donderdag 5 december 2019

katten buiten laten lopen zou illegaal zijn!?

komt jouw kat of katten dagelijks even buiten voor een frisse neus? dan zou je dus eigenlijk illegaal bezig zijn. 
volgens de Europese regels voor natuurbescherming zouden huiskatten niet buiten mogen lopen. de reden: ze zijn de grootste uitroeiers van bedreigde diersoorten ter wereld!
in Nederland alleen al worden naar schatting jaarlijks zo’n 140 miljoen dieren door katten gedood, waarvan de helft door katten met een baasje. de optel som heeft dus zwerfkatten en gehuisvestigde dieren opgeteld.
katten jagen namelijk op vogels, kleine zoogdieren, amfibieën en vissen, en zouden een gevaar zijn voor bijna 370 bedreigde diersoorten.
volgens Europese richtlijnen zijn loslopende katten daarom illegaal. 
in de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn staat aangegeven dat bepaalde diersoorten en hun leefgebieden beschermd moeten worden. 
een kat in deze gebieden loslaten is in strijd met deze richtlijn. mocht iemand een rechtszaak aanspannen tegen jouw loslopende kat, dan is de kans groot dat je die rechtszaak gaat verliezen.
een stel juristen kwamen tot deze conclusie,  ze legde ook uit dat dit helemaal niet zo vreemd is. 
elk ander huisdier gaat niet zonder baasje naar buiten, van honden tot slangen. de uitzonderingspositie van de kat is eigenlijk heel gek. 
volgens hen zouden katten ook gewoon uitgelaten kunnen worden met een riem. 
in drukke steden is dit zelfs beter voor hun eigen veiligheid.


voor nu worden er door gemeentes geen maatregelen genomen tegen loslopende katten, maar volgens de wetenschappers gaat dit niet lang meer duren. 
ook al is het niet je bedoeling om wilde dieren te schaden wanneer je het kattenluik openlaat, dat is wel wat er op grote schaal gebeurt. 
de schade door de kat is te groot om een uitzondering op de wet te blijven.
dus heb ik zo een gevoel dat we na de hondenbelastingen toch ook wel eens de kattenbelasting kunnen gaan krijgen.
het zal denk ik toch ook de nodige problemen gaan geven als je kat op eens niet meer naar buiten mag terwijl hij of zij dat nu wel doet.
ik heb er vier rond lopen ... in huis!
ze komen nooit buiten. leverd dat dan mij weer voordelen op?
we zien wel wat we als katten-eigenaren weer kunnen verwachten.

tot het volgende blog ....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

postcrossing#383

Hallo en welkom bij een nieuwe postcrossing. Jaargang 8 alweer, daarmee is postcrossing het langslopende item hier op het blog.  Dat vond ik...