt als je de verwarming juist een graadje lager zet. dus van 21 naar 20 graden, bijvoorbeeld.
volgens Milieu Centraal, een platform dat vol duurzame tips en adviezen staat, zou je ongeveer 100 euro per jaar kunnen besparen als je de verwarming een graadje lager zet. 
dit betekent dus andersom ook dat als je de verwarming nu een graadje hoger zet, dit je ongeveer 100 euro extra kost per jaar. 
als je normaal gesproken de verwarming op 18 graden hebt staan en je ‘m nu ineens elke dag op 22 graden zet, dan kan dit je zo 400 euro extra op je jaarrekening kosten.

ideale temperatuur
je kan een hoge rekening voorkomen door je verwarming niet al te hoog te zetten, maar je hebt natuurlijk ook geen zin om een hele dag thuis te zitten koukleumen. 
dus wat is nu een redelijke temperatuur om thuis in te werken? 
als we Milieu Centraal moeten geloven, dan is 19 graden zeker genoeg als je thuis bezig bent.
de Arbo Unie spreekt dit een beetje tegen: volgens hen is 21 graden de beste temperatuur om in te werken, al mag het in de winter wel ietsje kouder zijn. 
misschien kun je het daarom toch het best op 19 à 20 graden houden. 
en wist je dat je ook wat geld op je stookkosten kunt besparen door je verwarming te ontluchten? 

als je er dan toch voor kiest om de verwarming wat lager te zetten, wat kan je dan doen om toch warm te blijven?
*drink iets warms
door een kopje thee of koffie te drinken, krijg je het sneller warm en zal je minder snel de thermostaat hoger willen zetten. door een verwarmd kopje vast te houden, zullen je handen al opwarmen en krijg je het vanzelf iets warmer.
*zorg dat je voeten warm zijn
door een lekker paar dikke sokken of pantoffels te dragen, zal je het overal warmer krijgen. wanneer je voeten warm zijn, is de rest van je lichaam dat ook sneller, want je gevoelstemperatuur is erg afhankelijk van de warmte van je voeten. 
zorg er daarom altijd voor dat je iets lekker warms draagt. vooral als je stil zit.
*doe de gordijnen dicht
met de gordijnen dicht komt er minder kou van de ramen naar binnen. 
die gordijnen dienen eigenlijk als een goedkoop stukje extra isolatiemateriaal (nou ja, goedkoop?) vooral zwaardere gordijnen houden de kou goed buiten en de warmte goed binnen. 
natuurlijk is het niet heel gezellig om overdag met dichte gordijnen te zitten, maar wél een goede manier om ’s nachts de warmte van de dag goed vast te houden, zodat je de volgende morgen niet in een ijskoud huis wakker wordt.
*sluit de deuren
sluit deuren van kamers waar je niet in hoeft te zijn, om tocht te voorkomen en de warmte in een ruimte vast te houden. door de deur dicht te doen maak je de barrière tussen de kou van buiten en de kamer binnen groter.
*leg een vloerkleed neer
een vloerkleed houdt de kou van de vloer goed tegen en voelt ook nog eens een stuk warmer onder je voeten. kies vooral een wat dikker kleed uit dat extra zacht aanvoelt zodat je voeten ook lekker warm blijven. die pakketvloeren zijn mooi maar niet echt handig met kou.
*steek wat kaarsen aan
kaarsen zijn een goedkope warmtebron en daarbij ook nog hartstikke sfeervol. vooral in kleinere ruimtes brengen ze enorm veel warmte met zich mee. ga voor een groot exemplaar dat lang brandt en je hebt er wekenlang plezier en warmte van.
*wees actief
zelfs als je thuis werkt, is het verstandig om soms even een rondje te gaan lopen. al is het maar door je eigen huis. door actief te blijven, kun je ook warm blijven zonder verwarming. beweging stimuleert namelijk de bloedsomloop, waardoor je het warmer krijgt. zorg er dus voor dat je regelmatig pauzes neemt en even opstaat om je benen te strekken. dit geeft je ook weer energie om daarna weer aan het werk te gaan.

ik zelf ben momenteel een kou kleum, de verwarming staat bij ons op 21 graden en nog heb ik het koud!
een van de reden die daar in mee kan spelen is de overgang waar ik in zit.
mijn hormonen huishouden is een rommeltje en kou kan iets wezen wat je kan ervaren.
de kachel probeer ik te houden op wat ik altijd zou doen in de wintermaanden, verder trek ik van die lekker gebreide sokken aan die ik nog had bewaard van mijn vader en trek een van de eigen gebreide dekens over mijn benen. kaarsje aan op de tafel en ik kom de avond wel door!

hoe jij ook stookt is helemaal aan jezelf. maar ik ga niet zitten kou kleumen en wil het gewoon aangenaam warm hebben.
dus hou het warm en tot het volgende blog .... 






Geen opmerkingen:

Een reactie posten

postcrossing#383

Hallo en welkom bij een nieuwe postcrossing. Jaargang 8 alweer, daarmee is postcrossing het langslopende item hier op het blog.  Dat vond ik...