donderdag 30 november 2017

stop kindermishandeling!

Uit een rapport blijkt dat bijna een kwart van de gemeenten nog steeds geen of onvoldoende preventiebeleid heeft.
steeds meer gemeenten in Nederland hebben een beleid om kindermishandeling te voorkomen.
maar ze weten niet daar mee de kinderen en ouders die het nodig hebben kunnen bereiken.
dat bleek uit een rapport van het Nederlandse Jeugdinstituut.

in een online enquête waaraan 169 gemeenten deelnamen geven gemeenten aan dat ze maar beperkt zicht hebben op de doelgroepen met een verhoogd risico op kindermishandeling. 
wel is dit verbeterd ten opzichte van het onderzoek van de Kinderombudsman uit 2014, toen twee derde van de gemeenten aangaf voor geen enkele doelgroep specifiek beleid te hebben.
steeds meer gemeenten ontwikkelen een beleid om kindermishandeling tegen te gaan. maar noemt het is onbegrijpelijk dat toch nog achttien procent van de gemeenten onvoldoende preventiebeleid heeft en daarnaast 5 procent van de gemeenten aangeeft helemaal niet aan preventie te doen. 
ook ontbreekt het in veel gemeenten aan voorlichting aan jonge ouders over geweldloos opvoeden.


de presentatie van het rapport in Den Haag luidde de Week tegen Kindermishandeling in. naar schatting worden 118.000 kinderen per jaar mishandeld. 
dat betekent dat gemiddeld in iedere schoolklas van dertig leerlingen één kind zit dat te maken heeft met verwaarlozing, fysiek of psychisch geweld. 
geschat wordt dat mishandeling leidt tot vijftig doden per jaar.
Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) laat weten dat de aanpak ervan de komende jaren een "absolute prioriteit" heeft. 
voor tienduizenden kinderen in Nederland is het de dagelijkse realiteit. kindermishandeling is, samen met andere vormen van huiselijk geweld, het grootste geweldsprobleem van onze samenleving, aldus de minister. 
hij komt in het voorjaar met een actieplan om de mishandeling van kinderen "drastisch" terug te dringen. 


tot het volgende blog ....


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

kattenstreken#78

Welkom bij kattenstreken! Een blog waarin ik de foto’s deel met jullie van mijn 3 kleine monsters en het verhaal achter de foto’s. Soms grap...