donderdag 14 maart 2024

Dingen die duurder zijn geworden in 2024

foto: Freepik
Dat alles duurder wordt hoef ik je niet te vertellen. 
Toch kan ik me voorstellen dat het fijn is om alles op een rijtje te hebben staan. 
Sommige dingen zijn waarschijnlijk geen verrassing en laten we eerlijk zijn: is er ooit een jaar geweest waarbij niks duurder is geworden of gelijk is gebleven? 
Ik kan er zo gauw geen bedenken.


Het prijsplafond
Na onder andere het uitbreken van de oorlog in Oekraïne stegen de energiekosten flink. Er waren geen vaste contracten meer en de prijzen schoten door het dak. En dus kwam de overheid met een prijsplafond op energiekosten om te voorkomen dat we de rekening niet meer konden betalen. Deze regeling is anno 2024 gestopt.
In 2023 was de stroom dus tot een bepaalde prijs relatief goedkoop, maar vanaf 1 januari 2024 verandert dit. 
Dan ga je voor je verbruik weer de prijzen betalen die je hebt afgesproken met je energieleverancier. Wat dat betekent voor de kosten, is afhankelijk van je contract. Als je nu een vast contract hebt, dan geeft dat je zekerheid dat het leveringstarief gelijk blijft. 
Houd er wel rekening mee dat de gas- en stroombelasting zijn aangepast vanaf 1 januari 2024, net zoals de netbeheerkosten.

Afvalstoffenheffing en rioolheffing worden duurder
De afvalstoffenheffing stijgt met ongeveer 6 procent.
Voor het ophalen en verwerken van huisvuil betalen huishoudens nu ongeveer € 344, de Vereniging Eigen Huis heeft laten weten dat deze heffing per gemeente kan verschillen. 
Zo betaal je in Rijswijk het meest, namelijk € 533. Dat is een groot verschil met de gemeente waar je het minste betaalt aan afvalstoffenheffing. 
In Nederweert betalen huishoudens namelijk maar € 151.
Ook het bedrag van de rioolheffing gaat omhoog, met gemiddeld 4,5 procent om precies te zijn. 
En ook op dit gebied verschilt het bedrag per gemeente flink. 
Zo betaal je in Gouda € 530 en in Koggenland € 102.

*Vergeet niet dat er op deze kosten ook ontheffing kan worden gegeven. 
Dan hoef je niks te betalen. Check even bij jouw gemeente wat je daarvoor moet doen om in aanmerking te komen voor ontheffing.

Parkeerbelasting stijgt
Bij de al genoemde zaken blijft het helaas niet, want ook de parkeerbelasting gaat omhoog. 
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten laat weten dat het gaat om een stijging van €4,20. Niet per se een prijsstijging waar je u tegen zegt, maar toch: je gaat alsnog meer betalen dan je in het afgelopen jaar deed.
En ook hier geldt dat je bij de ene plek meer betaalt voor het parkeren dan op de andere. 

Hondenbelasting
Hoe lief  je viervoeter ook is, je moet er wel belasting voor betalen. 
Nu zijn er ook gemeenten waar je geen hondenbelasting hoeft te betalen.
Mocht dat niet het geval zijn, dan gaat die belasting ook nog omhoog. 
En dit scheelt ook weer per gemeente, zo stijgt in Hoeksche Waard de belasting in 2024 met €3,05, daarmee kom je uit op een bedrag van €95,80. 
In Ede stijgt de belasting percentueel gezien sneller, daar betaalden je in 2023 nog € 37,92, maar in 2024 € 48,96.

Limonadetaks
Limonadetaks, dit in de hoop van het kabinet om mensen te motiveren om gezonder te drinken. Deze zogenoemde ‘limonadetaks’ geldt ook voor plantaardige alternatieven voor zuivel, zoals havermelk en andere alcoholvrije dranken.
We hebben het misschien niet echt nog gemerkt maar de prijsverhoging van een paar cent op jouw cola had dus met de limonadetaks te maken en daar komt nu ongeveer 17 cent bij. Dit betekent dat je 26 cent belasting per liter betaalt in 2024. 

foto: Shutterstock
Drinkwater
 Als we het dan toch over drinken hebben: ook het drinkwater wordt duurder in 2024. Dit jaar betaal je namelijk € 2,19 per kubieke meter, oftewel, 1.000 liter. 
Volgend jaar stijgt de prijs met 9 tot 10 procent, laat het Drinkwaterplatform weten. Deze stijging is het gevolg van de inflatie en hogere kosten.

Bijna alle salarissen omhoog
Wat dan wel weer even goed uitkomt met alle hoge kosten is dat we iets meer salaris gaan ontvangen. Volgens HR- en salarisdienstverlener ADP Nederland gaan we er dit jaar in salaris bijna allemaal op vooruit. 
In 2024 gaan vrijwel alle salarissen omhoog. De stijging is het grootst bij het minimumloon. 
De stijging betekent niet per se dat iedereen straks meer geld heeft om uit te geven. Het ADP houdt namelijk geen rekening met hogere verzekeringspremies en duurdere boodschappen.

Ik denk dat het huishoudboekje er bij iedereen verschillend zal uitzien.
Sommige uitgaven kun je bijna niet bezuinigen en wil je ook wel besparen?
Of geniet je gewoon van het leven en accepteer je de kosten? 
Ik denk dat we wel reëel moeten zijn dat bepaalde dingen gewoon bij de huidige maatschappij horen. 
Maar er moet wel een grens zijn en helaas zijn er nog genoeg mensen die in armoede moeten leven om hun vaste lasten te kunnen betalen en dat zou iets moeten zijn waar ze beter naar moeten kijken om het leven voor hen betaalbaar te maken. 

(bron: Margriet)

tot het volgende blog … 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

postcrossing#383

Hallo en welkom bij een nieuwe postcrossing. Jaargang 8 alweer, daarmee is postcrossing het langslopende item hier op het blog.  Dat vond ik...