dinsdag 12 april 2022

ik lees ... Vijftig tinten grijs

Ik lees graag, en in dit blog deel ik boeken die ik heb gelezen en graag als leestip met jullie deel.
Mijn smaak in boeken is erg breed, literatuur, romans, crime, fantasie, science fiction, eigenlijk alles wat mijn wel aanspreek wat je op de achterkant leest. 
Boeken van een bepaalde schrijver of schrijfster, boeken die verfilmd zijn of gewoon zo een simpel supermarkt romannetje. 
Boeken die ik gloednieuw koop of ergens op een boekenmarkt of gewone op de rommelmarkt ben tegen gekomen.
Een boekwinkel is voor mij als een snoepwinkel voor kinderen.
Een boek is van papier en hou je in je handen vast, geen apparaat met van die digitale boeken, dat is niks voor mij.
O ja ... ik lees Nederlandse boeken maar ze zullen vast ook in andere talen verkrijgbaar zijn.



Vijftig tinten grijs 
de 50 tinten reeks 
E.L James 

samenvatting
Vijftig tinten grijs is het eerste deel van de zinderende trilogie die in Amerika en Engeland al honderdduizenden vrouwen in vuur en vlam heeft gezet. 
Vijftig tinten grijs vertelt hoe de jonge, onbevangen literatuur studente Anastasia Steele onverwachts in aanraking komt met de charismatische, mysterieuze miljonair Christian Grey. Ze is direct betoverd door hem, maar probeert hem uit haar hoofd te zetten: hij is te rijk en te hoog gegrepen voor haar. 
Totdat Grey op een dag ineens in de winkel staat waar ze parttime werkt. Vanaf dat moment zal Christian Grey Anastasia geen moment meer met rust laten. 
Steeds dieper trekt hij haar zijn wereld van duistere seksuele fantasieën in. Anastasia geniet aanvankelijk zeer van alles wat Grey haar op seksueel gebied leert en van de luxe en rijkdom waarmee hij haar omgeeft. Maar meer en meer krijgt Grey de verliefde Anastasia in zijn macht. Zijn donkerste en diepste wens: totale controle over haar. Christian Grey is verslavend gevaarlijk.

E.L. James, moeder van twee kinderen, en werkte als uitvoerend televisieproducent. Sinds haar jeugd droomde ze ervan om verhalen te schrijven, maar die droom stelde ze uit voor haar familie en haar carrière. Uiteindelijk nam ze de pen op. 
Het resultaat: de succesvolste erotische trilogie aller tijden. 

taal: Nederland
bindwijze: paperback 
verschijningsdatum: Mei 2012
aantal pagina’s: 526
categorieën:  literatuur en roman 

De serie bevat 6 boeken: 
1.Vijftig tinten grijs
2.Vijftig tinten donkerder 
3.Vijftig tinten vrij

4.Grey 
5.Donkerder 
6.Vrij 

De laatste 3 zijn eigenlijk dezelfde verhalen als de eerste 3 boeken maar in deze delen beleven we het vanuit het oogpunt van Christian Grey.
Het bevat dus zeker ook wel nieuwe dingen.
Door Christians eigen woorden en door zijn gedachten, overpeinzingen en dromen, geeft E L James een verfrissend ander perspectief op de liefdesgeschiedenis die wereldwijd miljoenen lezers betoverde.


Veel seks en meerdere keren achter elkaar … het eerste boek leest op zich wel lekker weg, na scène nummer ‘ik ben de tel kwijt’ weet je het wel en begon ik het toch allemaal wat overdreven te vinden zoals het was beschreven en ook hoe sommige reageren op de boeken met ‘geweldig’. 
Laten we eerlijk zijn, het is absoluut geen literair hoogstandje. Daarvoor is het denk ik ook niet geschreven, het verhaal is een beetje cheezy, en toch een beetje een fantasie op papier die we aantrekkelijk vinden. Heerlijk om even mee onderuit te zakken en je dagelijkse sleur te vergeten.
E.L.James schreef het op zich helemaal niet zo slecht. Ze heeft een vlotte pen en in het begin zit er zelfs wat aanstekelijke humor in. De erotiek zorgt voor de rest vermoed ik.

ik had het vrij snel uitgelezen en kan ik niet wachten om met deel 2 te beginnen! 
Dat boek vond ik tegenvallen en had halverwege iets van: er moet iets gebeuren anders klap ik het dicht en is het een dikke doei. Gelukkig kwam er toch nog een beetje spanning wat het verlezen waard was.
Deel 3 was vanaf het begin gewoon goed, je komt gelijk goed in het verhaal en het blijft ook boeien, maar dat vind ik persoonlijk.
Over het algemeen zijn het van die boeken waar je niet te veel bij moet nadenken en gewoon 
maar moet lezen. 

Vijftig tinten: Grey heb ik intussen ook gelezen en die nemen je weer helemaal mee terug naar hoe het begonnen vanuit de beleving van Christian Grey.
Het boek is natuurlijk erg voorspelbaar omdat je al weet wat er allemaal te gebeuren staat. Toch maakte dat het boek niet saai en je leest nu ook bepaalde gedachten die Christiaan heeft. 
De delen Donkerder en Vrij heb ik ook liggen maar deze heb ik nog niet gelezen. 

waar te koop
Bij Bol.com kun je het eerste deel Vijftig tinten grijs al kopen voor ongeveer 10 euro(+verzendkosten). 
De twee andere delen liggen wat prijs stukken hoger, de prijs ligt rond de 45 euro bij Bol.com.
voor deel 4: Grey betaal je ongeveer 12,99 euro(+verzendkosten) bij Bol.com.
Deel 5: donkerder heb ik alleen bij Bol.com kunnen vinden als tweedehands boek voor ongeveer 22 euro. 
en tenslotte deel 6: vrij, deze is nog bij Bol.com te koop voor 20,00(+verzendkosten) 
van deze 3 heb ik geen box kunnen vinden in het Nederlands wel kun je er een vinden in het Engels, ook bij Bol.com. 

De boeken zijn niet heel makkelijk meer te vinden als nieuwe boeken. Dat is een beetje jammer, maar zoek eens rond op tweedehandse boeken marktjes en winkels, wie weet kun je ze daar nog wel voor een leuk prijsje vinden.
En anders vrees ik dat je toch naar E-books zal moeten gaan die zijn nog volop verkrijgbaar. De prijs varieert van 6 tot 15 euro. 

tot het volgende blog .... 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Scooziemouse GameTalk #4

Verwacht geen high tech gaming van mij, maar er zijn genoeg leuke spelletjes die erg leuk zijn om te spelen.  Sommig via een computer en and...