dinsdag 12 maart 2024

De suikertaks

foto: Shutterstock
Vanaf 1 januari 2024 geldt een zogezegde ‘suikertaks’ op producten.
Dat betekent niet dat je meer gaat betalen voor een pak suiker, maar wel voor producten waar veel suiker in zit, zoals cola, sap en alcoholvrij bier. 
Het is bedoeld om overgewicht tegen te gaan en daarmee ook de bijbehorende gezondheidsrisico’s.

In Nederland richt de suikertaks zich voornamelijk op niet-alcoholische dranken, zoals frisdranken en alcoholvrij bier. 
Het gaat ook om de light- en zero-producten, want deze worden meegerekend als frisdrank.
De belasting zorgt voor een prijsstijging van deze dranken. 
Gemiddeld ga je zo’n 7 à 8 cent per blikje meer betalen, wat neerkomt op een stijging van ongeveer 10 procent. 
Hoe meer frisdrank, hoe hoger de prijs. Bij een fles cola betaal je dus nog meer extra. 
Stel: je koopt een blikje Coca-Cola Zero. In de supermarkt betaal je daar nu € 0,79 voor, zonder suikertaks. Met de heffing kost het blikje straks € 0,87 cent. 
Door die extra kosten hoopt de overheid dat je frisdrank niet of minder koopt.

Overgewicht bestrijden
Het idee achter deze suikertaks: hoe meer een product kost, hoe minder mensen het kopen. 
Dit is dus een manier om overgewicht te bestrijden. En dat is hard nodig, want volgens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft de helft van de volwassenen in Nederland overgewicht. 
Onder mannen is dat 54,3 procent en bij vrouwen 46,2 procent. 
En bijna 14 procent heeft ernstig overgewicht (obesitas).

Volgens het ministerie kan overgewicht in Nederland meerdere oorzaken hebben. Het kan persoonsgebonden zijn, zoals leeftijd, geslacht, bloeddruk of genen. 
Het kan ook liggen aan leefstijl en gewoonten, zoals voeding, beweging, slaap en stress. Leef-, woon- en werkomstandigheden, bijvoorbeeld inkomen, sociaal netwerk en huisvesting, spelen ook een rol.

foto: Freepik
Verhoogd risico op diabetes
Volgens het Diabetes Fonds verhoogt de consumptie van dranken met toegevoegd suiker (zoals sucrose, fructose of glucose) het risico op diabetes. 
Uit onderzoek kwam naar voren dat de kans op diabetes type 2 met 20 procent stijgt als je 330 milliliter (één blikje) suikerrijke dranken per dag drinkt.
Dit geldt ook voor suikerhoudende dranken waaraan geen suiker is toegevoegd, zoals fruitsap, en light- en zero producten. 
Bij beide soorten dranken is het suikergehalte namelijk vergelijkbaar.

Bemoeienis overheid
Hoewel het mogelijk met alle goede bedoeling wordt gebracht, denk ik dat de meesten er hetzelfde over denken als ik: waar bemoeit het ministerie zich mee? 
Ik denk ook niet dat die paar cent extra gaat helpen om mensen ervan te weerhouden om dit soort dranken te kopen.
Boodschappen zijn tegenwoordig toch wel gestegen in de prijs, dus of dat nu is door de suikertaks of gewoon prijsverhoging, mensen zien het niet meer als een bijzonder iets. Het hoort bij ons dagelijkse leven, alles is duurder geworden. 
Dus op dat punt slaat het ministerie de plank helemaal mis.
Wel zouden met deze suikertaks bijvoorbeeld flessen water goedkoper zijn geworden en ook andere gezondere producten zouden in prijs moeten dalen. 
Ik heb het nog niet gezien, maar als ze inderdaad gezond betaalbaar gaan maken dan is de stap naar gezonder makkelijk gezet.
Maar ik zal ook zeker nog steeds cola drinken en een beetje chips erbij eten, onderuit op de bank een film kijken, daar hoort cola en chips bij. 

(bron: Margriet)

Tot het volgende week …


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

postcrossing#383

Hallo en welkom bij een nieuwe postcrossing. Jaargang 8 alweer, daarmee is postcrossing het langslopende item hier op het blog.  Dat vond ik...