donderdag 26 april 2018

overlevende van Titanic

op 10 april 1912, ging Titanic op zijn eerste en laatste reis. 
Meer dan 2.000 passagiers stapten aan boord van het schip en ongeveer 1.000 mensen kwamen afscheid nemen van hun familieleden. 
in de nacht van 14 op 15 april botsten het enorme schip tegen een ijsberg en zonk. 
ongeveer 700 mensen overleefden.
bijna iedereen kent het trieste verhaal van het zinkende schip.
er zijn veel mythes en theorieën over waarom het schip zonk: sommige mensen denken dat de snelheid van het schip te hoog was in een gevaarlijk gebied, sommige mensen geven het weer de schuld, en anderen denken dat het gewoon pech was. 
maar alleen de mensen die de crash hebben overleefd, konden ons vertellen wat er die dag echt gebeurde.
dit verhalen van mensen die de verschrikkelijke crash van de Titanice hadden overleefd.


Margaret Brown
toen ze in Europa was, kreeg ze een bericht dat haar kleinzoon ziek was en ze besloot onmiddellijk naar New York te gaan om hem te bezoeken. 
vanwege deze snelle beslissing wisten maar heel weinig mensen, inclusief haar familie, dat Margaret op de Titanic was.
nadat het schip de ijsberg had geraakt, werd Margaret in boot № 6 geplaatst waar ze leiding nam omdat de man die er eigenlijk verantwoordelijk voor was emotioneel onstabiel was. 
tegen de tijd dat Carpathia New York bereikte, werd Margaret gekozen als de voorzitter van het comité van de overlevenden en slaagde erin bijna $ 10.000 op te halen voor de behoeftigen. 
ze verliet Carpathia niet totdat ze ervoor had gezorgd dat iedereen de medische hulp kreeg die ze nodig hadden.
Margaret Brown ontving een medaille voor het helpen van de overlevenden van de Titanic en kreeg later de Nationale Orde van het Legioen van Eer voor haar werk tijdens de Eerste Wereldoorlog. 
ze stierf als gevolg van een hersentumor in New York op 65-jarige leeftijd.
een ander interessant feit over Margaret Brown is dat ze nooit Molly werd genoemd. 
deze naam is verzonnen in Hollywood.


Joseph Bruce Ismay
Joseph Bruce Ismay was de voorzitter van  White Star Line en hij was de persoon die verantwoordelijk was voor de bouw van de Titanic . 
hij werd gered op een boot en in zijn getuigenis, zei hij gedurende de laatste paar minuten aan boord van de Titanic zichzelf in veiligheid te hebben gebracht om niet met het schip te vergaan.
na de crash werd Ismay bekritiseerd door de pers en beschuldigd van het ontsnappen van het schip terwijl er nog steeds vrouwen en kinderen aan boord waren. 
later schonk hij veel geld aan het fonds van dode matrozen en het handelsfonds tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Ismay bleef de rest van zijn leven zo veel mogelijk buiten beeld, vele hebben beweerd dat hij zelfmoord zou hebben gepleegd uit schuld gevoel maar dit is onjuist.
hij stierf op 74-jarige leeftijd aan trombose.


Violet Constance Jessop

Violet Constance Jessop was stewardess van de cruiseschepen van White Star Line
zij overleefde 3 scheepsrampen.
Ze was aan boord van de Olympic toen het in 1911 in Hawke crashte, ze werkte op de Titanic die in 1912 zonk, en tijdens de Eerste Wereldoorlog was ze aan boord van het hospitaalschip Britannic aan het werk toen die zonk na een ontploffing van een mijn.
ondanks al deze gebeurtenissen bleef Violet werken op schepen en in 1950 ging ze naar Great Ashfield in Suffolk waar ze haar huis vulde met haar herinneringen aan haar 42 jaar die ze door had gebracht op zee. 
Violet Jessop stierf op de leeftijd van 83 als gevolg van hartfalen.
de weeskinderen van Titanic
Michel(3 jaar) en Edmond Navratil (2 jaar) waren op het schip met hun vader onder de valse namen, Luis en Otto. de vader wiens naam ook Michel was, beweerde een weduwnaar te zijn en vertelde iedereen dat zijn vrouw dood was. maar echter was hij gescheidde van zijn vrouw en had hij de kinderen mee zonder het haar te laten weten. 
toen het schip begon te zinken, nam Michel de kinderen en zette ze op de laatste reddingsboot.
omdat hun vader stierf en de kinderen nog klein waren en geen Engels spraken, was het erg moeilijk om hun familieleden al heel lang te vinden. 
later zag de moeder van de jongens hun foto in een krant en werden ze herenigde op 16 mei met haar kinderen.
Michel trouwde en werd professor in de psychologie, hij woonde de rest van zijn leven in Montpellier en stierf op 92-jarige leeftijd.
Edmond was ook getrouwd. hij werkte als architect en bouwer, sloot zich aan bij het Franse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog en stierf op 43-jarige leeftijd.

de laatste overlevende van Titanic stierf op 31 mei 2009, zij was 2 maanden oud toen de ramp gebeurde. ze stierf op 97 jarige leeftijd.
de verhalen leven nu voort verteld door de nakomelingen van de slachtoffers.
hoewel Titanic een van de meeste besproken rampen is in de geschiedenis is dit niet de grootste ramp van alle rampen die we kennen met schepen.
toen op 26 september 2002 de Joola bij Senegal kapseisde kwamen er ruim 1863 mensen om het leven.


tot het volgende blog .... 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten