vrijdag 1 juni 2018

het Leger Des Heils


op  2 juli 1865, wordt onder de naam East London Revival Society opgericht door William Booth in London. sinds die tijd verspreid heeft over honderdachtentwintig landen.  in 1878 verandert de naam naar The Salvation Army (Leger Des Heils).
Het Leger des Heils combineert de verkondiging met het praktiseren van de geloofsovertuiging in de vorm van directe maatschappelijke hulpverlening aan diegenen in de samenleving die geen hulp hebben, zoals daklozen, prostituees en verslaafden.
de boodschap die het echtpaar Booth bracht sloeg aan, al werden ze soms bekogeld met straatvuil, rotte eieren en dode ratten.
een van de eerste zalen die in gebruik werd genomen was de People’s Mission Hall, een gebouw waar 1500 mensen konden samenkomen om naar de prediking te luisteren, maar waar per dag ook 5000 liter soep kon worden gemaakt.
volgens William Booth hadden hongerige magen geen oren.
gaandeweg kwamen een uniform en een pet in gebruik waarop driemaal de letter S te zien was: Soup, Soap and Salvation.
in maart 1880 kwam commissioner Railton, met zeven vrouwelijke officieren, in New York, en had het Leger zijn eerste vestiging overzee.
soldaten werden ter plekke geworven.
zo ook in andere landen:
Frankrijk (1881 onder aanvoering van Catherine (de Maréchale) Booth, de oudste dochter van William en Catherine),
India (1882), Zuid-Afrika (1883).
toen William Booth in 1912 stierf, was het leger in tientallen landen gevestigd.

in 1887 startte het Leger des Heils een offensief in Nederland.

drie personen speelden een belangrijke rol:
Carl Ferdinand Schoch, een gepensioneerde artillerie-officier, die samen met zijn vrouw werk verrichten voor het Leger.
Gerrit Juriaan Govaars, onderwijzer, die via een vriend uit Frankrijk in Nederland met een verkregen uniform voor het Leger werk verrichten in Nederland.
en John K.Tyler, een Engelse ex zeeman die als heilsofficier de leiding van het werk in Nederland kreeg.
op 8 mei vond de eerste evangelisatiebijeenkomst plaats in een zaal aan de Gerard Doustraat in Amsterdam.
in 1978 telde het Leger des Heils in Nederland 100 korpsen en 75 inrichtingen.
vooral Majoor Bosshardt (laatstelijk 'luitenant-kolonel) maar in de volksmond nog steeds 'majoor' en haar "Goodwill-centrum" in Amsterdam hebben het Leger des Heils na de oorlog een gezicht gegeven.
ze werd een nationale figuur toen ze op 19 februari 1959 op de televisie verscheen. ze werd bekend als "een van de weinigen die spontaan door voormalig koningin Juliana werden gezoend en als de heilsofficier die samen met Prinses Beatrix de Strijdkreet verkocht in Amsterdamse kroegen
"Majoor" Bosshardt overleed op 25 juni 2007 op 94-jarige leeftijd.

naast het kerkelijke genootschap wat vanuit het Leger Des Heils wordt verzorgt, vult het Leger een welzijns en zorg taak uit.
de opvang van en hulpverlening aan dak- en thuislozen in het algemeen, en mensen zonder hulp is daarvan het meest bekend.
ook worden er mogelijkheden geboden voor mensen die alleen zijn of door lichamelijke beperking moeilijk zelf kunnen koken.
het Leger bieden via verschillende korpsen in het land de mogelijkheid om gezamenlijk maaltijden te gebruiken.
verschillende korpsen hebben de zogezegde Raad- en Daadbalie.
hier kunnen mensen terecht voor vragen,hulp bij problemen of als ze een luisterend oor nodig hebben. indien nodig kan er directe concrete hulp worden gegeven.
eenzaamheid is een groot probleem in onze samenleving.
vele korpsen zetten zich hierbij dan ook voor in om deze groep regelematig te bezoek voor een luisterend oor maar bijvoorbeeld ook om lichte werkzaamheden te verrichten.
op verschillende plaatsen zijn in de loop der jaren ook de zogezegde kringloopwinkels gekomen. hier kun je vaak ook terecht voor je sociaal contact en je kopje koffie.
de spullen die nog goed genoeg zijn voor een tweede of misschien wel derde ronde kunnen worden gebracht, dit kan kleding zijn maar ook meubels of ander huiselijk gebruikt voorwerpen.


ik zou nog veel meer kunnen vertellen over het Leger Des heils maar dan wordt dit wel een heel lang blog.
via www.legerdesheils.nl kun je zelf terug lezen wat het Leger Des Heils voor jouw kan betekenen en waar er een dienstcentrum zit.
ook kun je hier meer lezen over hoe je vrijwilliger kan worden bij het Leger.

tot het volgende blog ....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

kattenstreken#78

Welkom bij kattenstreken! Een blog waarin ik de foto’s deel met jullie van mijn 3 kleine monsters en het verhaal achter de foto’s. Soms grap...