vrijdag 8 september 2017

spelletje spelen?: Yahtzee

we leven in een tijd dat we bijna een zijn geworden met onze laptop, tablet of telefoon.
als je uit eten gaat maken we allemaal we even gauw een foto voor op onze sociaal media, ik maak maar daar ook schuldig aan.
daarom eens wat anders als die dingen of een avondje bank hangen, gezellig een spelletje spelen.Bol.com is een van de beste webwinkel die in Nederland en Belgie werkzaam is. naast speelgoed (de spelletjes) leveren zij o.a boeken, dvd's en andere spullen.
de komende tijd zullen er spellen aanbod komen die jullie terug kunnen vinden en eventueel kunnen kopen bij Bol.com. 

dit spel is er een die ik en me dochter nog al eens spellen.
altijd lachen als we zo aan het spelen zijn, vooral als onze kat Frodo zich er mee bemoeid en de dobbelstenen probeert te vangen.

Yahtzee
het spel wordt gespeeld met vijf dobbelstenen en een scoreblok. elke speler laat tijdens zijn beurt de dobbelstenen rollen en probeert zo bepaalde combinaties te bekomen waarmee hij punten scoort. de uitspraak in het Engels is "jatzie".
tijdens een beurt mag een speler de dobbelstenen drie keer werpen. bij de eerste en tweede worp kan hij enkele dobbelstenen opzij leggen en enkel de andere opnieuw werpen. na de derde beurt is hij verplicht om zijn combinatie onder te brengen in een van de dertien categorieën. dit mag ook na de eerste of tweede worp. nadat de speler een categorie ingevuld heeft, is de volgende speler aan de beurt.
een speler moet elke categorie één keer invullen tijdens het spel. dit betekent dat het kan gebeuren dat een speler nul punten scoort in een bepaalde categorie. nadat de spelers in alle categorieën een combinatie ingevuld hebben, tellen zij hun punten op. de speler met het hoogste aantal punten is de winnaar. het spel kan ook alleen gespeeld worden. maar met meerdere speler is zeker leuker.


 • *zoveel mogelijk de 1 gooien in een speelbeurt met 3 worpen. de hoogste score die je bij de 1 kunt halen is dan 5.
 • *zoveel mogelijk de 2 gooien in een speelbeurt met 3 worpen. de hoogste score die je bij de 2 kunt halen is dan 10.
 • *zoveel mogelijk de 3 gooien in een speelbeurt met 3 worpen. de hoogste score die je bij de 3 kunt halen is dan 15.
 • *zoveel mogelijk de 4 gooien in een speelbeurt met 3 worpen. de hoogste score die je bij de 4 kunt halen is dan 20.
 • *zoveel mogelijk de 5 gooien in een speelbeurt met 3 worpen. de hoogste score die je bij de 5 kunt halen is dan 25.
 • *zoveel mogelijk de 6 gooien in een speelbeurt met 3 worpen. de hoogste score die je bij de 6 kunt halen is dan 30. • *three of a kind, het aantal punten dat je krijgt is gelijk aan het totaal aantal ogen van alle 5 de dobbelstenen. je gooit bijvoorbeeld 3 x een 3, een 4 en een 5. het aantal punten dat je dan bij three of a kind mag invullen is 3+3+3+4+5 = 18.
 • *four of a kind , het aantal punten dat je krijgt is gelijk aan het totaal aantal ogen van alle 5 de dobbelstenen. je gooit bijvoorbeeld 4 x een 4 , en een 5. het aantal punten dat je dan bij carré mag invullen is: 4+4+4+4+5 = 21.
 • *een kleine straat, 4 oplopende dobbelstenen bijvoorbeeld de 1, 2, 3 en 4. een kleine straat is goed voor 30 punten.
 • *een grote straat, 5 oplopende dobbelstenen bijvoorbeeld de 1, 2, 3, 4 en 5. een grote straat is goed voor 40 punten.
 • *Full House, 2 dobbelstenen met dezelfde waarde + 3 dobbelstenen met dezelfde waarde. voor de hoogste score gooi je dan het best 2 x 5 en 3 x 6. Fullhouse is goed voor 25 punten.
 • *kans, hier mag je alles zetten het liefst natuurlijk de hoogst mogelijke score. Maar hier kun je bijvoorbeeld ook punten invullen wanneer je voor een combinatie gooide,maar het niet gelukt is of als de score nog beter kan. maar je mag bij elke beurt de punten hier invullen. het aantal punten dat je mag invullen is het totaal aantal ogen van de dobbelstenen.
 • *yahtzee, zijn 5 dezelfde dobbelstenen maakt niet uit van welke waarden. Yahtzee is goed voor 50 punten.
 • De speler kan een Yahtzee-bonus scoren als hij meerdere keren vijf gelijke dobbelstenen heeft in hetzelfde spel. voorwaarde is dat de eerste Yahtzee genoteerd is met 50 punten en niet 0 is. De bonus bedraagt 100 punten voor de tweede en elke volgende yahtzee. 

  het spel is verkrijgbaar in een luxe uitvoering maar de goedkoper versie is zeker net zo goed.
  deze versie kan onder een andere naam worden verkocht maar de spelregels zijn het zelfde.
  deze bestaat uit een scoreblok, dobbelstenen en een werpbeker.  deze kun je bijvoorbeeld bij Bol.com vinden via de onderstaande link:


  ieder maand neem ik een spelletje onder de loep, gezellig met zijn alle om de tafel een spelletje doen.
  toch gek dat de meeste mensen dit alleen doen met een stroomstoring omdat de tv of computer het niet doet. het kan zo leuk zijn om lekker ouderwets een spelletje te doen!


  tot het volgende blog ....


  Geen opmerkingen:

  Een reactie posten